Σελίδες

4.26.2013

Η "Κιβωτός του Νώε" στη Σελήνη


Μια και ο Νώε κατάφερε να σώσει τη ζωή στον πλανήτη -σύμφωνα πάντα με το βιβλίο της Γένεσης- μεταφέροντας όλη την οικογένειά του, ζώα και έντομα στην κιβωτό του, γιατί να μην τα καταφέρουμε κι εμείς; Αυτό φαίνεται ότι σκέφτηκαν επιστήμονες της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που σχεδιάζουν τη δημιουργία κιβωτού στη Σελήνη προκειμένου να προστατευτούν γήινα ζώα και φυτά, αλλά και για να μεταδοθούν οι γνώσεις της ανθρωπότητας σε όσους καταφέρουν να σωθούν σε μια πιθανή καταστροφή της Γης!

Στις εγκαταστάσεις της κιβωτού στο σεληνιακό έδαφος θα αποθηκεύονται συνεχώς πληροφορίες που θα αποτελέσουν πολύτιμο εργαλείο για την επανίδρυση της ανθρώπινης κοινωνίας. Αρχικά τουλάχιστον, η κιβωτός θα μπορούσε να είναι γεμάτη με σκληρούς δίσκους που θα περιέχουν τα μυστικά της αλυσίδας του DNA, θα δίνουν οδηγίες για την τήξη των μετάλλων ή για το πώς πρέπει να φυτεύονται τα δέντρα και τα φυτά.

Ενδεχομένως να είναι θαμμένη κάτω από την επιφάνεια της Σελήνης και με ισχυρούς αναμεταδότες να στέλνει το πληροφοριακό υλικό σε καλά προστατευμένους δέκτες στη Γη. Εάν δεν διασωθούν οι δέκτες, η κιβωτός θα συνεχίσει να αναμεταδίδει τις πληροφορίες μέχρι να κατασκευαστούν καινούργιοι δέκτες. Στη συνέχεια θα μπορούσαν να φυλαχτούν στην κιβωτό μικρόβια, έμβρυα ζώων, σπόροι φυτών αλλά και πολιτιστικά κειμήλια από μουσεία.

Οι επιστήμονες που συζήτησαν το θέμα τον περασμένο μήνα στο Στρασβούργο συμφώνησαν πως αργά ή γρήγορα θα πρέπει να δημιουργηθεί κάτι σαν την Κιβωτό του Νώε αν θέλουμε να μην πάει χαμένος ο κόπος της ανθρωπότητας για να εξελιχθεί. Στο πλαίσιο του φιλόδοξου σχεδίου εντάσσεται και η απόφαση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) να πειραματιστεί με την ανάπτυξη τουλιπών στο φεγγάρι εντός της δεκαετίας. Σύμφωνα με τον Μπέρναρντ Φόινγκ, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της ESA, οι πρώτες τουλίπες θα μπορούν να φυτευτούν το 2012 ή το 2015.

Το συγκεκριμένο λουλούδι είναι ιδανικό γιατί μπορεί να καταψυχθεί, να μεταφερθεί σε μακρινές αποστάσεις και να αναπτυχθεί με ελάχιστη φροντίδα. Εάν οι τουλίπες φυτευτούν μαζί με φύκια, σε ατμόσφαιρα που να μοιάζει με τη γήινη και σε ενισχυμένο με χημικά σεληνιακό έδαφος, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τη βάση για ένα νέο οικοσύστημα. Τα πρώτα πειράματα θα διεξαχθούν σε διαφανείς βιόσφαιρες που θα περιέχουν μείγμα αερίων το οποίο θα μιμείται τη γήινη ατμόσφαιρα. Το διοξείδιο του άνθρακα που θα παράγεται από τα προς αποσύνθεση φυτά θα αιχμαλωτίζεται από τα φύκια, που στη συνέχεια θα παράγουν οξυγόνο μέσω της φωτοσύνθεσης.

Ο Ηλιος θα κάψει τον πλανήτη!

Το τέλος του κόσμου έρχεται! Οχι, δεν πρόκειται για την προειδοποίηση που ακούγεται συχνά-πυκνά από θρησκόληπτους, αλλά για επισήμανση με επιστημονική βάση η οποία λέει πως η Γη θα καταστραφεί σε περίπου οκτώ δισεκατομμύρια χρόνια. Νέοι μαθηματικοί υπολογισμοί οδήγησαν τους καθηγητές Αστρονομίας δρ Κλάους Πίτερ Σρέντερ από το Πανεπιστήμιο Γκουαναχουάτο στο Μεξικό και δρ Ρόμπερτ Κόνον Σμιθ από το Πανεπιστήμιο του Σάσεξ στην Αγγλία στο συμπέρασμα ότι σε 7,6 δισεκατομμύρια χρόνια ο Ηλιος θα καταβροχθίσει τον πλανήτη μας!

Σε άρθρο που δημοσίευσαν στην επιστημονική επιθεώρηση «Monthly Notices of the Royal Astronomical Society» οι αστρονόμοι υποστηρίζουν ότι ο καυτός πλανήτης θα «σπρώξει» τη Γη εκτός τροχιάς και θα την οδηγήσει σε γρήγορο θάνατο. Ο Ρόμπερτ Κόνον Σμιθ χαρακτήρισε τα ευρήματά τους «λίγο καταθλιπτικά», αν και ενδέχεται να αποτελέσουν κίνητρο για να βρούμε τρόπους αποικισμού άλλων περιοχών στο γαλαξία.

«Σ’ ένα δισεκατομμύριο χρόνια δεν θα υπάρχει ατμόσφαιρα ούτε νερό, ενώ η θερμοκρασία στην επιφάνεια του πλανήτη θα είναι εκατοντάδες βαθμοί» συμπλήρωσε ο Βρετανός αστρονόμος. Το βασικό πρόβλημα της Γης είναι ότι ο Ηλιος σταδιακά θα μεγαλώσει και θα γίνει πιο φωτεινός, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν οι θεωρίες για την αστρική εξέλιξη. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επιστημονικά μοντέλα τα πρώτα 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια της ζωής του ο Ηλιος έχει γίνει κατά 40% φωτεινότερος.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου