Σελίδες

7.14.2012

Πίεση σε Μόσχα-Πεκίνο για τη Συρία - Πρόβες κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο

Του Γιώργου Παυλόπουλου

Καθώς ακόμη μία σφαγή, με 200 θύματα, έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των εγκλημάτων που έχουν συντελεστεί στην εμφύλια διαμάχη της Συρίας, εντείνεται το διπλωματικό παρασκήνιο ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα (πιθανότατα, την Τετάρτη) στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για την παράταση της αποστολής παρατηρητών του ΟΗΕ στη χώρα. 


Ήδη, η Βρετανία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας έχει καταθέσει νέο σχέδιο ψηφίσματος, το οποίο κάνει σαφή αναφορά στο άρθρο 7 της χάρτας του διεθνούς οργανισμού, με την οποία δίνεται η δυνατότητα λήψης ακόμη και στρατιωτικών μέτρων για την επιβολή των ψηφισμάτων. Εάν το ψήφισμα αυτό εγκριθεί τότε, όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, ανοίγει ο δρόμος για την ανάληψη δράσης από τις δυτικές δυνάμεις ή ακόμη και από το ΝΑΤΟ -και, κατά συνέπεια, στη βίαιη (και σχετικά σύντομη) ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.

Ρωσία και Κίνα
Ωστόσο, Ρωσία και Κίνα εξακολουθούν να απορρίπτουν τέτοιου είδους ενέργειες. «Είμαστε ξεκάθαρα εναντίον της ενεργοποίησης του άρθρου 7. Τα πάντα μπορούν να τεθούν υπό διαπραγμάτευση, όχι όμως αυτό. Για εμάς αποτελεί κόκκινη γραμμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Αλεξάντερ Πάνκιν.

Η τοποθέτηση αυτή δεν έδειξε, πάντως, να εκπλήσσει τους υποστηρικτές της επέμβασης. «Αυτό δεν περιμέναμε όλοι ότι θα έλεγαν στη συγκεκριμένη φάση;», ήταν το σιβυλλικό ερώτημα που έθεσε ο Βρετανός πρέσβης, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, αφήνοντας πρακτικά ανοιχτό το ενδεχόμενο να αλλάξει στάση η Μόσχα -στην οποία θα μεταβεί τη Δευτέρα ο Κόφι Ανάν, για συνομιλίες γύρω από τη Συρία.

Όσον αφορά το Πεκίνο, αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώτη του αντίδραση στο νέο ψήφισμα ήταν εξαιρετικά μετριοπαθής. «Θα το εξετάσουμε σοβαρά», ήταν η δήλωση που έκανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερκών στο Πεκίνο, Λιου Βεϊμίν. Έτσι, δεν αποκλείεται να δούμε επανάληψη του σεναρίου που παίχτηκε πέρυσι στη Λιβύη, όπου Κίνα και Ρωσία επίσης διαφωνούσαν, όμως στο τέλος η επέμβαση εγκρίθηκε με τις δικές τους λευκές ψήφους ή αποχές (κάτι που υπενθυμίζεται ότι έκανε τότε και η Γερμανία). Στο μεταξύ, χθες, Αμερικανοί αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι το συριακό καθεστώς έχει αρχίσει να μεταφέρει μέρος του χημικού της οπλοστασίου εκτός των εγκαταστάσεων αποθήκευσης, κάτι που η Δαμασκός αρνήθηκε. Υπενθυμίζεται ότι η Συρία είναι ανάμεσα στις 8 χώρες που δεν έχουν υπογράψει τη Συνθήκη για τον Έλεγχο των Χημικών Όπλων, του 1997 -όπως, άλλωστε, και οι γείτονές της, Αίγυπτος και Ισραήλ.


Το αντιτορπιλικό «Smetlivi» περνά τα στενά του Βοσπόρου κατευθυνόμενο προς την Συρία.

