1.15.2013

ΟΙ ΠΑΓΙΔΕΣ ΤΩΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ...

Μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και μόνο για τα εισοδήματά τους τα οποία προέρχονται από μισθούς και συντάξεις ισχύει φέτος το μέτρο των αποδείξεων!
Για τους λοιπούς φορολογουμένους που δεν έχουν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες, δηλαδή για τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες και τους εισοδηματίες, δεν προβλέπεται πλέον καμία υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματός τους! Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, η υποχρέωση της συλλογής αποδείξεων δαπανών συνολικής αξίας μέχρι 25% του συνολικού ετήσιου εισοδήματος εξακολουθεί να ισχύει και το 2013, αλλά μόνο για τα εισοδήματα που προέρχονται από μισθωτές υπηρεσίες (μισθούς, συντάξεις κ.λ.π.) και δεν υπερβαίνουν τις 42.000 ευρώ. Για τους φορολογουμένους με ετήσια εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες μεγαλύτερα των 42.000 ευρώ, προβλέπεται η υποχρέωση συλλογής αποδείξεων συνολικής αξίας 10.500 ευρώ, ποσό που ισοδυναμεί με το 25% των 42.000 ευρώ.
Επιπλέον, σε κάθε περίπτωση κατά την οποία το απαιτούμενο ποσό των αποδείξεων (το 25% του συνολικού εισοδήματος μέχρι τις 42.000 ευρώ) δεν καλύπτεται από το φορολογούμενο, θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, ο οποίος θα υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του «ακάλυπτου ποσού», δηλαδή με τον κατώτατο συντελεστή της νέας κλίμακας φόρου για τους μισθούς και τις συντάξεις.
Η φορολογική νομοθεσία που ισχύει για τα εισοδήματα του έτους 2012 (για τα οποία οι δηλώσεις θα υποβληθούν από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2013) προβλέπει ότι την υποχρέωση συλλογής αποδείξεων αξίας μέχρι 25% του συνολικού εισοδήματος έχουν όλα τα φυσικά πρόσωπα, ανεξαρτήτως των πηγών από τις οποίες προέρχονται τα εισοδήματά τους, και εφόσον το σύνολο των εισοδημάτων τους δεν υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 60.000 ευρώ. Για περιπτώσεις φορολογουμένων με εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ, το συνολικό ποσό που πρέπει να καλύπτεται με αποδείξεις ανέρχεται σε 15.000 ευρώ, δηλαδή στο 25% του ποσού των 60.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση μη κάλυψης του απαιτούμενου ποσού αποδείξεων, ο φορολογούμενος επιβαρύνεται με επιπλέον φόρο 10% επί του «ακάλυπτου» ποσού.
Ουσιαστικά, ο νέος τρόπος με τον οποίο λειτουργεί πλέον το μέτρο των αποδείξεων είναι ένα πανίσχυρο κίνητρο για ζήτηση αποδείξεων, αλλά μόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους. Κι αυτό διότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι πρέπει να «κυνηγούν» πλέον απεγνωσμένα όλες τις αποδείξεις και να τις ζητούν επιτακτικά από τους επιτηδευματίες που τους πωλούν αγαθά ή τους παρέχουν υπηρεσίες, επειδή το πρόσθετο «χαράτσι» που θα κληθούν να πληρώσουν αν δεν μαζέψουν το απαιτούμενο ποσό αποδείξεων θα είναι πλέον πολύ μεγαλύτερο από τον ΦΠΑ τον οποίο εμπεριέχει η συνολική αξία κάθε απόδειξης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...