12.09.2012

ΟΛΑ... ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε.


Γράφει ο Νίκος Κούτρικας
Δημοσιογράφος ΕΣΗΕΑ
Αγαπητό Fimotro,
Όλες... τις αλλαγές που θα συμβούν στην ΕΕ καταγράφει... ο δημοσιογράφος και πρ.Ευρωβουλευτής Μανώλης Μαυρομμάτης κάνοντας μία αποτίμηση όλων των πεπραγμένων της χρονιάς που... κλείνει σε λίγες ημέρες...
Ο... Μανώλης Μαυρομμάτης μυρίζοντας άρωμα Ευρώπης καταγράφει ως εξής τα γεγονότα:
"KANONTAΣ μια πρώτη εκτίμηση της χρονιάς που πλησιάζει προς το τέλος της, μπορούμε να τη χαρακτηρίσουμε ως μια από τις κρισιμότερες στην ιστορία της Ελλάδας. Σε οικονομικό, κοινωνικό και βασικά πολιτικό επίπεδο.
Στις καθιερωμένες ανασκοπήσεις που αναμένονται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα κληθούν να κάνουν τον απολογισμό των ΄΄πεπραγμένων΄΄. Ο καθένας από τη δική του σκοπιά και την προσωπική του οπτική γωνία.
Στο σημείωμα μας αυτό, σκοπός είναι να αναδείξουμε μια διαφορετική εικόνα, με το ΄΄φακό΄΄ της Ευρωπαϊκής Ένωσης που σε διάστημα ενάμιση περίπου χρόνου (αρχή 2013 με Μάϊο 2014) θα έχει άλλο πρόσωπο, σε σημαντικές θέσεις, αλλά και πολιτικές.
Και μέσα σ’ αυτές τις αλλαγές που αναμένονται, προβάλει και ο ρόλος της Ελλάδας.
Ανάμεσα στην κρίση και την νέα προοπτική που χαράχθηκε από την κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά προκειμένου να βγούμε το συντομότερο δυνατόν από το δύσκολο δρόμο της λιτότητας και των σκληρών μέτρων των Μνημονίων.
  • Σ΄αυτή την Ευρώπη που αλλάζει πιστεύουμε ότι θα αποκτηθεί ένας διαχρονικός σχεδιασμός σε όλα τα επίπεδα. Αφού το πρώτο δύσκολο βήμα έγινε και η κυβέρνηση κέρδισε των πρώτο γύρο (καταβολή των δόσεων) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Eurogroup, είναι σημαντικός ο συσχετισμός συμμαχιών και νέων δεδομένων στους κόλπους της ΕΕ με όσα θ’ ακολουθήσουν από τις αρχές του καινούργιου χρόνου(2013).
  • ΠΟΥ ΘΑ στρέψει την προσοχή του ο Πρωθυπουργός και το επιτελείο των στενών συνεργατών του, εκτός από την παρακολούθηση και την υλοποίηση των υποχρεώσεων μας στους εταίρους και τους δανειστές μας; Με άλλα λόγια την τήρηση των όρων του Μνημονίου και την πορεία προς την ανάκαμψη και την ανάπτυξη; Aσφαλώς στις επενδύσεις από το εξωτερικό και φυσικά την εδραίωση των φιλικών σχέσεων και τις αξιοπιστίας με τους ηγέτες της ΕΕ όπως αυτά καλλιεργήθηκαν τα δύο χρόνια από την ανάληψη της Προεδρίας της ΝΔ και της Πρωθυπουργίας από τον Αντώνη Σαμαρά.
ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΟΥΝ
ΑΣ ΔΟΥΜΕ όμως τι αλλάζει στην ΕΕ και ποιος θα είναι ο ρόλος της χώρας μας στο καινούργιο τοπίο που θα διαμορφωθεί, αλλά και το ΄΄χαρτί΄΄ που καλείται να παίξει η κυβέρνηση προς όφελος μας μετά και κατά την διάρκεια των εξελίξεων αυτών.
  • Εκλογές, σε Ιταλία, Κύπρο, Γερμανία, ενώ όλα δείχνουν πρόωρες και σε Ρουμανία, Βουλγαρία, ίσως Ουγγαρία και κρατών της Βαλτικής.
  • Είσοδος μιας ακόμα χώρας, της Κροατίας, στην ΕΕ ως 28ο μέλος.
  • Εκλογή νέου Προέδρου του Eurogroup, μετά τη λήξη της θητείας του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ που προσδιορίζεται στις 31 Ιανουαρίου 2013.
  • Οριστικές αποφάσεις για το τραπεζικό σύστημα και τον έλεγχο από την ΕΚΤ των 6000 μεγάλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών από τις οποίες περίπου 2000 είναι Γερμανικές!. Ο Μάριο Ντράγκι επιμένει το σύστημα να λειτουργήσει από τον Ιανουάριο. Η Γερμανία αντιδρά.
