6.20.2012

Επεισόδιο μεταξύ των ηγετών Αργεντινής και Βρετανίας για τα Φόκλαντς στο G20

Αφορμή για επεισόδιο μεταξύ του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον και της προέδρου της Αργεντινής Κριστίνα Φερνάντεζ ντε Κίρσνερ στην σύνοδο της G20, στάθηκε η διένεξη για τα Νησιά Φόκλαντ του νοτίου Ατλαντικού.

Ο Κάμερον, ο οποίος εμμέσως παραδέχτηκε ότι υπήρξε το επεισόδιο στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λος Κάμπος του Μεξικού, αποδοκίμασε την πρόεδρο της Αργεντινής ζητώντας από τη χώρα της να σεβαστεί τη βούληση των 3.000 κατοίκων των
νησιών αυτών, οι οποίοι θέλουν να παραμείνουν Βρετανοί.

Σύμφωνα με τους Αργεντινούς, η Κίρσνερ απάντησε αμέσως επικαλούμενη αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, ζητώντας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο χωρών για την κυριαρχία επί των νησιών.

Ο βρετανός πρωθυπουργός πρότεινε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος το οποίο θα έδινε «μια ευκαιρία στις χώρες που δεν εξέτασαν το πρόβλημα εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και δέχτηκαν ίσως την προπαγάνδα της Αργεντινής (…) να αναγνωρίσουν ότι ο λαός των νησιών αυτών θα πρέπει να δικαιούται να καθορίσει το μέλλον του».

Επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι πλησίασε την Κίρσνερ για να συζητήσουν το θέμα. «Είχα την αίσθηση ότι ήταν ένα σημαντικό ζήτημα που θα έπρεπε να συζητήσω με την πρόεδρο της Αργεντινής. Αυτό ακριβώς έκανα».

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών της Αργεντινής Εκτορ Τίμερμαν στους δημοσιογράφους, η πρόεδρος εργαζόταν στη θέση της όταν ο Κάμερον την πλησίασε «για να την ευχαριστήσει για τη στήριξή της στην δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τράπεζας η οποία θα μπορούσε να λειτουργεί ως δανειστής στην έσχατη περίπτωση».

«Η πρόεδρος τού απάντησε ότι είχε διαβάσει τα άρθρα του διεθνούς Τύπου και ότι αυτά αντανακλούν την αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής της G20», είπε ο Τίμερμαν.

«Εκείνη τη στιγμή ο Κάμερον διέκοψε την πρόεδρο της Αργεντινής ζητώντας της να σεβαστεί το δημοψήφισμα των κατοίκων των νησιών», σύμφωνα πάντα με τον υπουργό Εξωτερικών.

Η πρόεδρος της Αργεντινής θέλησε τότε να δώσει στον βρετανό πρωθυπουργό ένα φάκελο που περιείχε τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για τα νησιά στην περίπτωση που δεν τις είχε δει.

«Ο Κάμερον αρνήθηκε να πάρει τον φάκελο, γύρισε και έφυγε χωρίς να χαιρετήσει», σύμφωνα με τον Τίμερμαν.

Πηγή της Ντάουνινγκ Στριτ που ζήτησε να μην κατονομαστεί επιβεβαίωσε ότι υπήρξε μια συνομιλία, αλλά σύμφωνα με το ethnos.gr, αμφισβήτησε το γεγονός ότι ο Κάμερον αρνήθηκε να πάρει τα έγγραφα που τού έδινε η Κίρσνερ.


http://www.logioshermes.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...