6.15.2012

Τα έξι στοιχεία που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών!


Η πόλωση και η αβεβαιότητα αποτελούν τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά της προεκλογικής περιόδου, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Το σίγουρο είναι πως η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη στήθος με στήθος για την πρωτιά και το καλύτερο δυνατό ποσοστό, στοιχείο που απεικονίζεται στις τελευταίες απεικονίσεις των τάσεων του εκλογικού σώματος.
Το σίγουρο είναι πως τα ποσοστά της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ
εμφάνισαν στασιμότητα την τελευταία εβδομάδα. Οι περισσότερες εταιρείες έχουν ήδη ολοκληρώσει τις μετρήσεις τους, ενώ κάποιες εταιρείες θα διεξάγουν κυλιόμενες την Παρασκευή και το Σάββατο.
Σύμφωνα με διαρροές από κρυφές δημοσκοπήσεις, η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ έχει ανακοπεί από τη συγκράτηση των ποσοστών της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ διαπιστώθηκε επαναπατρισμός μιας μερίδας ψηφοφόρων του ΚΚΕ.
Την ίδια ώρα, πολιτικοί αναλυτές και επικοινωνιολόγοι επισημαίνουν ότι η Νέα Δημοκρατίαφαίνεται να μην έχει καταφέρει να εκμεταλλευτεί τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, αφού δεν μπορεί να περιορίσει τη δύναμη των Ανεξάρτητων Ελλήνων και της Χρυσής Αυγής, που δείχνουν να σταθεροποιούνται. Μικρή άνοδο εμφανίζουν το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ.
Οι εκτιμήσεις
Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές υπάρχουν έξι κρίσιμα σημεία που θα κριθούν την Κυριακή:
1. Με βάση τις μετρήσεις, δεν προκύπτει σαφή εικόνα για το νικητή των εκλογών, αφού οι αναποφάσιστοι  εξακολουθούν να αποτελούν υψηλότατο ποσοστό ενώ η διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους.
2. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μικρότερα κόμματα δείχνουν σταθεροποιητικές τάσεις. Αναλυτές θεωρούν ότι η νέα Βουλή θα είναι και πάλι πολυκομματική.
3. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει η αντίδραση της αποκαλούμενης παραδοσιακής εκλογικής βάσης του ΠΑΣΟΚ.
4. Ζητούμενο παραμένει και ποιο κόμμα θα έρθει τέταρτο, καθώς θα παίξει σημαντικό ρόλο (τόσο στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης, όσο και στην κοινοβουλευτική διαδικασία).
5. Στις ηλικίες μέχρι 54 προηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ. Από 54+ σαρώνει η Ν.Δ.
6. Μεγάλο προβάδισμα στην Αττική φαίνεται ότι διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και ακολουθεί η Νέα Δημοκρατία, η οποία κερδίζει συνεχώς έδαφος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...