Σελίδες

8.01.2013

DARPA HYDRA: Η επόμενη επανάσταση στις στρατιωτικές υποθέσεις;

Στα αρχικά στάδια ενός νέου προγράμματος, με την ονομασία HYDRA (Ύδρα) βρίσκεται η,με έδρα το Άρλινγκτον της Βιρτζίνια, DARPA το οποίο προορίζεται να αλλάξει δραματικά τον τρόπο με τον οποίο οι αμερικανικές δυνάμεις θα μάχονται στο μέλλον. Το HYDRA θα είναι ένα υποβρύχιο όχημα σπονδυλωτής σχεδίασης το οποίο θα λειτουργεί ως φορέας ή μητρικό σκάφος μη επανδρωμένων αεροχημάτων, υποβρυχίων και σκαφών επιφανείας. Ένας στόλος από τέτοια σκάφη θα επιχειρεί σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να εξασφαλίζει τη δυνατότητα συλλογής πληροφοριών όποτε και όπου χρειαστεί, χωρίς την εμπλοκή, επέμβαση ή την προσέγγιση αμερικανών επανδρωμένων δυνάμεων. Πρακτικά θα πρόκειται για τον πρώτο «υποβρύχιο αεροπλανοφόρο» στην ιστορία. Το πρόγραμμα ανάπτυξης και κατασκευής του HYDRA θα εξελιχθεί σε τρεις φάσεις. Κατά τη διάρκεια της πρώτης φάσης θα οριοθετηθούν οι επιχειρησιακές απαιτήσεις, θα αναπτυχθούν οι δυνατότητες των επιμέρους συστημάτων και με την ανάθεση συμβολαίων σε συγκεκριμένους τεχνικούς φορείς θα επιδιωχθεί ο περιορισμός του κινδύνου της επένδυσης. Στις μεταγενέστερες φάσεις θα αναπτυχθεί σταδιακά ένα πλήρες σύστημα που θα περιλαμβάνει το μητρικό σκάφος και τα οχήματα το οποίο και θα υποστεί λειτουργικές δοκιμές στη θάλασσα. Στην τρίτη φάση το νέο υποβρύχιο σκάφος θα επιχειρήσει δοκιμαστικά με τον στόλο ώστε να διαγνωστεί η δυνατότητα συνεργασίας με τις υπάρχουσες δομές και μέσα του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού. 

Επίκεντρο των δοκιμών θα αποτελέσει η δυνατότητα του οχήματος να εξοπλίζεται με διαφορετικά «πακέτα» οχημάτων ώστε οι επιχειρησιακές δυνατότητες να προσαρμόζονται σε κάθε αποστολή. Σκοπός θα είναι το σκάφος να σχεδιαστεί αλλά και να επιχειρεί απολύτως ανεξάρτητα από τα οχήματα που θα μεταφέρει ή, όπως το αποκαλούν οι οραματιστές του, θα είναι “payload-agnostic”. Ας σημειωθεί ότι το πρόγραμμα HYDRA δεν περιλαμβάνει αποκλειστικά το μητρικό σκάφος το οποίο θα μεταφέρει μη επανδρωμένα οχήματα αλλά περιλαμβάνει και τις τεχνολογίες των ίδιων των οχημάτων ώστε να επιτευχθούν τα βέλτιστα αποτελέσματα στις δυνατότητες αποθήκευσης, εξαπόλυσης και απόκρυψης της πλατφόρμας όσο στη συλλογή πληροφοριών. Με όσα έχουν έρθει στην δημοσιότητα μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ειδικά σχεδιασμένα μη επανδρωμένα οχήματα θα αποθηκεύονται σε ιδιότυπα κοντέινερς τα οποία θα μπορούν να εγκατασταθούν σε διάφορους συνδυασμούς και θα παρέχουν εξειδικευμένες λειτουργίες για το φορτίο τους. Αναμένεται για παράδειγμα ότι θα κατασκευαστεί ένα κοντέινερ-φορέας ο οποίος θα μεταφέρει αεροχήματα και θα αναδύεται στην επιφάνεια ώστε να εξαπολύσει το φορτίο του, θα καταδύεται και μερικές ώρες αργότερα θα αναδύεται και πάλι για την προσνήωση των οχημάτων ή την λήψη πληροφοριών σε συγκεκριμένο χρόνο. Αντίστοιχα κοντέινερς θα αναπτυχθούν για τα υποβρύχια και για τα μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας παρέχοντας υπηρεσίες εξυπηρέτησης των οχημάτων και ανεφοδιασμό τους. 

Η σχεδίαση του σκάφους θα αποδειχθεί ένας τεχνικά Ηράκλειος άθλος από τη στιγμή που θα απαιτηθούν ιδιαίτερα αποδοτικά συστήματα πρόωσης, υψηλές προδιαγραφές στον περιορισμό του ακουστικού ίχνους του σκάφους (δεδομένου ότι δεν θα έχει συστήματα αυτοπροστασίας) ενώ μετα βεβαιότητας θα εγκατασταθεί ένα πλήρες σύστημα επικοινωνιών όσο και διοίκησης και ελέγχου για τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων πολλαπλών οχημάτων ταυτόχρονα. Ο βαθμός αυτοματισμού που θα απαιτηθεί για τη σχεδίαση θα ξεπερνάει λογικά οτιδήποτε έχουμε δει μέχρι τώρα και θα βασίζεται σε ισχυτή τεχνητή νοημοσύνη (Strong AI) η οποία θα επιτρέπει τη διεξαγωγή επιχειρήσεων με σχετικά περιορισμένο έλεγχο ή εποπτεία από προσωπικό του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού το οποίο θα επιβαρύνεται κυρίως με την ανάλυση του προϊόντος των επιχειρήσεων και λιγότερο με την διεξαγωγή τους. Εξάλλου, το προφίλ αποστολής του HYDRA δεν θα επιτρέπει την παρατεταμμένη ή συχνή επικοινωνία με το κέντρο ανάλυσης πληροφοριών προκειμένου να διασφαλίζεται η απόλυτη μυστικότητα των επιχειρήσεων. Το πρόγραμμα είναι ήδη σε κίνηση και η DARPA θα προχωρήσει μέσα στον Αύγουστο σε συναντήσεις με πιθανούς εταίρους από τη βιομηχανία και άλλους ερευνητικούς φορείς.

Εφόσον το πρόγραμμα προχωρήσει τότε δεν αποκλείεται σε μία δεκαετία οι ΗΠΑ να αποκτήσουν πρωτοφανή για την ιστορία της κατασκοπείας και της διεξαγωγής του πολέμου δυνατότητα να παρακολουθούν αντιπάλους (ή και συμμμάχους) σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. Η χρήση του HYDRA θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος στον τομέα της πληροφορίας και μάλιστα για μια δύναμη η οποία ήδη κατέχει τα πρωτεία (με διαφορά) στα μέσα παρακολούθησης σε έδαφος, θάλασσα, αέρα και διάστημα. Νομοτελειακά, το πρόγραμμα του HYDRA θα εξελιχθεί στο μέλλον για να εξυπηρετεί και ανάγκες πέραν της παρακολούθησης. Θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αν οι ΗΠΑ μπορούν τώρα (και θα μπορούν στο μέλλον με πολύ υψηλότερες δυνατότητες) να παρακολουθούν τους αντιπάλους τους, τότε σίγουρα οι ΗΠΑ θα μπορέσουν και να εξοπλίσουν έναν ολόκληρο στόλο μη επανδρωμένων σκαφών και να βάλουν εναντίον οποιουδήποτε αντιπάλου χωρίς ούτε ένας στρατιώτης να βρίσκεται κοντά στο πεδίο της μάχης. Και τότε θα μιλάμε για ένα διαφορετικό, νέο και επανασταστικό, είδος πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου