12.08.2012

' ΕΙΧΑΜΕ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟΚΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ''...


' Τα πλεονεκτήματα  μας από την Νομισματική Ένωση είναι πολύ μεγαλύτερα από ό,τι μας κοστίζουν οι όλες οι βοήθειες '', δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, σε συνένετευξη που παραχωρεί στην Bild am Sonntag. 
Σύμφωνα με αποσπάσματα που προδημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα ο Β.Σόιμπλε υπεραμύνεται των αποφάσεων  της γερμανικής Βουλής για βοήθεια προς την Ελλάδα, τονίζοντας ότι   ''κάνουμε καλά που στηρίζουμε τη Νομισματική Ένωση'', αλλά και ο ίδιος παραδέχεται ότι δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο θα στοιχίσει τελικά αυτή η βοήθεια στο Γερμανό φορολογούμενο.
Στην περίπτωση της Ελλάδας  ''πρέπει να προχωρήσουμε προσεκτικά '', τονίζει ο Γερμανός υπουργός και προσθέτει ότι η μελλοντική εξέλιξη δε μπορεί να την προβλέψει κάποιος με ακρίβεια, ενώ, όπως λέει, πρέπει η πίεση στην Ελλάδα για ευρείες αλλαγές να διατηρηθεί. '' Γι' αυτό αποδεσμεύουμε τη βοήθεια μόνο χέρι με χέρι '', διευκρινίζει.
Ο Β. Σόιμπλε παραδέχεται επίσης ότι μόνο από την παραίτηση από έσοδα τόκων από τα ελληνικά κρατικά ομόλογα στην κρατική αναπτυξιακή Τράπεζα KFW, θα έχει  η Γερμανία κάθε χρόνο λιγότερα έσοδα  ύψους  περίπου 130 εκατομμύρια ευρώ. '' Είχαμε ως τώρα έσοδα από τόκους από την Ελλάδα. Και θα είχαμε κέρδη από την ΕΚΤ από το  παλιότερο πρόγραμμα της  Τράπεζας για την αγορά για την αγορά- και ελληνικών - ομολόγων '', τονίζει και προσθέτει ότι αυτά τα κέρδη, σύμφωνα με υπολογιασμούς της ΕΚΤ, θα είναι ως το 2035 συνολικά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η Γερμανία, παραιτούμενη από το μερίδιο της επί αυτών των κερδών, θα χάσει περίπου 2,7 δισεκατομμύρια. Το συνολικό κόστος για τη βοήθεια είναι ωστόσο ακόμα ασαφές, ομολογεί ο Γερμανός πολιτικός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...