12.09.2011

Ο κρυφός και άγριος πόλεμος κατά του Ιράν έχει αρχίσει εδώ και καιρό...



Ο κρυφός και άγριος πόλεμος κατά του Ιράν έχει αρχίσει εδώ και καιρό...
Πολύς λόγος έχει γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα για το ψυχροπολεμικό κλίμα ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ (καθώς και στους συμμάχους των Αμερικανών, τoυ Ισραήλ και της Βρετανίας, δηλαδή). Οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα λεπτές, με μία αφορμή, όπως η εισβολή ιρανών διαδηλωτών στη βρετανική πρεσβεία στην Τεχεράνη ή η κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους από τον ιρανικό στρατό, να είναι... επίφοβο να φέρει πολεμική σύρραξη. Ένα άλλο είδος πολέμου, κρυφού, συγκεκαλυμμένου, έχει αρχίσει εδώ και τέσσερα χρόνια.   

Πρόκειται για τον πόλεμο των μυστικών υπηρεσιών των δύο πλευρών. Γεγονότα που μαρτυρούν την ύπαρξή του έχουν σημειωθεί σε χώρες της Μέσης Ανατολής και σε αραβικά εμιράτα, όπως για παράδειγμα οι δολοφονίες ιρανών πυρηνικών επιστημόνων ή η χρήση του ιού Stuxnet για να προκληθεί δυσλειτουργία στις ιρανικές προσπάθειες για εμπλουτισμό ουρανίου.   
Κι ενώ ο «πόλεμος» αυτός μαίνεται από το 2007, τους τελευταίους μήνες ο ρυθμός των γεγονότων που σχετίζονται με αυτόν, έχει αυξηθεί. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η σύγκρουση, προϊόν μακροχρόνιων διεργασιών, δεν πρόκειται να λήξει σύντομα. Με την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ και τη συνέχιση του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν είναι πολύ πιθανό να σημειωθούν νέες μυστικές επιχειρήσεις.    


Γεγονότα που δεν ήταν αυτό που έδειχναν   
Για παράδειγμα, στις 15 Ιανουαρίου, οι New York Times έγραψαν ότι ΗΠΑ και Ισραήλ εργάστηκαν και έφτιαξαν το worm Stuxnet για να το στρέψουν κατά του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος. Αρκετούς μήνες μετά, στις 11 Οκτωβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι δύο άνδρες στη Νέα Υόρκη κατηγορήθηκαν ότι συμμετείχαν σε σχέδιο που είχε ως στόχο τη δολοφονία του Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ.   

Η πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Επιτροπής Πυρηνικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) εμπεριείχε περισσότερες λεπτομέρειες για τ πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, με αποτέλεσμα να αρχίσει μία προσπάθεια από την πλευρά του Ισραήλ να τονιστεί ότι χρειάζεται η ανάληψη δράσης κατά του Ιράν, που θα μπορούσε να φτάσει ως και στην στρατιωτική επέμβαση. Στις 12 Νοεμβρίου σημειώθηκαν εκρήξεις σε βάση της Ισλαμικής Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 17 άτομα, μεταξύ των οποίων και ένας εκ των επικεφαλής του πυραυλικού προγράμματος της χώρας. Η Τεχεράνη επέμεινε ότι η έκρηξη ήταν τυχαία, όμως οι φήμες κάνουν λόγο για σαμποτάζ των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ.   

Στόχος ο έλεγχος  της περιοχής   
Η Τεχεράνη φαίνεται πως θέλει να εκμεταλλευθεί το «κενό» που θα αφήσει η αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ, με την προοπτική αυτή να είναι κάθε άλλο παρά θετική για το Ισραήλ, την Τουρκία και τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ εξάλλου είναι οι μόνες που μπορούν να αντιμετωπίσουν τον ιρανικό στρατό στην περιοχή. Με την αποχώρησή τους, η Τεχεράνη θα μπορέσει να έχει μία σφαίρα επιρροής από το δυτικό Αφγανιστάν έως και την Μεσόγειο.    

Ενδεχόμενη επίθεση κατά των πυρηνικών δυνάμεων του Ιράν δεν θα αποτελούσε καθοριστικό και μοιραίο χτύπημα. Γι' αυτό το λόγο, οι Ισραηλινοί, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους προσπαθούν και με άλλους τρόπους να αποδυναμώσουν το Ιράν. Για παράδειγμα, προσπαθούν αν ανατρέψουν το καθεστώς στη Συρία, να περιορίσουν την επιρροή της Τεχεράνης στο Ιράκ και να ελέγξουν τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Την ίδια ώρα, επιτίθενται στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν με κυβερνοπόλεμο, με διαφθορά αξιωματούχων και δολοφονίες επιστημόνων.   

Ο συγκεκαλυμμένος πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές, εξελίσσεται διαρκώς, συμπεριλαμβάνοντας νέες μεθόδους και νέους στόχους. Το σίγουρο είναι ότι πολλά ακόμη επεισόδια έχουν να συμβούν. Μπορεί να μοιάζει με σενάριο ταινίας δράσης του Χόλιγουντ, αλλά η κάθε μία πλευρά θέλει να πάρει περισσότερα κομμάτια στο γεωπολιτικό παζλ της περιοχής. Και θα το κάνει με κάθε τίμημα. Φανερά ή κρυφά.   

YΓ: Η αποσταθεροποίηση που έφερε στο Ιράν η επανεκλογή του Αχμαντινετζάντ το 2009, μπορεί να «αναγνωσθεί» καλύτερα με δεδομένο τον κρυφό πόλεμο ανάμεσα στις δύο πλευρές...   

Βαγγέλης Βιτζηλαίος 




Πηγή: http://epanastasi-gr.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...