5.20.2012

ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ OBSERVER ΤΑΣΣΕΤΑΙ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΩΝΑ


«Οι Έλληνες μας έδωσαν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ας τους δώσουμε πίσω τα Γλυπτά του Παρθενώνα». Με αυτόν τον τίτλο, ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Observer Χένρι Πόρτερ υποστηρίζει την επιστροφή των περίφημων Μαρμάρων, καταρρίπτοντας όλα τα επιχειρήματα που έχουν χρησιμοποιηθεί για την παραμονή τους στο Βρετανικό Μουσείο.

«Μην με παρεξηγείτε, δεν θέλω να επιτεθώ στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο είναι γεγονός ότι αντιπροσωπεύει υψηλά επίπεδα πολιτισμού και έχει έναν εκπληκτικό διευθυντή, τον Νιλ ΜακΓκρέγκορ» γράφει ο Πόρτερ, με αφορμή την τελετή αφής της Ολυμπιακής φλόγας για τους Αγώνες του Λονδίνου.

»Θα πρέπει όμως να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας σχετικά με την παρουσία τόσων Γλυπτών από τον Παρθενώνα στη Βρετανία. Υπάρχουν κι άλλα τμήματά τους σε άλλα ευρωπαϊκά μουσεία, όμως το μεγαλύτερο μέρος του ανεπανάληπτου αυτού έργου βρίσκεται εδώ από την εποχή που αφαιρέθηκε βίαια από τον Σκοτσέζο λόρδο Έλγιν πριν από περισσότερο από δύο αιώνες» συνεχίζει.

Υπάρχουν κι άλλα έργα τέχνης που δεν έχουν αποκτηθεί με τον πιο «καθαρό» τρόπο, συνεχίζει, επισημαίνει όμως ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα διαφέρουν, καθώς αντιπροσωπεύουν το ανώτατο επίπεδο πολιτισμού της ανθρωπότητας από τον 5ο π.Χ. αιώνα και για τα επόμενα 2.000 χρόνια.

«Αντιπροσωπεύουν τον πυρήνα του ελληνικού πολιτισμού και την καρδιά της σύγχρονης ελληνικής ταυτότητας. Επίσης -εξίσου σημαντικό- αντιπροσωπεύουν το μισό του κτιρίου που κατασκευάστηκε μεταξύ 447 και 432 π.Χ., σηματοδοτώντας την ήττα των Περσών στην Αθήνα», επισημαίνει ο Πόρτερ.

Τονίζει ακόμα ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, όλο και λιγότεροι επισκέπτες υποστηρίζουν την παραμονή των έργων στη Βρετανία, κυρίως μάλιστα για λόγους πατριωτικής κατοχής και λιγότερο από αγάπη στην τέχνη.

«Και, μιλώντας για κατοχή, συνήθως ξεχνούν ότι τα Γλυπτά "ξηλώθηκαν" από τον Παρθενώνα όταν οι Τούρκοι κυβερνούσαν τους Έλληνες, οι οποίοι δεν μπορούσαν να υπερασπιστούν τα εμβλήματα του ένδοξου παρελθόντος τους».

Παραλληλίζει μάλιστα τα Μάρμαρα -ως προς την υπεξαίρεση- με τα έργα τέχνης που λεηλατήθηκαν από τους Ναζί και αργότερα όμως επιστράφηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους.


Πηγή: http://www.fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...