Ανεβαίνει επικίνδυνα το θερμόμετρο στην Ανατολική Μεσόγειο με την ταυτόχρονη παρουσία Ρωσικών, Τουρκικών, Βρετανικών και Ισραηλινών δυνάμεων πλησίον την σπαρασσόμενης από τον εμφύλιο πόλεμο Συρίας.

Πριν από τρία εικοσιτετράωρα τα έμφορτα Ρώσικα αρματαγωγά Ν.Filchenkov (κλάσης Alligator/Project 1171) και Tsesar Kunikov (κλάσης Ropucha-I /Project 775) και τα ρυμουλκά Shakhtar και Okhtensy εξήλθαν από Δαρδανέλια και διερχόμενα νοτίως της Ίμβρου, αγκυροβόλησαν ανοιχτά της Λήμνου, σε διεθνή ύδατα, εν αναμονή της συνοδείας τους που δεν είναι άλλη από το αντιτορπιλικό Smetlivi, τελευταίο πλοίο της κλάσης Kashin Mod.

Το τελευταίο απέπλευσε από τον ναύσταθμο της Σεβαστούπουλης το πρωί της Τρίτης, πέρασε τα στενά του Βοσπόρου την επόμενη ημέρα και συνάντησε τα αποβατικά ανοιχτά της Λήμνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι είχαν ενημερώσει τις Ελληνικές αρχές σχετικά με την είσοδό των πολεμικών πλοίων στο Αιγαίο.

Το αντιτορπιλικό Smetlivi που εκσυγχρονίστηκε την περίοδο 1990-95, με βλήματα ναυτικής κρούσης SS-N-25 Switchblade και σύστημα εντοπισμού υποβρυχίων MNK-300, δεν είναι άγνωστο στην περιοχή καθώς τον περασμένο Απρίλιο-Μάιο περιπολούσε ανοιχτά της ρωσική ναυτικής βάσης στην Ταρτούς της Συρίας.

Ένας δεύτερος αποβατικός στολίσκος αποτελούμενος από πλοία του Βορείου και του Βαλτικού στόλου, το αντιτορπιλικό Аdmiral Chabalenko κλάσης Udaloy, τα αποβατικάAleksander OtrakovskiyKondopoga και Georgiy Pobedonosets (κλάσης Ropucha-I /Project 775), το πετρελαιοφόρο Sergey Osipov και το βοηθητικό Nikolay Chiker, απέπλευσε από την ναυτική βάση του Σεβερομόρσκ επίσης κατευθυνόμενος προς την Συρία. Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν την προετοιμασία και άλλων ναυτικών μονάδων, γεγονός που κάνει την συγκεκριμένη κινητοποίηση μια απο τις μεγαλύτερες για το Ρωσικό ναυτικό τα τελευταία 20 χρόνια.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ρωσικού Υπουργείου Άμυνας "πολεμικά πλοία του στόλου της Μαύρης θάλασσας κατευθύνονται προς προς σημείο συνάντησης με πολεμικά του Βορείου στόλου και του στόλου της Βαλτικής. Ο κύριος σκοπός του ταξιδιού του μεικτού αυτού στολίσκου [‘gruppirovka’ στα Ρώσικα] είναι οι ασκήσεις υπό κοινή διοίκηση".

Θα πρέπει να θεωρείται σχετικά ασφαλής υπόθεση η παρουσία ισχυρής δύναμης Πεζοναυτών επί των πέντε Ρωσικών αρματαγωγών, με αποστολή την προστασία του προσωπικού και των εγκαταστάσεων της Ρωσικής ναυτικής βάσης στην Ταρτούς. Ο Vyacheslav Dzirkaln, υποδιευθυντής της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής-Τεχνικής Συνεργασίας δήλωσε από την διεθνή αεροπορική έκθεση του Farnborough ότι το Ρωσικό Ναυτικό θα προστατεύσει τα Ρωσικά εμπορικά πλοία σε περίπτωση εμπάργκο εναντίον της Συρίας...

 Ημερησία με πληροφορίες απο το Εν Κρυπτώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου