Σελίδες

8.01.2013

ΗΠΑ - Ελλάδα - Τουρκία : τι έχει αλλάξει στο "τρίγωνο" και τι δεν πρέπει να μας παρασύρει

Του ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ
Η υπέρπτηση των τουρκικών μαχητικών σε νησιά του Αιγαίου, λίγες ώρες μετά από την συνάντηση Αβραμόπουλου - Χέϊγκελ στο Πεντάγωνο, μπορεί να ήταν συμπτωματική. Μπορεί να ήταν κι ένα σημάδι εκνευρισμού της Τουρκίας . Εκνευρισμός που δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα αλλά και με τις ΗΠΑ.

Τις ημέρες που βρεθήκαμε στην Ουάσινγκτον για να καλύψουμε την επίσκεψη του ΥΕΘΑ Δημήτρη Αβραμόπουλου , είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με πολλούς Αμερικανούς αλλά και Έλληνες που ζουν στην αμερικανική πρωτεύουσα κι έχουν θέσεις και αξιώματα από τα οποία διαθέτουν και πληροφόρηση. Έχει ενδιαφέρον η άποψη που υπάρχει αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ για τον Ερντογάν . Η επίσκεψή του στο Λευκό Οίκο είναι γνωστό ότι δεν πήγε καθόλου καλά. Οι αμερικανοί ρίχνουν τις ευθύνες μόνο στην πλευρά Ερντογάν. Οι κατηγορίες για αλαζονεία ακούγονται από πολλές διαφορετικές πλευρές. Ακόμη και από απλούς πολίτες της Ουάσινγκτον οι οποίοι μας έλεγαν ότι τις ημέρες που ο Ερντογάν ήταν στην πόλη κανείς δεν μπορούσε να μετακινηθεί οταν εκείνος ήταν με την πομπή αμέτρητων αυτοκινήτων που τον συνόδευαν στο δρόμο!

Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης από τους αμερικανούς στο καθεστώς Ερντογάν. Όπως όμως υπάρχει και προβληματισμός για το τι θα ακολουθήσει αν εκείνος για οποιοδήποτε λόγο φύγει από το προσκήνιο.

Το θέμα Τουρκία συζητήθηκε και στην συνάντηση που είχε ο Αβραμόπουλος με τον Χέϊγκελ στο Πεντάγωνο. Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας ζήτησε την άποψη Αβραμόπουλου για όλες τις χώρες οι οποίες βρίσκονται σε κρίση και αποσταθεροποίηση. Μεταξύ αυτών και η Τουρκία.

Η απάντηση Αβραμόπουλου στον Χέϊγκελ δεν είναι γνωστή ,αλλά λογικά θα κινήθηκε στο πνεύμα όσων είπε σε ανοιχτές του ομιλίες στην Ουάσινγκτον. Προς μεγάλη έκπληξη πολλών που θα ανέμεναν ότι ένας Έλληνας υπουργός Άμυνας θα επιζητούσε την κατάρρευση της ηγεσίας της Τουρκίας, ο Αβραμόπουλος ήταν ψύχραιμος. Και επεσήμανε ότι πιθανή πτώση του Ερντογάν ενδέχεται να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στην Τουρκία και στους γείτονές της . Και πρώτα σ΄ εμάς. Η πιθανότητα οι οπαδοί του Ερντογάν να στραφούν σε “ακραία” ισλαμικά κινήματα θα είναι μεγάλη . Και η πιθανή μετατροπή της Τουρκίας σ΄ ένα κράτος που ο θρησκευτικός φανατισμός θα καθορίζει την πολιτική και τις σχέσεις του με τους γείτονές του δεν θα είναι καθόλου ευχάριστη.

Το ερώτημα είναι αν ο Ερτντογάν μπορεί να σταθεί . Υπάρχουν πολλές αμφιβολίες στην Αμερική αν ο “αλαζονικός Ταγίπ” μπορεί να γυρισει το παιχνίδι. “Πρέπει να σοβαρευτεί” ,είναι η κυρίαρχη άποψη που ακούγεται μ΄ ότι εννοεί ο καθένας. Το πιθανότερο είναι ότι εννοούν να “κατεβάσει λίγο τη μύτη του”.

Σ΄ αυτό το κλίμα έρχεται η επιχειρούμενη ελληνοαμερικανική προσέγγιση. Για την οποία πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι και να μην παρασυρθούμε απο τους “εμποράκους εθνικισμού και πατριδοκαπηλίας”. Απ΄ αυτούς τους ίδιους που όταν δημιουργήθηκε ο ελληνοϊσραηλινός άξονας προσπαθούσαν να τον μετατρέψουν σε “αντιτουρκικό μέτωπο”. Ευτυχώς δεν “κέρδισαν” και επικράτησαν οι ψύχραιμες απόψεις που τελικά και δικαιώθηκαν.

Η Τουρκία αποτελεί απειλή για τα ελληνικά συμφέροντα αλλά δεν αντιμετωπίζεται με το να “κρυβόμαστε” πίσω από “μέτωπα” τα οποία πολύ εύκολα όπως φάνηκε “σπάνε”. Η παρέμβαση Ομπάμα που προκάλεσε την τηλεφωνική επικοινωνία Νετανιάχου- Ερντογάν, είχε προκαλέσει σοκ σ΄ όσους ξαφνικά είχαν “αγαπήσει” το Ισραήλ, το “μίσησαν” μετά την τηλεφωνική επικοινωνία και τώρα το ...ξανασυμπαθούν αφού γίνεται σαφές ότι αυτή η προσέγγιση δεν προχωρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου