Με γεμάτη ατζέντα επί των εργασιακών θεμάτων καταφθάνει τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα η τρόικα, όπου και θα ξεκινήσει τις επαφές της με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου Εργασίας. Το πρώτο που θα ρωτήσουν οι ελεγκτές είναι αν ξεκίνησε ο κοινός διάλογος με...
πρωτοβουλία του υπουργείου ανάμεσα στους κοινωνικούς εταίρους για τα θέματα που έχουν τεθεί στους προηγούμενους ελέγχους. Αυτό προς το παρόν γίνεται σε χωριστές συναντήσεις του υπουργού Εργασίας, καθώς δεν έχει διαμορφωθεί κοινό πλαίσιο συζητήσεων βάσει του οποίου να καθίσουν όλες οι πλευρές στο τραπέζι.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κυρίαρχα θέματα είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους αλλά και η ακύρωση των αυξήσεων που περιλαμβάνει η τριετής εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 από τους κοινωνικούς εταίρους.
Το μη μισθολογικό κόστος που θέτει η τρόικα αφορά τις εργοδοτικές εισφορές που καταβάλλονται υπέρ του ΟΕΚ και της Εργατικής Εστίας αλλά και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητηθεί και άρση των περιορισμών σε προγράμματα που ήδη τρέχουν όπως η αμοιβή νέων έως 25 ετών με το 80% του κατώτατου μισθού. Για να ενταχθεί μια εταιρεία στο σχετικό πρόγραμμα του ΟΑΕΔ θα πρέπει να δεσμευθεί ότι δεν θα κάνει απολύσεις κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να μην έχει προχωρήσει το μέτρο.
Ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, είναι αντίθετος σε μια τέτοια αλλαγή καθώς θα έχει ως αποτέλεσμα να αντικαθίστανται παλιοί εργαζόμενοι που κοστίζουν ακριβότερα με νέους με χαμηλότερες αμοιβές και έτσι να μην υπάρχει αύξηση της απασχόλησης αλλά ανακύκλωση εργαζομένων.
Η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2010 περιλαμβάνει αύξηση 1,5% στους κατώτατους μισθούς την 1η Ιουλίου του 2011 και 1,7% την 1η Ιουλίου του 2012. Η τρόικα από την αρχή είχε εκφράσει τις αντιρρήσεις της για αυτές τις αυξήσεις και τώρα φαίνεται ότι θα επιμείνει οι κοινωνικοί εταίροι με παρέμβαση της κυβέρνησης να τις ακυρώσουν και οι αποδοχές να παραμείνουν στα επίπεδα του 2009. Προς το παρόν δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιμείνουν στην περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού να και κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για την πορεία των διαπραγματεύσεων.
Τέλος, θα εξεταστεί κατά πόσον έχουν προχωρήσει οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και οι επιχειρησιακές συμβάσεις στη χώρα μας μετά τις πρόσφατες αλλαγές. Ναι μεν οι ευέλικτες μορφές όπως η εκ περιτροπής εργασία, το μειωμένο ωράριο και τα τετραήμερα έχουν μεγάλη αύξηση στην αγορά εργασίας, και σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν τον κανόνα πλέον στην αγορά εργασίας, ωστόσο οι επιχειρησιακές συμβάσεις δεν έχουν προχωρήσει, και το επιχείρημα της ελληνικής κυβέρνησης είναι πως ο σχετικός νόμος ψηφίσθηκε μόλις πριν ένα μήνα.
Τα στοιχεία του ΣΕΠΕ δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο οπότε και ξεκίνησε η καταγραφή τους, ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι οι ατομικές συμβάσεις. Μόνο στην περιοχή της Αθήνας και των γύρω δήμων σε ατομικές συμβάσεις έχουν προχωρήσει 736 επιχειρήσεις που απασχολούν 2100 εργαζόμενους.
Πηγή: http://fimotro.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου