9.13.2013

ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ ΚΕΡΙ - ΛΑΒΡΟΦ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

...ΕΚΤΑΚΤΟ...
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και ΗΠΑ, Σεργκέι Λαβρόφ και Τζον Κέρι αντίστοιχα, άρχισαν τις συνομιλίες τους στη Γενεύη με θέμα το ρωσικό σχέδιο για τον διεθνή έλεγχο του συριακού χημικού οπλοστασίου.
Οι κ.κ. Λαβρόφ και Κέρι παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου πριν από το πρώτο δείπνο εργασίας τους στην ελβετική πόλη.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Συρίας αφαιρεί κάθε δικαιολογία για στρατιωτικά χτυπήματα κατά της Δαμασκού, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι και οι αμερικανοί εταίροι της Μόσχας επιθυμούν μια ειρηνική λύση στο ζήτημα των συριακών χημικών όπλων.
Από την πλευρά του, ο αμερικανός ομόλογός του τόνισε ότι στο ζήτημα των χημικών όπλων η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να βασίζεται μονάχα στο λόγο και την καλή πίστη του σύρου προέδρου, Μπασάρ Αλ Άσαντ, γι' αυτό και οι ΗΠΑ επέλεξαν να συνεργαστούν για το συγκεκριμένο θέμα με τη Ρωσία.
Συριακό έγγραφο για τα χημικά όπλα έλαβε ο ΟΗΕ
Έγγραφο από πλευράς της κυβέρνησης της Συρίας με το οποίο η τελευταία ζητεί να υπογράψει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων έλαβαν το βράδυ της Πέμπτης τα Ηνωμένα Έθνη, σε εκπλήρωση της σχετικής δέσμευσης του καθεστώτος Άσαντ στα πλαίσια του ρωσικού σχεδίου.
Η συγκεκριμένη κίνηση θεωρείται ένα από τα προαπαιτούμενα για την αποφυγή των αμερικανικών στρατιωτικών χτυπημάτων κατά του συριακού καθεστώτος.
«Τις προηγούμενες ώρες, λάβαμε έγγραφο από πλευράς της κυβέρνησης της Συρίας το οποίο μεταφράζεται. Πρόκειται για έγγραφο το οποίο αφορά τη Συνθήκη Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΗΕ, Φαχράν Χακ, στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.
Άσαντ: «Άρση των αμερικανών απειλών αντί παράδοσης χημικών»
Όρος για να παραδώσει η Συρία τον έλεγχο του χημικού της οπλοστασίου είναι να σταματήσουν οι αμερικανικές απειλές για χρήση βίας, δήλωσε νωρίτερα την Πέμπτη ο σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Αλ Άσαντ, σε συνέντευξή του στην ρωσική κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti.
Ο κ. Άσαντ σημείωσε, επίσης, ότι η Δαμασκός θα αρχίσει την παράδοση πληροφοριών για το χημικό της οπλοστάσιο ένα μήνα αφού θα έχει υπογράψει τη σύμβαση για την απαγόρευση των χημικών όπλων, κάτι το οποίο αναμένεται να συμβεί «εντός των επομένων λίγων ημερών».
«Όταν δούμε ότι οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά σταθερότητα στην περιοχή μας και σταματούν τις απειλές ότι θα μας χτυπήσουν, καθώς και όταν σταματήσουν να παρέχουν όπλα στους τρομοκράτες, πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στο τελικό στάδιο των συμφωνηθέντων», τόνισε ο πρόεδρος της Συρίας.

Πηγή : naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...