Ενενήντα τέσσερα χρόνια έχουν συμπληρωθεί από το θαύμα της Φατίμα που είναι για τους καθολικούς χριστιανούς σύμβολο δύναμης και πίστης, αλλά και σημείο αναφοράς για τις προφητείες.
Είναι ίσως μαζί με την Παναγία της Λούρδης από τους πλέον σημαντικούς προορισμούς όπως είναι για τους Ορθόδοξους η Παναγία της Τήνου , η Παναγία Σουμελά, η αγία Μαρίνα στην Κρήτη. Η Φατίμα, στην Πορτογαλία, συνδέεται με έναν από τους πλέον αγαπημένους τόπους θρησκευτικής λατρείας και θρησκευτικού τουρισμού, και με τις « τρεις προφητείες» που συνδέθηκαν ακόμη και με την απόπειρα δολοφονίας του Πάπα το 1981. Αρκετοί κοινωνιολόγοι υποστηρίζουν ότι ο θρησκευτικός τουρισμός είναι κομμάτι του πολιτιστικού τουρισμού, καθώς οι μετέχοντες σε οργανωμένα προσκυνήματα διαθέτουν συχνά μια μέρα επιπλέον για επίσκεψη σε επιλεγμένα τουριστικά αξιοθέατα (π.χ. από τη Λούρδη στην Ανδόρα ή τα Ισπανικά Πυρηναία, ή από τη Φατίμα στις ακτές του Ατλαντικού ή κάποια γειτονική πόλη με πολιτιστικό ενδιαφέρον).
Η Φατίμα
Ήταν 13 Μαΐου του 1917, όταν τρία παιδιά βοσκών -η Λουσία (10 ετών), ο Φρανσίσκο (9 ετών) και η Ζασίντα (7 ετών)- από το χωριό Φατίμα της Πορτογαλίας είδαν ένα όραμα. Η Παναγία εμφανίστηκε μπροστά τους μέσα σ' ένα λαμπρό σύννεφο και τους ανήγγειλε πως θα εμφανιζόταν στο ίδιο σημείο κάθε 13 του μήνα, έως τον Οκτώβριο. Τους προέτρεψε σε μετάνοιες και πράξεις αυτοτιμωρίας για τη σωτηρία των αμαρτωλών, ενώ τους έδωσε και τρεις προφητείες. Σε κάθε προαναγγελθείσα εμφάνιση της Παναγίας συγκεντρώνονταν όλο και περισσότεροι πιστοί, αν και την έβλεπαν μόνο τα τρία παιδιά. Για να πειστούν οι άπιστοι, προανήγγειλε ότι στην τελευταία εμφάνισή της, στις 13 Οκτωβρίου, θα γινόταν ένα λαμπρό θαύμα. 70.000 άνθρωποι που έδωσαν το παρών υποστήριξαν ότι είδαν τον ήλιο να «χορεύει», αλλάζοντας χρώματα που πλημμύρισαν τον ουρανό.
Η πρώτη από τις προφητείες περιέγραφε μία φρικιαστική εικόνα της κόλασης, ενώ η δεύτερη προέβλεπε το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου και την έναρξη του δευτέρου. Η τρίτη αποτέλεσε πραγματικό μυστήριο και έγινε αντικείμενο αναλύσεων και ερμηνειών. Λέγεται μάλιστα ότι επιδιώχθηκε να αποσιωπηθεί από το Βατικανό και όταν αποκαλύφθηκε σχεδόν 80 χρόνια αργότερα, το Πάσχα του 2000, έλαβε διάφορες ερμηνείες, λόγω του διφορούμενου χαρακτήρα της. Σύμφωνα με την Καθολική Εκκλησία, η τρίτη προφητεία αφορούσε στην απόπειρα δολοφονίας του Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ από τον τούρκο «γκρίζο λύκο» Μεχμέτ Αλί Αγκτζά, κατά την επέτειο του θαύματος, στις 13 Μαΐου 1981, στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου της Ρώμης. Πολλοί, όμως, αμφισβητούν αυτή την ερμηνεία, υποστηρίζοντας ότι η προφητεία περιγράφει ακόμη και το τέλος του κόσμου. Σήμερα, εκατομμύρια πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο στη Φατιμά για να προσκυνήσουν στο μέρος όπου εμφανίστηκε η Παναγία. Στο σημείο έχει δημιουργηθεί και μία πηγή, στα νερά της οποίας λέγεται πως όποιος μπει θεραπεύεται από κάθε ασθένεια.
