Σ.σ. Α: Αφού διαβάσετε την έκθεση, με λίγη σκέψη θα διαπιστώσετε ότι, ενώ η Ελλάδαδεν αναφέρεται πουθενά ονομαστικά, στην πραγματικότητα επηρεάζεται τα μάλα, και έμμεσα και άμεσα, και γεωπολιτικά και εσωτερικά (ζητήματα Εσωτερικής Εθνικής Ασφάλειας αλλά και άμεσης εξωτερικής απειλής) από την πυροδότηση Συμβάντος σε πολλά από τα 30 υψηλού κινδύνου γεωπολιτικά σημεία, εκτός φυσικά και της Ευρωπαϊκής Κρίσης Χρέους και Κατάρρευσης Ευρώ, της οποίας ευρέθη… στην Καρδιά!
Με τα Τοp 30 Σημεία Γεωπολιτικης Επικινδυνότητας, που θα απαιτούσαν Προληπτική Δράση, το γνωστό και μη εξαιρετέο -βασικός πυλώνας της Νέας Τάξης- Council on Foreign Relations, δίνει τα 30 σημεία του πλανήτη, όπου θα μπορούσε να πυροδοτηθείΣυμβάν Παγκόσμιας Σύρραξης.
Η Ευρωπαϊκή Κρίση Χρέους και συνεπαγόμενα, μια Κατάρρευση του Ευρώ έχει Επικινδυνότητα I. Η έκθεση χωρίζεται σε 3 μέρη, Tier I, Tier II, Tier III και είναι κάτι σαν ένα ‘Μενού Κινήτρων Πολέμου’… που θα μπορούσαν να είναι π.χ. τρομοκρατικές επιθέσεις και πολιτικές εντάσεις. Η Ευρωπαϊκή κρίση χρέους, οι δημοσιονομικοί περιορισμοί και οι συνέπειες μιας πολιτικής αστάθειας στη Σαουδική Αραβία στην παγκόσμια τροφοδοσία πετρελαίου κατατάσσονται στο επικινδυνότερο μέρος, στο Tier I, ωςΎψιστου Κινδύνου.
Tier I
Έκτακτες καταστάσεις που απειλούν ΑΜΕΣΑ τις ΗΠΑ (U.S. homeland) και είναι πιθανό να πυροδοτήσουν στρατιωτική εμπλοκή τους, διότι απειλούνται συμμαχικές τους χώρες και χώρες με τις οποίες δεσμεύονται με αμοιβαίες αμυντικές συνθήκες, ή καταστάσεις που μπορεί να απειλήσουν άμεσα την τροφοδοσία στρατηγικών πόρων των ΗΠΑ.
Αυτές οι έκτακτες καταστάσεις είναι:
- μαζική επίθεση με θύματα στο έδαφος των ΗΠΑ ή σε έδαφος συμμαχικής χώρας
- σοβαρή Νοτιοκορεάτικη κρίση (π.χ. ένοπλες προκλήσεις, εσωτερική πολιτική αστάθεια, ανάπτυξη πυρηνικών όπλων/δυνατότητα για ICBM)
- μείζον στρατιωτικό συμβάν με την Κίνα, με εμπλοκή δυνάμεων των ΗΠΑ ή συμμάχων των ΗΠΑ
- Ιρανική πυρηνική κρίση (π.χ. ραγδαία ανάπτυξη πυρηνικών όπλων/διάθεση αυτών/απάντηση από το Ισραήλ)
- κυβερνοεπίθεση στις υποδομές των ΗΠΑ (π.χ. τηλεπικοινωνίες, δίκτυα παροχής ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου, πετρελαίου, νερού, στις τράπεζες και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, στα δίκτυα μεταφορών και στις υπηρεσίες emergency)
- ξαφνική και σημαντική ένταση της βίας στο Μεξικό, εξ αιτίας του εμπορίου ναρκωτικών που θα διαπεράσει τα σύνορα των ΗΠΑ
- σοβαρή εσωτερική αποσταθεροποίηση στο Πακιστάν, που θα προκληθεί από πολιτική-στρατιωτική ένταση ή από τρομοκρατικές επιθέσεις
- πολιτική αστάθεια στη Σ. Αραβία, που θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια τροφοδοσία πετρελαίου
