6.11.2012

ΣΟΪΜΠΛΕ : ΔΕΝ ΘΑ ΘΕΣΠΙΣΤΕΙ ΦΟΡΟΣ ΣΤΙΣ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε χθες ότι δεν αναμένει ο αμφιλεγόμενος φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές να επιβληθεί πριν περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, σε μια συνέντευξή του που προβλήθηκε σε γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες βράδυ.
Η θέσπιση του φόρου, την οποία ζητεί εδώ και καιρό η ευρωπαϊκή κεντροαριστερά, είχε θεωρηθεί δεδομένη πριν από τρεις ημέρες από την πλευρά των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και των Πρασίνων, έπειτα από διαπραγματεύσεις με τον κεντροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ.

Η αντιπολίτευση ανέφερε πως η Μέρκελ συμφώνησε η Γερμανία να θεσπίσει αυτόν τον φόρο--που είναι γνωστός και ως φόρος Τόμπιν--χωρίς να περιμένει να συμφωνήσουν τα υπόλοιπα κράτη της 17μελούς ευρωζώνης.
«Ένας ευρωπαϊκός φόρος [στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές] δεν θα εφαρμοστεί τόσο γρήγορα», είπε ο Σόιμπλε, ερωτηθείς στην εκπομπή Bericht aus Berlin της δημόσιας τηλεόρασης ARD εάν ο φόρος μπορεί να θεσπιστεί πριν από την ολοκλήρωση της θητείας της Μέρκελ, η οποία λήγει το φθινόπωρο του 2013.
Τότε θα πρέπει να προκηρυχθούν οι επόμενες βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, αν και δεν είναι γνωστή η ακριβής ημερομηνία που θα διεξαχθούν.
Η αντιπολίτευση, όπως είχε πει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, είχε θεωρήσει την Πέμπτη ότι απέσπασε μια σημαντική παραχώρηση σε ό,τι αφορά τον φόρο αυτό από μέρους της Μέρκελ, η οποία δίσταζε να τον θεσπίσει αφού επικρίνεται έντονα από τη Βρετανία, τη Σουηδία αλλά και στελέχη του δικού της κυβερνητικού συνασπισμού.
Η αποκάλυψη του Σόιμπλε για την καθυστέρηση αυτή αφήνει την καγκελάριο έκθετη στην κατηγορία ότι προβαίνει σε υποσχέσεις που δεν θα τηρήσει, εάν τα κόμματα της αντιπολίτευσης χάσουν στις εκλογές. Φυσικά δεν θα είναι δεσμευμένη στο να συμφωνήσει στο φόρο ούτε εάν χάσει η ίδια.


http://www.fimotro.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...