5.22.2012

"'Ολα τα είχαμε" τώρα γίναμε και στόχος των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων...


Έτοιμη για δράση είναι η αντιπυραυλική ασπίδα του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη σύμφωνα με τον ΓΓ της Συμμαχίας Fogh Rasmussen. Όπως δήλωσε κατά την διάρκεια της συνάντησης κορυφής του ΝΑΤΟ στο Σικάγο των ΗΠΑ ο Γ.Γ της Συμμαχίας η αντιβαλλιστική ομπρέλα διαθέτει αυτή την περίοδο «ενδιάμεση επιχειρησιακή ικανότητα», για την κατάρριψη επερχόμενων βαλλιστικών πυραύλων.
Προφανώς αυτό αφορά και την Ελλάδα, η οποία έχει διαθέσει μια πυροβολαρχία Patriot PAC-3 στο ΝΑΤΟ, δημιουργώντας όμως μεγάλη αντίδραση από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία έχει ενημερώσει ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε ως συνέπεια την στοχοποίηση με πυρηνικά των θέσεων των Patriot.

Πάντως ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ προσπάθησε για μία ακόμη φορά να καθησυχάσει τους Ρώσους επαναλαμβάνοντας την πρόσκληση της Συμμαχίας προς την Ρωσία για συμμετοχή στην αντιβαλλιστική ομπρέλα η οποία υποτίθεται ότι θα προστατεύει την Ευρώπη από ιρανική βαλλιστική επίθεση. 
Όπως φαίνεται οι τοποθετήσεις του ΝΑΤΟ δεν πείθουν την ρωσική ηγεσία η οποία νωρίτερα είχε προειδοποιήσει ότι θα χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις της προληπτικά εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν με την
εγκατάσταση του αντιβαλλιστικού συστήματος στην κεντρική Ευρώπη.          
Υπενθυμίζεται ότι το ΝΑΤΟικό σχέδιο περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός ραντάρ εγκαίρου προειδοποίησης στην ευρύτερη περιοχή της Μαλάτειας στην Αν. Τουρκία καθώς και ενός ακόμα συστήματος στην Πολωνία SM-3 Block IB  IIA το 2018 και την εγκατάσταση πυραύλων SM-3 Block IB το 2015 σε στρατιωτική βάση της Αεροπορίας της Ρουμανίας νότια της χώρας κοντά στον Δούναβη ποταμό.
Επιπλέον αντιτορπιλικά του αμερικανικού Ναυτικού εξοπλισμένα με βλήματα SM-3 επιχειρούν από την 7η
Μαρτίου 2012 στην Αν Μεσόγειο εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή στην αντιβαλλιστική άμυνα
της Ευρώπης.  
H ανακήρυξη αυτή αποτελεί την επιβεβαίωση της επίτευξης της πρώτης φάσης της υλοποίησης του σχεδίου για την αντιβαλλιστική προστασία της Ευρώπης. Η ολοκλήρωση όλων των φάσεων του σχεδίου προβλέπεται να επιτευχτεί το 2022 και θα περιλαμβάνει όχι μόνο την Ευρώπη αλλά και τις ΗΠΑ.
Όπως ήταν αναμενόμενο η ανακοίνωση αυτής της είδησης προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας η οποία ζητά νομικές εγγυήσεις από το ΝΑΤΟ ότι η νέα αυτή ομπρέλα δεν στοχεύει στην εξουδετέρωση του ρωσικού πυραυλικού οπλοστασίου και φυσικά την δημιουργία ενός στρατηγικού πλεονεκτήματος για την Συμμαχία έναντι της Ρωσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...