10.13.2013

Υπάρχει περίπτωση να "θυμόμαστε" γεγονότα που έζησαν κάποιοι μακρινοί μας πρόγονοι;

Υπάρχει περίπτωση να θυμόμαστε γεγονότα που έζησαν κάποιοι μακρινοί μας πρόγονοι;
Aς θεωρήσουμε τον ανθρώπινο εγκέφαλο ως ένα μέσο συλλογής, επεξεργασίας και αποθήκευσης σύνθετων πληροφοριών μέσω ηλεκτρικών σημάτων (ψηφιακής μορφής στο τριαδικό σύστημα).

Το σύστημα είναι τριαδικό γιατί υπάρχουν τρεις καταστάσεις πληροφορίας :
το μηδέν 0 (όχι μεταβολή), το 1 (μεταβολή) και το 3 (μη διαθέσιμος αγωγός πληροφορίας).

Η κατάσταση 3 διαπιστώνεται περιοδικά ως προσπάθεια ελέγχου επικοινωνίας μεταξύ δέκτη και λήπτη και έχει σκοπό να αφαιρέσει τον τεχνητό θόρυβο σήματος με σύγκριση του πρότυπου σήματος που στέλνεται από τον δέκτη με αυτό που επιστρέφει από τον πομπό.

Οι τρεις αυτές καταστάσεις αντιστοιχούν και σε τρεις αντιλήψεις της πραγματικότητας :
0 η καταγραμμένη και ιστορική, 1 η τρέχουσα αντίληψη σε κατάσταση πλήρους λειτουργίας των αισθήσεων και 3 η πρότυπη ή αναμενόμενη κατάσταση (ύπνος).

Η κατάσταση 3 σε σύγκριση με την κατάσταση 1 δημιουργεί την κατάσταση 0 και έτσι ο άνθρωπος έχει την τάση να αναμένει και να προετοιμάζεται εγκαίρως για ότι πρόκειται να του συμβεί
(εμφάνιση και δημιουργία σχέσεων αιτίας και αποτελέσματος).

Όταν για κάποιο λόγο η κατάσταση 1 γίνει απολύτως ή σχεδόν ίδια με την κατάσταση 3 τότε χάνεται πλήρως η αίσθηση του χρόνου και έχουμε την αίσθηση ότι ονειρεύομαστε ξύπνιοι και όλα μας φαίνονται γνωστά χωρίς να καταγράφονται.

Το φαινόμενο αυτό διαπιστώνεται και πειραματικά σε ακραίες καταστάσεις.

Αν βάλουμε κάποιον άνθρωπο σε συνθήκες απώλειας των αισθήσεων του ή σε ακραίες συνθήκες θα διαπιστώσουμε τη εμφάνιση παραισθήσεων ή ανάκληση στη μνήμη εικόνων με απόλυτη αληθοφάνεια από το καταγεγραμμένο παρελθόν.
(πχ οι άνθρωποι σε κατάσταση θερμοπληξίας λόγω έκθεσης σε πολικές θερμοκρασίες νιώθουν υπερβολική ζέστη και βγάζουν τα ρούχα τους - μη λογική συμπεριφορά).

Το ίδιο συμβαίνει με όσους παρουσιάζουν υψηλό πυρετό που τείνουν να παραληρούν ή με ηλικιωμένους που είναι καθηλωμένοι για μεγάλο διάστημα σε κρεββάτι και χάνουν την επαφή με εμπειρίες σχετικές με κίνηση.

Ενδέχεται όμως κάποιες μνήμες να αποθηκεύονται και στο γενετικό υλικό μας και να αποτελούν τμήμα της αρχικής κατάστασης 0 :
Tα βρέφη ξέρουν εκ γενετής να κολυμβούν, τα πουλιά ξέρουν την ουράνια χαρτογράφηση και μπορούν να μεταναστεύουν χωρίς να χάνουν τον προσανατολισμό τους προς τις περιοχές ωοτοκίας τους, τα καριμπού ακολουθούν τις ίδιες διαδρομές για τη μετανάστευσή τους ακόμα και όταν η γεωγραφία έχει αλλάξει ριζικά από ανθρώπινες παρεμβάσεις (πχ φράγματα.)

Με δεδομένο αυτό ας μην μας παραξενεύει ότι μπορεί να γνωρίζουμε πράγματα που κανένας δεν μας έμαθε συνειδητά ή να θυμόμαστε ενδεχομένως γεγονότα που έζησαν κάποιοι μακρινοί μας πρόγονοι...

Από σχόλιο του Son Ofeon στο άρθρο: Τι είναι το DEJA VU

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...