3.04.2012

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ

Σε ένα γενικότερο κλίμα αγωνίας για την επόμενη ημέρα, οι Ρώσοι προσέρχονται στις κάλπες από χθες το βράδυ. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντιμετωπίζει τέσσερις υποψήφιους για την προεδρία, τη στιγμή που οι τελευταίες δημοσκοπήσεις του έδιναν νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου 60%.

Σε συνέντευξή του σε ξένα μέσα ενημέρωσης την Παρασκευή, ο Πούτιν δήλωσε πως είναι σίγουρος ότι έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, ακόμα και στις μεγάλες πόλεις και στη μεσαία τάξη,
τον πυρήνα των υποστηρικτών της αντιπολίτευσης.

Όμως η αντιπολίτευση έχει κάνει τα πάντα για να κινητοποιήσει τους ψηφοφόρους και να οδηγήσει σε έναν δεύτερο γύρο τον ισχυρό άντρα της χώρας, ο οποίος βλέπει την δημοτικότητά του να μειώνεται. Θεωρεί δε ότι η ψηφοφορία δεν μπορεί να είναι δημοκρατική και καλεί σε νέα συγκέντρωση τη Δευτέρα στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Ο Πούτιν, με τη σειρά του, έχει κατηγορήσει τους αντιπάλους του ότι υπηρετούν τη Δύση, ότι προετοιμάζουν αυτοί οι ίδιοι εκλογική νοθεία, ακόμα και ότι θέλουν να δολοφονήσουν έναν από τους υποψήφιους για να επιρρίψουν την ευθύνη στο καθεστώς. Τις τελευταίες ημέρες είχαν κυκλοφορήσει και σενάρια για δολοφονία του ίδιου του Πούτιν από Τσετσένους τρομοκράτες.

Οι περίπου 108 εκατομμύρια Ρώσοι προσέρχονται στις κάλπες, κάποιες φορές ακόμη και υπό το «βλέμμα» καμερών για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας εν όψει των καταγγελιών (που έχουν κιόλας ξεκινήσει) για παρατυπίες και νοθείες, για να διαλέξουν ανάμεσα στον Πούτιν και άλλους τέσσερις υποψηφίους.

Σε αρκετά εκλογικά τμήματα παρίστανται εθελοντές παρατηρητές, ενώ το κόμμα της Ενωμένης Ρωσίας του Πούτιν έχει διατάξει την εγκατάσταση καμερών σε όλα τα εκλογικά τμήματα (ο αριθμός τους ξεπερνά τις 90.000) για να επιβλέπεται η διαδικασία.

Μέχρι το μεσημέρι, υπήρχαν ήδη περίπου 1.000 καταγγελίες για παρατυπίες, που αφορούσαν είτε τους εκλογικούς καταλόγους, είτε δυσλειτουργία των καμερών, είτε «περιοδείες» λεωφορείων με τους υποτιθέμενους «ψηφοφόρους καρουζέλ» -ομάδες ψηφοφόρων που φέρονται να πηγαίνουν από τμήμα σε τμήμα. Οι καταγγελίες δεν μπορούν να επιβεβαιωθούν ακόμη.

Σκηνικό των εκλογών, και για πολλούς ξένους αναλυτές αυτό που πραγματικά θα κρίνει το μέλλον του Πούτιν αφού επανακατακτήσει το Κρεμλίνο, είναι το κύμα αμφισβήτησής του που έχει αρχίσει να «φουντώνει» τους τελευταίους μήνες.

Απέναντι στον Πούτιν στέκονται ως προεδρικοί υποψήφιοι ο ηγέτης των Κομμουνιστών Γκενάντι Σιουγκάνοφ, ο εθνικιστής Βλαντίμιρ Zιρινόφσκι, ο αριστερός Σεργκέι Μιρόνοφ και ο πολυεκατομμυριούχος Μικάιλ Προχόροφ -χωρίς ουσιαστικές πάντως ελπίδες.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (έγιναν και δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ημέρες) έδιναν στον Πούτιν τη νίκη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό περίπου 60%.

Επιστροφή στην προεδρία

Στην πρώτη συμμετοχή του στις προεδρικές εκλογές, μετά τον Μπόρις Γέλτσιν, ο Ρώσος πρωθυπουργός (που εμφανίστηκε ξαφνικά και σάρωσε το ρωσικό πολιτικό σκηνικό) συγκέντρωσε ποσοστό 53%. Επανεξελέγη θριαμβευτικά το 2004 με 71% των ψήφων.

Η απότομη άνοδος του βιοτικού επιπέδου στην Ρωσία, λόγω της ανόδου των διεθνών αγορών πετρελαίου και μια πολιτική που θεωρήθηκε ότι έχει στόχο την τοποθέτηση της χώρα στην διεθνή σκακιέρα, αύξησαν σημαντικά την δημοτικότητα του Πούτιν

Ο Πούτιν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Κρεμλίνο το 2008, αφού δεν μπορούσε να διεκδικήσει και τρίτη θητεία. Παράμεινε ο ισχυρός άντρας της Ρωσίας, προωθώντας στην προεδρία τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ έναν από τους υφιστάμενους του, ο οποίος αναμένεται να αναλάβει την πρωθυπουργία, μετά τις εκλογές.

Σύμφωνα με συνταγματική μεταρρύθμιση, η προεδρική θητεία από τετραετής αποκτά πλέον διάρκεια έξι ετών και ο Πούτιν θεωρητικά μπορεί να παραμείνει πρόεδρος για δύο νέες θητείες ως το 2024.

«Δεν έχω αποφασίσει ακόμα. Θα ήταν φυσικό, αν όλα πάνε καλά, αν ο κόσμος είναι ευχαριστημένος» τόνισε στην συνέντευξή του.

Πολλοί αναλυτές πάντως τονίζουν πως αν και η νίκη του Πούτιν στις αυριανές εκλογές φαίνεται εύκολη, η θητεία του θα είναι δυσκολότερη από τις προηγούμενες.

«Το κίνημα διαμαρτυρίας μετά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου μπορεί να μην απειλεί ακόμα την εξουσία του Πούτιν, όμως αποτελεί σύμπτωμα μιας όλο και πιο ασταθούς Ρωσίας» επισημαίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Εξωτερική Πολιτική, που πρόσκειται στην ΕΕ.


Πηγή: http://www.fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...