Πριν έναν χρόνο (αλλά και μέχρι σήμερα) κάποιοι που είχαν αποστηθίσει την "Παγκαλιάδα" τολμούσαν να χαρακτηρίζουν ως γραφικούς όλους εκείνους που αναφερόντουσαν στην πολύ σοβαρή πιθανότητα ύπαρξης εντός της Ελληνικής Επικράτειας (ηπειρωτικής και θαλάσσιας) μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αλλά και φυσικού αερίου. Βέβαια, σήμερα το γεγονός είναι πως αίφνης εμφανίστηκαν εταιρείες από πολλά κράτη, οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο κυνήγι της εξόρυξης Ελληνικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι οπαδοί της "Παγκαλιάδας" ψελλίζουν διάφορα, αλλά τόσο οι επιστημονικές έρευνες, όσο και οι ενεργειακοί χάρτες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, τους έχουν στερήσει την μάσκα της σοβαρότητας και έχουν αποκαλύψει -αν όχι την γελοιότητα- την σκοπιμότητα του "αγώνα" που έκαναν για να εξαφανίσουν από το μυαλό των Ελλήνων το λογικό συμπέρασμα, δηλαδή ότι όλα όσα συμβαίνουν (αλλά και θα συμβούν) εις βάρος της Ελλάδας και των Ελλήνων πολιτών, γίνονται προκειμένου κάποιοι να υφαρπάξουν τον εθνικό πλούτο, ο οποίος φέρεται να είναι πολλαπλάσιος του φερόμενου χρέους της Ελλάδας.
Με απλά λόγια, οι αβανταδόροι των διεθνών κεφαλαίων έχουν απωλέσει πλέον το δικαίωμα να ομιλούν και να προσπαθούν -έστω και δια της πλαγίας οδού- να ενσπείρουν αμφιβολίες τόσο για το έγκλημα που διαπράττεται ες βάρος της Ελλάδας, όσο και για το κίνητρο που οδήγησε σε αυτό.
Μαθαίνουμε, λοιπόν, πως Ισραηλινή πολυεθνική ενδιαφέρεται για το Ιόνιο και την Κρήτη… Πρόκειται για εταιρεία συνδεδεμένη με την «Noble Energy», που «τρυπάει» σε Ισραήλ και Κύπρο. Έτσι, νέους κρίκους στην αλυσίδα της ελληνικής εμπλοκής στους ανταγωνισμούς για τις ενεργειακές πηγές στην Ανατολική Μεσόγειο, προσθέτει η είδηση ότι τις επόμενες μέρες φτάνουν στην Αθήνα για επαφές με τις ελληνικές αρχές στελέχη της ισραηλινής εταιρείας «Anver Oil Exploration», μέλους του ομίλου «Delek», που μετέχει στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης του ισραηλινού κοιτάσματος φυσικού αερίου «Λεβιάθαν». Η επίσκεψη επιβεβαιώνει το ισραηλινό ενδιαφέρον για πιθανολογούμενα ενεργειακά αποθέματα στο θαλάσσιο χώρο της ελληνικής ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο Πέλαγος.
Σκοπός της επίσκεψης είναι η συλλογή πληροφοριών και η πραγματοποίηση συζητήσεων για τα πιθανολογούμενα κοιτάσματα, κυρίως νότια της Κρήτης. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η εν λόγω ισραηλινή εταιρεία, έχει εκδηλώσει ανεπίσημα ενδιαφέρον να μελετήσει τη συγκεκριμένη περιοχή, που θεωρείται ότι έχει ανάλογα γεωλογικά χαρακτηριστικά με τις περιοχές του βυθού της Αν. Μεσογείου, όπου έχουν εντοπιστεί κοιτάσματα υδρογονανθράκων και συγκεκριμένα με τη λεκάνη του «Λεβαντινίου», που περιλαμβάνει το ισραηλινό κοίτασμα «Λεβιάθαν» και το κυπριακό κοίτασμα «Αφροδίτη».
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η «Διεθνής Πρόσκληση» (υπ’ αριθμ. C 353/ 3.12.2011) εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, για συμμετοχή σε σεισμικές ερευνητικές εργασίες απόκτησης δεδομένων μη αποκλειστικής χρήσης εντός της θαλάσσιας ζώνης στη Δυτική και Νότια Ελλάδα. Με βάση τις σεισμικές έρευνες και τα δεδομένα που θα προκύψουν, θα ακολουθήσει μέσα στο 2012 η διαδικασία των αδειοδοτήσεων για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων σε 10-15 θαλάσσια οικόπεδα (blocks) του Ιονίου Πελάγους και νότια της Κρήτης. Προωθείται επίσης με τη μέθοδο του «Open Door» η προκήρυξη 3 διεθνών διαγωνισμών εκμετάλλευσης και εξόρυξης υδρογονανθράκων στον Πατραϊκό Κόλπο, στα Ιωάννινα και στο Κατάκολο…
Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η περιοχή νότια της Κρήτης διαθέτει τεράστια λεία για τις πολυεθνικές της Ενέργειας, καθώς το πιθανό δυναμικό της αγγίζει τα 20 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου, όταν σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο (Αίγυπτος, Ισραήλ, Κύπρος) τα αποδεδειγμένα κοιτάσματα είναι 2,7 τρισ. κυβικά μέτρα και τα συνολικά αποδεδειγμένα αποθέματα της Ρωσίας φτάνουν τα 47 τρισ. κ.μ. Δηλαδή, μόνο με το κοίτασμα της Κρήτης, η Ελλάδα γίνεται η πλουσιότερη ενεργειακά και η ισχυρότερη χώρα της Ευρώπης, αφού θα πουλάει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία και τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά.
Αναλυτική ενημέρωση για τα κοιτάσματα πετρελαίου, φυσικού αερίου αλλά και του ορυκτού πλούτου της χώρας,έκανε ο υφυπουργός Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.
Για τα τρία κοιτάσματα που θα γίνει άμεσα διεθνής διαγωνισμός, είπε:
- Στον Πατραϊκο η εκτίμηση είναι για αποθέματα 200 εκατομμυρίων βαρελιών πουαντιστοιχούν σχεδόν σε δύο «Πρίνους»,
- Για εκείνο των Ιωαννίνων «είναι πιθανόν να υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις», όπως και γι' αυτό στο Κατάκολο όπου νεότερες ενδείξεις πιθανολογούν μεγαλύτερο κοίτασμα.
Ανεφερε ότι από τους 100 χώρους που υπάρχουν ενδείξεις για κοιτάσματα, έχουν διερευνηθεί οι 30 και οι 7 απ' αυτούς έχουν επενδυτικό ενδιαφέρον.
Οι χάρτες που παρουσιάζει το Onalert προέρχονται απ΄ αυτή την ενημέρωση και είναι αποκαλυπτικοί για το τι υπάρχει στον Ελλαδικό χώρο. Υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον από πολλές χώρες και εταιρείες του εξωτερικού.
Οι περιοχές όπου έχουν γίνει ήδη οι σεισμικές έρευνες
Με τις κόκκινες βούλες έχουν σημειωθεί οι διάφορες χώρες, από τις οποίες ήδη εταιρείες έχουν δείξει ενδιαφέρον για συμμετοχή στις έρευνες.
Οι περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης οι οποίες θα ερευνηθούν άμεσα
Πηγή: http://logioshermes.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου