6.13.2012

78Η ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΗ ΠΟΛΗ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ Η ΑΘΗΝΑ

Στην 78η θέση μεταξύ 214 πόλεων παγκοσμίως, βρίσκεται η Αθήνα σε ό,τι αφορά το κόστος διαβίωσης των μη μόνιμων κατοίκων, δηλαδή των ξένων εργαζόμενων, τουριστών και ομογενών που επαναπατρίστηκαν. Η ελληνική πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της Mercer, είναι ακριβότερη από πολλές ευρωπαϊκές κι όχι μόνο πόλεις, όπως π.χ. από το Βερολίνο το
οποίο βρίσκεται στην 106η θέση. Οπως αναφέρεται χαρακτηριστικά το κόστος του καφέ με νερό στην Αθήνα είναι 4,65 ευρώ και στη γερμανική πρωτεύουσα 4 ευρώ.
Η έρευνα συγκρίνει πάνω από 200 είδη της καθημερινότητας όπως το κόστος των μεταφορών, τροφίμων, ενδυμάτων, ειδών οικιακής χρήσης, ψυχαγωγία αλλά και ενοικίαση διαμερισμάτων που ενδιαφέρει ιδιαίτερα όσους ξένους θέλουν να μείνουν σε άλλη χώρα. Απευθύνεται πρωτίστως σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και επενδυτές, οι οποίοι χρειάζεται να υπολογίσουν εάν είναι συμφέρουσα μια επένδυση και ποιοι είναι οι κατάλληλοι μισθοί για το προσωπικό που απασχολούν.
Πλήγμα 
Σύμφωνα με την έρευνα, η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις ευρωπαϊκές πόλεις οι οποίες έχουν πέσει στη λίστα της ακρίβειας. Οπως αναφέρεται, χώρες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία, παρουσίασαν σημαντική μείωση στα ενοίκια σπιτιών.
Με λίγες εξαιρέσεις, οι περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις έχασαν έδαφος. Το Όσλο (18η) είναι τρεις θέσεις κάτω από το 2011, το Λονδίνο (25η). Τα Σκόπια είναι η λιγότερο ακριβή πόλη στην Ευρώπη (207η θέση). «Πρωταθλήτρια» ακρίβειας στην Ευρώπη είναι η Μόσχα που βρίσκεται στην τέταρτη θέση παγκοσμίως.
Το Τόκιο είναι η ακριβότερη πόλη του κόσμου για μη πολίτες της χώρας, κλέβοντας την πρωτιά από τη Λουάντα της Ανγκόλας η οποία βρίσκεται στη δεύτερη θέση. Στην ιαπωνική πρωτεύουσα ένα φλιτζάνι καφές κοστίζει 6,48 ευρώ, μια εφημερίδα 5 ευρώ και ένα μπουκάλι γάλα 2,5 ευρώ.
Η Οσάκα καταλαμβάνει την τρίτη θέση, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Μόσχα και η Γενεύη. Στην έκτη θέση συνυπάρχουν η Ζυρίχη και η Σιγκαπούρη, στην όγδοη βρίσκεται η Ν' Τζαμένα, πρωτεύουσα του Τσαντ, ενώ τη δεκάδα των ακριβότερων πόλεων στον κόσμο ολοκληρώνουν το Χονγκ Κονγκ και η ιαπωνική Ναγκόια. Φθηνότερη πόλη του κόσμου είναι το Καράτσι στο Πακιστάν.


http://www.fimotro.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...