6.17.2012

Η ελληνική κρίση, οι εκλογές και οι προοπτικές διακυβέρνησης, στο επίκεντρο των αμερικανικών ΜΜΕ.


Η ελληνική κρίση, οι εκλογές και οι προοπτικές διακυβέρνησης, στο επίκεντρο των αμερικανικών ΜΜΕ.
Η παγκόσμια οικονομική σταθερότητα κρέμεται από τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα. Αυτή είναι η εντύπωση που αποκομίζεται από πληθώρα δημοσιευμάτων, αναλύσεων και ραδιοτηλεοπτικών αναφορών σε αμερικανικά ΜΜΕ, επισημαίνοντας την κρισιμότητα των μεθαυριανών εκλογών και υπογραμμίζοντας τα διλήμματα των ψηφοφόρων, με έμφαση στη θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει σεβασμός στις αποφάσεις και τις επιλογές τού ελληνικού λαού.
Επίσης, καταγράφονται απόψεις για ευθύνες κομμάτων και
τρόικας για τη σημερινή κατάσταση, παραθέτοντας συγκεκριμένα στοιχεία για τα αίτια τής κρίσης.

Η «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», με κύριο άρθρο της, εκφράζει αμφιβολίες αν κάποιο από τα δύο μεγαλύτερα κόμματα στην Ελλάδα μπορεί να απελευθερώσει τη χώρα από το πελατειακό σύστημα και τη διαφθορά που διόγκωσε την ελληνική κυβέρνηση και άφησε ετοιμοθάνατη την ελληνική οικονομία, όπως σημειώνεται. Επίσης, τονίζεται ότι όποια κυβέρνηση σχηματιστεί μετά την Κυριακή, θα πρέπει να προχωρήσει προσεκτικά στα επόμενα βήματα, διαφορετικά θα αντιμετωπίσει άμεσα την
κατάρρευση.

Σε αναφορά για τον επικεφαλής τού ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, διατυπώνεται η άποψη ότι υπόσχεται στους ψηφοφόρους «δωρεάν γεύμα» και ότι μια νίκη του κόμματός του στις εκλογές θα σήμαινε ότι εκατομμύρια Έλληνες εξακολουθούν να πιστεύουν στα «δωρεάν γεύματα», όπως εκτιμά η σύνταξη της εφημερίδας. Ο κ. Τσίπρας μπορεί να αποδειχθεί σωστός, επισημαίνεται στη συνέχεια, ωστόσο το κόστος ενός λάθους, στην προκειμένη περίπτωση, θα είναι τεράστιο.

Όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, πάντα σύμφωνα με το κύριο άρθρο της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ», τονίζεται ότι «μια κυβέρνηση αυτού του κόμματος θα συνιστούσε ίσως ασφαλέστερο στοίχημα, όσο ασφαλέστερη μπορεί είναι η αυτοθυσία από έναν πυροβολισμό στο κεφάλι». Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει πλέον είναι το εάν μια διευρυμένη δημοσιονομική ένωση, επισημαίνεται χαρακτηριστικά, μπορεί να κάνει την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη να μοιάσει περισσότερο στη Γερμανία ή εάν απλώς θα κάνει την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή να μοιάζει περισσότερο μ' αυτήν της Ελλάδας.

Η «Νιου Γιορκ Τάιμς», σε ανταπόκριση από τη Φραγκφούρτη, υποστηρίζει ότι οι ελληνικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής θα επιταχύνουν μια συζήτηση που μέχρι πρότινος ήταν κατεξοχήν θεωρητική και επισημαίνοντας ότι η Νέα Δημοκρατία, ωστόσο, είναι αυτή που οδήγησε την Ελλάδα στη συγκεκριμένη κατάσταση, μέσα από ένα όργιο σπατάλης και κρατικής διαφθοράς και ότι δύσκολα φαντάζεται κανείς πως το συγκεκριμένο κόμμα θα προχωρούσε στις αλλαγές που απαιτούνται για την ανάκτηση της ανάπτυξης, εάν κυβερνούσε μόνο του.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, δηλώνει ότι η Ελλάδα μπορεί να πετάξει το πρόγραμμα λιτότητας που συνοδεύει το σχέδιο διάσωσης και ότι η Ευρώπη θα συνεχίσει να δανείζει την Ελλάδα με ένα πακέτο στήριξης της ανάπτυξης. Όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν, αναφέρει το κύριο άρθρο, ο ισχυρισμός αυτός αποτελεί φαντασίωση με οδυνηρές, ενδεχομένως, συνέπειες για τους Έλληνες, τους Ιταλούς, τους Ισπανούς και ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία. Η μόνη ελπίδα είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν το πιστεύει ούτε και ο ίδιος και ότι θα αποδειχθεί πραγματιστής εάν αναλάβει την εξουσία,
τονίζεται χαρακτηριστικά, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι το αποτέλεσμα είναι ότι η επόμενη ελληνική κυβέρνηση θα αποτελείται είτε από ριζοσπάστες που δεν διαθέτουν κυβερνητική εμπειρία, είτε από ένα κόμμα που δεν είχε μπορέσει να αναμορφώσει το δυσλειτουργικό ελληνικό κράτος και ότι όποια πλευρά και εάν επικρατήσει -η Νέα Δημοκρατία θα ήταν λιγότερο καταστροφική, καθώς αποδέχεται επί της αρχής τους όρους διάσωσης-, όπως σημειώνεται, η επονομαζόμενη τρόικα, που αντιπροσωπεύει τους πιστωτές της Ελλάδας, θα πρέπει να επιλέξει το λιγότερο διασπαστικό δρόμο.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται επίσης ότι η τρόικα θα πρέπει να προετοιμάσει δικές της προτάσεις που θα είναι πιο ελαστικές σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και πιο στοχευμένες στον περιορισμό του δημόσιου τομέα, ώστε να αναμορφωθεί το αναποτελεσματικό ελληνικό κράτος. Τέλος, υπογραμμίζεται ότι στην προσπάθειά της αυτή η τρόικα οφείλει να έχει στο μυαλό της τους απλούς Έλληνες πολίτες, που σπεύδει να βοηθήσει από τους ανεπαρκείς πολιτικούς, με τις τόσες ανεπιτυχείς προσπάθειες μέχρι σήμερα και
ότι αυτό απαιτεί αναμφίβολα την παροχή επιπλέον βοήθειας στην Ελλάδα από τους διστακτικούς Ευρωπαίους εταίρους της, της Γερμανίας συμπεριλαμβανομένης. «Η εναλλακτική λύση είναι ένα επικίνδυνο ποντάρισμα σχετικά με τη διάχυση τής ελληνικής κρίσης», τονίζεται χαρακτηριστικά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...