- στρατιωτική αντιπαράθεση ΗΠΑ-Πακιστάν, που θα έχει προκληθεί από τρομοκρατική επίθεση ή προληπτικές αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ εκεί και, τέλος
- ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗ της Ευρωπαϊκής κρίσης χρέους που θα προκαλέσει ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ, και θα πυροδοτήσει στις ΗΠΑ την ΥΦΕΣΗ αλλά και περαιτέρω δημοσιονομικους περιορισμούς
Tier II
Ως Tier II θεωρούνται έκτακτες καταστάσεις, που επηρεάζουν μεν χώρες στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ, αλλά που δεν υπάρχει αμοιβαία αμυντική συνθήκη και δέσμευση προς αυτές:
- πολιτική αστάθεια στην Αίγυπτο, με ευρύτερες επιπτώσεις στην περιοχή
- σοβαρή Ινδο-Πακιστανική κρίση με κίνδυνο κλιμάκωσης, που θα έχει προκληθεί από τρομοκρατική επίθεση
- επιδείνωση της έντασης/ναυτικό συμβάν στην ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ μεταξύΤΟΥΡΚΙΑΣ και ΙΣΡΑΗΛ
- πρόβλημα εσωτερικής ασφάλειας στο Αφγανιστάν, με τρομοκρατικές επιθέσεις (σ.σ. Α.: αν ανέκδοτο ακούγεται αυτό…)
- ολική εξάπλωση της βίας στη Συρία, με πιθανή εξωτερική επέμβαση
- ολική εξάπλωση της βίας στην Υεμένη
- αύξηση σεχταριστικών εντάσεων και βία στο Ιράκ
- ένοπλη σύγκρουση στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας, για ζητήματα οριοθέτησης θαλάσσιων συνόρων
- μαζική επίθεση με θύματα στο Ισραήλ
- αυξανόμενη αστάθεια στο Μπαχρέιν που θα προκαλέσει στρατιωτική επέμβαση απόΣ. Αραβία και/ή Ιράν
Tier III
Ως Tier III θεωρούνται έκτακτες καταστάσεις, που θα μπορούσαν να έχουν σοβαρές/εκτεταμένες ανθρωπιστικές συνέπειες, σε χώρες όμως περιορισμένης στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ:
- στρατιωτική σύγκρουση μεταξή Σουδάν και Νοτίου Σουδάν
- αυξημένη πολιτική αστάθεια και σεχταριστική βία στη Νιγηρία
- αύξηση των συγκρούσεων στη Σομαλία, με συνεχείς εξωτερικές επεμβάσεις
- πολιτική αστάθεια στη Βενεζουέλα καθώς θα πλησιάζουν οι εκλογές του Οκτωβρίου 2012 ή… στην μετά τον Τζάβες κατάσταση… post-Chavez succession (σ.σ. Α.: θέλουν να μας πούν κάτι;)
- πολιτική αστάθεια στην Κένυα στις εκλογές τον Αύγουστο του 2012
- εκ νέου στρατιωτική σύγκρουση Ρωσίας / Γεωργίας (σ.σ. Α.: μια τέτοια σύγκρουση είναι δευτερεύουσας σημασίας για τις ΗΠΑ; Και οι χώρες; Δε νομίζω…)
- ένταση της πολιτικής αστάθειας και της βίας στη Λιβύη
- εκλογές βίας και αστάθειας στη Δημοκρατική Δημοκρατία… του Κογκό (σ.σ. Α.: άλλο ανέκδοτο)
- πολιτική αστάθεια/εθνοτική βία στο Κιργκιστάν
- ξέσπασμα στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, για τοΝαγκόρνο Καραμπάχ (σ.σ. Α.: διόλου αδιάφορη…)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου