11.13.2012

Sunday Times: "Το Ισραήλ θα επιτεθεί με μικρά πυρηνικά κατά του Ιράν"


Μια  επίθεση του Ισραήλ στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν με συμβατικά όπλα "ίσως να μην είναι αρκετή" αναφέρουν οι Sunday Times και συνεχίζοντας υποστηρίζει ότι "η μόνη εναλλακτική λύση που έχει το Ισραήλ σε μια τέτοια περίπτωση είναι η χρήση πυρηνικών όπλων"!

«Τα σχέδια του Ισραήλ για μια επίθεση στο Ιράν έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια ακολουθώντας την αντίστοιχη  ιρανική πρόοδο στον τομέα των πυρηνικών» δήλωσε στους Times αμυντικός αναλυτής.


Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα δυτικοί αμυντικοί αναλυτές έχουν διαπιστώσει πως για παράδειγμα οι πυρηνικές εγκαταστάσεις  στο Ferdow βρίσκονται σε μεγαλύτερο βάθος κάτω από το έδαφος από ότι αρχικά εκτιμόταν με αποτέλεσμα μια επίθεση με συμβατικά όπλα να μην καταφέρει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.


Το Ferdow . είναι μια από τις δύο εγκαταστάσεις στις οποίες υπάρχουν στοιχεία ότι πραγματοποιείται εμπλουτισμός ουρανίου σύμφωνα με το Ινστιτούτο επιστήμης και διεθνούς ασφάλειας ISIS. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε πρώην στρατόπεδο των φρουρών της επανάστασης. Βρίσκεται πλησίον της ιερής πόλης Qom και γύρω στα 120 χλμ. νότια και δυτικά της Τεχεράνης.

Το ίδιο συμβαίνει και με την εγκατάσταση στο Natanz. Το εργοστάσιο καλύπτει μια έκταση 100.000 τ.μ. και είναι όλο σε υπόγειες εγκαταστάσεις τουλάχιστον 8 μέτρα σε βάθος. Το 2003 ήταν η τελευταία φορά που κάποιος επίσημος της ΙΑΕΑ επισκέφτηκε και πιο συγκεκριμένα ο πρώην διευθυντής της Mohamed El Baradei ο οποίος ανέφερε την ύπαρξη τουλάχιστον 160 φυγοκεντρωτές  έτοιμοι για λειτουργία. Σήμερα ο αριθμός τους έχει αυξηθεί στους 7000 και οι 5000 από αυτούς παράγουν χαμηλού επιπέδου εμπλουτισμένο ουράνιο.  Το Natanz βρίσκεται 240 χλμ. νότια και ανατολικά της Τεχεράνης


Σύμφωνα όμως με νεότερες εκτιμήσεις το βάθος στο οποίο βρίσκονται οι εγκαταστάσεις αυτές είναι κατά πολύ μεγαλύτερο, τόσο που τα συμβατικά όπλα δεν θα μπορέσουν να διατρήσουν.

Σύμφωνα με δυτικούς αναλυτές το Ισραήλ σε αυτή την περίπτωση έχει δύο επιλογές: Είτε να αναπτύξει ειδικές δυνάμεις στο έδαφος ‘όπου θα καταστρέψουν τις εγκαταστάσεις αυτές είτε να εκτοξεύσει βαλλιστικούς πυραύλους με πυρηνικές κεφαλές εναντίον τους.


Στο ίδιο δημοσίευμα αποκαλύπτεται ότι το 2010 ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Binyamin Netanyahu και ο υπουργός Άμυνας Ehud Barakδιέταξαν τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να αυξήσουν το επίπεδο ετοιμότητάς τους στο λεγόμενο “p-plus” στάδιο κάτι που σήμαινε ότι υπάρχει κατάσταση επικείμενου πολέμου. Τότε ο αρχηγός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων αντιστράτηγος Gabi Ashkenazi αλλά και ο τότε αρχηγός της Mossad Meir Dagan θεώρησαν την συγκεκριμένη διαταγή «παράνομη» και την αρνήθηκαν!


Πάντως ο Netanyahu έχει να λέει ότι και πριν την ισραηλινή επίθεση στο Ιράκ το 1981 όπου καταστράφηκε ο πυρηνικός αντιδραστήρας Osirak του Σαντάμ Χουσείν, πάλι ο Στρατός και η Mossad  είχαν αντιρρήσεις ότι μια τέτοια ενέργεια θα έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Παρόλα αυτά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε δηλώσει πρόσφατα ότι ένα κτύπημα στο  Ιράν έστω και αν δεν κατάφερνε να εξαρθρώσει όλο το πυρηνικό του πρόγραμμα θα ήταν αρκετό να το καθυστερήσει έως και δύο χρόνια χρόνος ικανός για να επερχόταν μια αλλαγή στο καθεστώς της χώρας αυτής.


Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...