3.18.2013

«Τρόμος» πάνω από την Ευρώπη – Ελλάδα, Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία τα επικείμενα «θύματα»;

«Βόμβα» στο άτρωτο των καταθέσεων των Ευρωπαίων πολιτών βάζει η απόφαση του Eurogroup για haircut στις κυπριακές τραπεζικές καταθέσεις, γεγονός που εντείνει τις ανησυχίες τόσο σε Ελλάδα όσο και σε Ισπανία, Ιρλανδία και Πορτογαλία.
Σε εκτενή ανάλυσή του, το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters επιχειρεί να σκιαγραφήσει τις υπό διαμόρφωση ισορροπίες της Ευρωζώνης.
Αποτυπώνοντας την δίκαιη αντίδραση των πολιτών, το αμερικανικό πρακτορείο περιγράφει το πώς υποδέχθηκαν οι Έλληνες την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών για την Κύπρο.
«Είμαστε θυμωμένοι αλλά όχι έκπληκτοι με την ανικανότητα των πολιτικών μας» διαμηνύει στο Reuters, μία Ελληνίδα νοικοκυρά.
«Η απόφαση για την Κύπρο αποτελεί ντροπή» συνεχίζει σε έντονο ύφος, η 57χρονη νοικοκυρά, της οποία ο σύζυγος παραμένει απλήρωτος για 9ο διαδοχικό μήνα.
«Στην Ελλάδα» σημειώνει, «έχουν βρει άλλο τρόπο να μας κλέβουν τα χρήματα. Μας βάζουν φόρους».
Την ίδια ώρα, επισημαίνει το Reuters, οι ηγέτες των αριστερών κομμάτων σε Ελλάδα και Πορτογαλία, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την επιβαλλόμενη πολίτική της Ευρώπης.
«Πρέπει να ορθώσουμε ένα τοίχος προστασίας έναντι των εγκληματικών πολιτικών της κ. Merkel» υπογραμμίζει ο ηγέτες του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας.
«Οι καταθέσεις των Πορτογάλων βρίσκονται υπό διαρκή απειλή, όσο εμμένουμε σε πολιτικές λιτότητας» καθιστά σαφές ο J. Semedo, πρόεδρος του Αριστερού Μπλόκου της ιβηρικής χώρας.
Σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία και Ισπανία έχει σημάνει συναγερμός, έπειτα από τις εξελίξεις στην Κύπρο, τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο, καθώς τα δυσθεώρητα δημόσια χρέη τείνουν να καταστούν μη βιώσιμα, ενώ τα μέτρα λιτότητα αποτυγχάνουν παταγωδώς.
«Οι εξελίξεις στην Κύπρο με κάνουν να ανησυχώ, όσον αφορά το δάνειο που έχω στην τράπεζα» εξηγεί αυθορμήτως, μία 54χρονη Ιρλανδή επιχειρηματίας.
«Δεν ξέρω που θα είναι ασφαλή πλέον τα χρήματά μου» προσθέτει έντρομα, η 54χρονη.
Όπως μάλιστα, επισημαίνει υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής τράπεζας, «ο φόρος στις καταθέσεις έχει εξαπλώσει των φόβο σε όλη την Ευρώπη».
«Μετά την Κύπρο, πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να θωρακίσουμε τις αποταμιεύσεις μας» καθιστά σαφές έγκριτος οικονομολόγος της Ιταλίας.
Ως εκ τούτου, καθίσταται σαφές πως τα «ευχολόγια» των Ευρωπαίων ηγετών και τα «ξόρκια» περί «μοναδικής περίπτωσης της Κύπρου» αντηχούν πλέον, μόνο σε… «κλειστά» αυτιά.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...