3.18.2012

Eργαλεία της λίθινης εποχής από τη Γαλλία βρέθηκαν στην Αμερική


 
© Φωτογραφία: EPA 
Η Αμερική είχε όντως ανακαλυφθεί από τους Ευρωπαίους, όμως αυτό συνέβη δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν από την αποβίβαση του Χριστόφορου Κολόμβου στον Νέο Κόσμο και μερικές χιλιάδες χρόνια πριν από το πρώτο κύμα μετανάστευσης από την Ασία.
Αυτό μαρτυρά ολόκληρη σειρά αρχαιολογικών ευρημάτων στην Ανατολική ακτή των ΗΠΑ. Λίθινα εργαλεία εργασίας, που κατασκευάστηκαν κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο και χρονολογούνται σε μια περίοδο προ 19-26 χιλιάδων ετών βρέθηκαν ειδικότερα στις Πολιτείες του Μέριλαντ, της Πενσιλβάνια και της Βιρτζίνια. Η χημική ανάλυση των ευρημάτων επιβεβαίωσε ότι είναι κατασκευασμένα από πυρίτιο, το οποίο ανιχνεύεται στο έδαφος της σημερινής Γαλλίας.
Οι Ευρωπαίοι της λίθινης εποχής, όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες, μετανάστευσαν στην Αμερική μέσω του στρώματος πάγου του παγωμένου Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού κατά την περίοδο των Παγετώνων. Пαρόμοια θεωρία υπήρχε και στο παρελθόν, ωστόσο βασιζόταν μάλλον σε υποθέσεις.
Τώρα υπάρχουν και οι υλικές επιβεβαιώσεις της. Αναλυτικά στοιχεία και συμπεράσματα περιέχονται στο βιβλίο του Ντένις Στάνφορντ και του Μπριους Μπρέντλι «Διαμέσου των ατλαντικών πάγων» (Across Atlantic Ice), που κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο University of Сalifornia Press.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...