Η μοναχή Λουσία.
Μετά το Θαύμα της Φάτιμα, η Λουσία Ντος Σάντος έγινε μοναχή και πέθανε το 2005, σε ηλικία 97 ετών. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης ζωής της είδε και άλλες φορές την Παναγία , ενώ λέγεται πως μετά από πιέσεις που δέχτηκε έγραψε επιστολές προς το Βατικανό που αφορούσαν την τρίτη προφητεία. Η ίδια μάλιστα είχε ζητήσει το άνοιγμα των επιστολών είτε μετά το 1960 είτε μετά το θάνατό της. Μετά το θάνατό της, ο καρδινάλιος Ράτζινγκερ (νυν Πάπας Βενέδικτος ο 16ος) διέταξε να σφραγιστεί ο τάφος της, προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αγιοποίησής της. Τα ξαδέλφια της έφυγαν πολύ νωρίς από τη ζωή, θύματα της ισπανικής γρίπης, ο Φρανσίσκο το 1919 σε ηλικία 11 ετών και η Ζασίντα το 1920 σε ηλικία 10 ετών. Τα δύο αδέλφια ανακηρύχθηκαν Όσιοι από τον Πάπα Παύλο Ιωάννη Β' το 1989. Ο Πάπας Παύλος Ιωάννης Β΄ πέθανε λίγους μήνες μετά το θάνατο της μοναχής Λουσία.
Τι πρέπει να γνωρίζει κανείς.
-Η ομώνυμη πόλη Φατίμα έχει περίπου 10.000 κατοίκους και βρίσκεται στην περιοχή Santarim στην κεντρική Πορτογαλία, 187 χλμ. νότια του Πόρτο και 123 χλμ. βόρεια της Λισσαβόνας.
- Το όνομα της πόλης προέρχεται από το αραβικό όνομα Fatima και προέρχεται από μία μουσουλμάνα πριγκίπισσα που ονομαζόταν Fatima, η οποία μετά τη σύλληψή της από χριστιανικές δυνάμεις, κατά τη μουσουλμανική κατοχή της Πορτογαλίας, βαφτίστηκε προτού παντρευτεί έναν κόμη, το 1158. Το βαπτιστικό όνομά της ήταν Oureana (Οριάνα).
-Ο δικτάτορας Σαλαζάρ που έπεσε από την εξουσία με την περιβόητη επανάσταση των γαρύφαλλων είχε ενθαρρύνει τον προσκυνηματικό τουρισμό στην περιοχή προκειμένου η Πορτογαλλία και η εθνική της ταυτότητα να συνδεθεί με τα 3 F:
Fados, Fatima, Futbol.
-Ο Αυστραλός ηθοποιός, Μελ Γκίμπσον, ύστερα από την αμφιλεγόμενη ταινία του «Τα πάθη του Χριστού», εξέφρασε την επιθυμία να γυρίσει μία συναφή ταινία με θέμα το θαύμα της Φατίμα.
- Εκατοντάδες χιλιάδες πιστοί συρρέουν κάθε χρόνο στο ιερό της Φατίμα, για να γιορτάσουν την επέτειο της εμφάνισης της Παρθένου Μαρίας. Πολλοί προσκυνητές επισκέπτονται την περιοχή και το ιερό και τον Δεκαπενταύγουστο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου