3.19.2013

ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΙΣ ΑΠΕΙΛΕΣ ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ...

Ρεπορτάζ : Α. Κασιμάτης- Μ. Πολλάτος 
(από το protothema.gr)... ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΗΣΑΝ... 
Με ευθείες απειλές ότι πιθανή καταψήφιση του σχεδίου που ενέκρινε το Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων ως αντάλλαγμα για την αναχρηματοδότηση του κυπριακού χρέους με 10 δισ.ευρώ, οι Ευρωπαίοι παρεμβαίνουν στην εν εξελίξη συζήτηση στην κυπριακή Βουλή.

Αντιλαμβανόμενοι ότι σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το σχέδιο που οι Ευρωπαίοι επέβαλαν εκβιαστικά στην Κύπρο θα καταψηφιστεί από τα κυπριακά κόμματα, οι Ευρωπαίοι προειδοποιούν ότι στο «όχι» θα έχει τρομακτικές συνέπειες.

Η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ τόνισε ότι αν υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση (στην έγκριση της πρότασης του Eurogroup), τότε τα σενάρια θα είναι πολύ πιο τρομακτικά από ό,τι αυτή η εφάπαξ εισφορά στις καταθέσεις, διότι θα υπάρξει τελικά το «κούρεμα» για τους πιστωτές, ή μια χρεοκοπία τραπεζών ή μια κρατική χρεοκοπία.

Κινούμενη στη γραμμή που χάραξε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η κυρία Φέκτερ ισχυρίστηκε πως η πρόταση προέβλεπε μια κλιμακωτή επιβάρυνση, «η οποία όμως απορρίφθηκε από την Κύπρο» και διερωτήθηκε γιατί η Κύπρος θα έπρεπε να ψηφίσει κατά του πακέτου διάσωσης, τη στιγμή που οι Κύπριοι επέλεξαν οι ίδιοι αυτή τη λύση.

Λύπη Σόιμπλε για τον κυπριακό λαό

Εξαιρετικά σοβαρή χαρακτήρισε την κατάσταση στην Κύπρο ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εξέφρασε την λύπη του για τον κυπριακό λαό, μιλώντας σε μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών.

«Ο Σόιμπλε δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά σοβαρή και είπε ότι λυπάται για τον λαό της Κύπρου», δήλωσαν βουλευτές που ήταν παρόντες στην συζήτηση, αλλά ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας διευκρίνισε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από ένα αποτυχημένο οικονομικό μοντέλο δεκαετιών.

Πώς θα αντιδράσουν οι Βρυξέλλες σε πιθανό όχι της Κύπρου
Οι πληροφορίες που φτάνουν αυτή την ώρα αναφέρουν ότι ο Δημοκρατικός Συναγερμός του Νίκου Αναστασιάδη θα ψηφίσει παρών και θα καταψηφίσουν όλα τα άλλα κόμματα της κυπριακής Βουλής. Οι πληροφορίες αυτές φθάνουν και στις Βρυξέλλες και προκαλούν μεγάλο εκνευρισμό με την ΕΕ να απαντάει με διαρροές ότι αν αληθεύουν τότε θα πατήσει το κουμπί της χρεοκοπίας εδώ και τώρα κόβοντας τις χρηματοδοτικές γραμμές στις τράπεζες.

Η Ελληνική κυβέρνηση παρακολουθεί ανήσυχη τις εξελίξεις, ειδικά όσον αφορά τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών. Πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών χωρίς ομπρέλα προστασίας, αν και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί η νομική βάση που μπορεί να γίνει αυτό. Για να αναλάβουν οι ελληνικές τράπεζες τα υποκαταστήματα πρέπει ή η Κύπρος να αποδεχθεί το σχέδιο ή να εκδώσει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν έκτακτες διαδικασίες κάτω από τις οποίες η Τράπεζα της Ελλάδος μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλίες, αν κριθεί ότι υπάρχει συστημικός κίνδυνος. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας (μετέχουν υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος κλπ) είναι έτοιμο να παρέμβει αν κρίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν προτίθεται να αφήσει την αβεβαιότητα να δοκιμάζει τις αντοχές των τραπεζών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...