1.30.2013

Νταβός 2013: Οι εξωγήινοι οι υπερφυσικές ικανότητες του ανθρώπου και η αθανασία

Εκτός από τα παραδοσιακά οικονομικά ζητήματα, στην ημερήσια διάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός εντάχθηκε και η συζήτηση θεμάτων όπως η ανεξέλεγκτη χρήση των τεχνολογιών γενετικής μηχανικής, η ιατρική παρέμβαση στον ανθρώπινο εγκέφαλο, η τεχνητή παράταση της ανθρώπινης ζωής, η ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών.
Η συζήτηση, που προετοιμάστηκε με την υποστήριξη του περιοδικού «Nature», ονομάστηκε «X-Factor» και έμοιαζε περισσότερο με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας.

Κατά τη γνώμη των επιστημόνων στο άμεσο μέλλον η ανθρωπότητα θα αποκτήσει ιατρικά σκευάσματα, τα οποία θα είναι σε θέση να προσδίδουν στους ανθρώπους υπερφυσικές δυνάμεις. Καθ’ όσον οι επιστήμονες εργάζονται τώρα για την παρασκευή φαρμάκων εναντίον ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η σχιζοφρένεια, είναι πιθανό ότι στο μέλλον θα δημιουργηθούν φάρμακα, που θα τονώνουν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου στους συνηθισμένους ανθρώπους.

Οι επιστήμονες συμφωνούν ότι η ανάπτυξη υπερφυσικών ικανοτήτων στον άνθρωπο είναι δυνατή με τη βοήθεια ηλεκτρονικών συσκευών υψηλής τεχνολογίας: πειράματα έδειξαν ότι είναι δυνατή η βελτίωση της λειτουργίας του εγκεφάλου και της μνήμης με την εμφύτευση στον οργανισμό ηλεκτρονικών αισθητήρων. Αλλά αυτή η μέθοδος είναι τεχνικά δύσκολη και είναι απίθανο να καταστεί προσιτή στον κοινό άνθρωπο, σε αντίθεση με τα ιατρικά σκευάσματα.

Παρ’ όλ’ αυτά οι επιστήμονες πιστεύουν ότι σε δέκα χρόνια η νευροβιολογία θα ανέλθει σε ένα νέο επίπεδο και οι ενδοεγκεφαλικοί ηλεκτρονικοί πομποί και αισθητήρες θα είναι ευρέως διαδεδομένοι. Γεννιέται, όμως, το ερώτημα: είναι ηθικό να διαιρεθεί η κοινωνία σε εκείνους, που έχουν την οικονομική άνεση να βελτιώσουν τη λειτουργία του εγκεφάλου τους και σε εκείνους, που δεν μπορούν κάτι τέτοιο. Πρέπει άραγε παρόμοια σκευάσματα να εκτεθούν ελεύθερα προς πώληση και χρειάζεται κάποια νομοθετική βάση γι’ αυτό;

Ένα άλλο θέμα συζήτησης είναι τα αυξημένα προβλήματα εξαιτίας της αύξησης του προσδόκιμου ζωής. Οι τελευταίες ιατρικές εξελίξεις επέτρεψαν να παραταθεί η ανθρώπινη ζωή κατά 35 %. Αυτό είναι καλό, αλλά συνοδεύεται με οικονομικές δαπάνες για τις κοινωνικές παροχές και τον υπερπληθυσμό του πλανήτη.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μοναδική λύση είναι η ευθανασία των αιωνόβιων, διότι χάρη στην ανάπτυξη της ιατρικής, ακόμη και οι πιο αδύναμοι και ασθενικοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν μέχρι και 90-100 χρόνια, γεγονός, που έρχεται σε αντίθεση με το νόμο της φύσης, όπου επιβιώνουν οι ισχυρότεροι.

Το πιο αμφιλεγόμενο θέμα συζήτησης ήταν η ύπαρξη εξωγήινων πολιτισμών. Οι ειδικοί του Φόρουμ συμφωνούν ότι κατά τη διαδικασία εξερεύνησης του Διαστήματος η ανθρωπότητα θα ανακαλύψει κάποιον εξωγήινο πολιτισμό και κατοικήσιμους πλανήτες, γι’ αυτό καλούν τη διεθνή κοινότητα να προετοιμάζεται για μια συνάντηση με έναν εξωγήινο πολιτισμό και να αξιολογήσει τις πιθανές απειλές από μια τέτοια συνάντηση.

Επίσης θα γεννηθεί η αναγκαιότητα να δημιουργηθούν ειδικές υπηρεσίες για τον εντοπισμό των εξωγήινων πολιτισμών, οι οποίες θα βοηθήσουν στην αποτροπή της απειλής, που προέρχεται από το Διάστημα.


Παρ’ όλ’ αυτά οι ειδικοί λένε ότι ακόμα και αν ανακαλυφθεί εξωγήινη νόηση, το γεγονός αυτό δεν θα αλλάξει πολύ την ανθρώπινη ζωή: αν και αυτή η ανακάλυψη θα προκαλέσει αίσθηση, είναι απίθανο ότι θα επηρεάσει ακαριαία τη ζωή στη Γη, αλλά μόνο σε μακροπρόθεσμη προοπτική θα αλλάξει την ψυχολογική και φιλοσοφική συνείδηση του ανθρώπου.

Ακόμη και η ανακάλυψη ζωής σε εμβρυώδη κατάσταση σε άλλον πλανήτη θα προκαλέσει συζητήσεις για την πιθανή ύπαρξη ζωής στο Σύμπαν, η οποία με τη σειρά της θα υπονομεύσει τα θεμέλια της φιλοσοφίας και της θρησκείας, εκτιμούν οι εμπειρογνώμονες του Φόρουμ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...