  • Επαναφορά στη Σύνοδο κορυφής και της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως τον Μάρτιο της έγκρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2014-2020. Αγκάθι το απειλούμενο ΄΄βέτο΄΄ της Αγγλίας και οι μειώσεις που προτείνουν Μέρκελ και Φαν Ρομπούι.
  • Τελική έγκριση του προϋπολογισμού 2013 που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης μεταξύ Κομμισσιόν – Συμβουλίου και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  • Διεκδίκηση από την Ελλάδα μεγαλύτερου ποσοστού από τον προϋπολογισμό 2014-2020 και των ποσών που της αναλογούν από ΄΄επιστροφές΄΄ των ετών 2010-2011 και μέρος του 2012-2013.
  • Προετοιμασία της Ελλάδας για την ανάληψη της Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρώτο εξάμηνο(Ιανουάριος – Ιούνιος )του 2014 με διαχείριση σημαντικών θεμάτων όπως, ανάμεσα στα άλλα, των επικείμενων αλλαγών στην Κομμισσιόν, του Προέδρου του Συμβουλίου και φυσικά της προεργασίας των Ευρωεκλογών και της επιλογής από τα κράτη μέλη των Επιτρόπων (σημείωση: παραμένουν έως το τέλος του 2014).
  • Διαχείριση και κατανομή των χρηματικών ποσών που εγκρίθηκαν για τις πολιτικές ομάδες και τα κόμματα που εκπροσωπούνται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για την προετοιμασία των Ευρωεκλογών.
  • Επιτάχυνση των διαδικασιών για τις εκταμιεύσεις των δόσεων του δανείου, καθώς και των χρημάτων που θα εγκριθούν από τις επιδοτήσεις στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο από τα αντίστοιχα Υπουργεία.
  • Τέλος ενισχύσεις σε Μ.Μ.Επιχειρήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και παράλληλα υπόδειξη από την χώρα μας, ενός εκπροσώπου (μέλους) στο ελεγκτικό Συμβούλιο (Λουξεμβούργο) καθώς λήγει η θητεία του έως σήμερα μέλους (σημείωση: κάθε χώρα έχει από ένα μέλος που αντιστοιχεί σε Επίτροπο της Κομμισσιόν).
ΤΟ ΜΟΙΡΑΣΜΑ ΤΗΣ ΄΄ΤΡΑΠΟΥΛΑΣ΄΄
Όπως είναι ευνόητο, οι διεκδικήσεις και το ΄΄μοίρασμα της τράπουλας΄΄ έχει ήδη ξεκινήσει με πολλά σενάρια στο τραπέζι των μυστικών διαπραγματεύσεων!
Στα μέχρι τώρα δεδομένα, θα καταγράψουμε τις πληροφορίες και τις υποθέσεις, που συζητούνται στις πρωτεύουσες των ΄΄ 27΄΄ σε διπλωματικό και ανώτερο επίπεδο.
  • Για την Προεδρεία του Eurogroup: Πιερ Μοσκοβισί (Γαλλία) και ένας πρώην Πρωθυπουργός της Αυστρίας ή ο Φιλανδός Πρωθυπουργός Κατάϊνεν.
  • Πρόεδρος της Κομμισσιόν: Mάριο Μόντι (Ιταλία), Τούσκ (Πολωνία) και ένας εκ των Γιούνκερ (Λουξεμβούργο) ή εφ’ όσον αναθεωρηθούν τα δεδομένα ο Μανουέλ Μπαρόζο, ο Μάρτιν Σούλτς (σημερινός Πρόεσρος του ΕΚ ) ή ο Σόϊμπλε.
  • Μάχη αναμένεται για την θέση του Φαν Ρομπούϊ, εφ όσον οι Βέλγοι δεν διεκδικήσουν θέση. Στο παρασκήνιο πολλοί λένε ότι, ανεξαρτήτως αποτελέσματος και νίκης της Μέρκελ τον προσεχή Σεπτέμβριο για την Καγκελαρία, η Άνγκελα πολύ θα επιθυμούσε να ηγηθεί της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Και δε θα ήταν δύσκολο να το επιτύχει…Στο τέλος του 2014!
  • Στο γενικό αυτό πλαίσιο, είναι σαφές ότι όλα ή πολλά αλλάζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Να λοιπόν γιατί ο ρόλος της Ελλάδας στις εξελίξεις είναι ουσιαστικός, σημαντικός και πάνω από όλα ευνοϊκός για τις συγκυρίες, αλλά και για αυτό που διεκδικώντας, μπορούμε να κατακτήσουμε.

Ρόλος τακτικής και με την... μπάλα στα πόδια μας!"
Σωστή... και καλά ενημερωμένη η... ανάλυση του Μανώλη Μαυρομμάτη λέμε εμείς...
Σας ευχαριστώ...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...