5.22.2012

ΚΛΙΝΤΟΝ: Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΓΔΜ ΤΟ ΜΟΝΟ ΕΜΠΟΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΝΑΤΟ

Στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αναφέρθηκε η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν «σθεναρά την επίλυση της τρέχουσας διαφωνίας για την ονομασία». «Ενθαρρύνουμε τα μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία, ώστε η Μακεδονία...
(σ.σ. όπως αποκάλεσε την πΓΔΜ, μιας και οι ΗΠΑ έχουν αναγνωρίσει τη γείτονα χώρα με το συγκεκριμένο όνομα) να μπορεί να ενταχθεί στη Συμμαχία, το συντομότερο δυνατόν», σημείωσε.
Η κ. Κλίντον υποστήριξε ότι η ΠΓΔΜ «έχει εκπληρώσει τα βασικά κριτήρια για ένταξη στο ΝΑΤΟ», προσθέτονας ότι «έχει συνεισφέρει στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής και μακρόχρονης συνεισφοράς της στην πολυεθνική στρατιωτική δύναμη που εδρεύει στο Αφγανιστάν (ISAF)».

Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε χθες στο Σικάγο, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, με τους εκπροσώπους των χωρών που επιδιώκουν να ενταχθούν στη Συμμαχία, δηλαδή της πΓΔΜ, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και της Γεωργίας.

Υποστήριξε ότι θα πρέπει να ληφθεί απόφαση για τη διεύρυνση της Συμμαχίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής και επισήμανε ότι «η ενταξιακή διαδικασία μπορεί να είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και δύσκολη, πρέπει όμως να την τηρήσουμε».

«Συνεδριάζουμε σήμερα για να επιβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας στην πολιτική ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. Η δυνατότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ έχει αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό κίνητρο για τις χώρες να εφαρμόσουν δύσκολες, αλλά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, να επιλύσουν εσωτερικές διαφορές, καθώς και διαφορές με τους γείτονές τους», τόνισε, μεταξύ άλλων, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών.


Πηγή: http://www.fimotro.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...