6.10.2013

ΕΚΚΕΝΩΘΗΚΑΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΛΟΓΩ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ...

Η πρωτοφανής αύξηση της στάθμης των υδάτων στον ποταμό Έλβα συνεχίζει να απειλεί τη βόρεια Γερμανία σήμερα και ένα φράγμα υποχώρησε τη νύχτα στο κρατίδιο της Σαξονίας-'Ανχαλτ, με αποτέλεσμα πολλές εκατοντάδες άνθρωποι να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

Η πίεση του νερού άνοιξε ρήγμα δέκα μέτρων σε φράγμα κοντά στο χωριό Φίσμπεκ. Η διάσταση του ρήγματος γρήγορα έφθασε τα 50 μέτρα και οι αρχές έδωσαν εντολή 400 με 500 κάτοικοι του χωριού να απομακρυνθούν από τις εστίες τους όπως και να εκκενωθούν τα τρία γειτονικά χωριά.

Το ρήγμα του φράγματος αυτού ήταν αιτία να κλείσει μια σιδηροδρομική γέφυρα, με συνέπεια οι αμαξοστοιχίες που εκτελούν το δρομολόγιο μεταξύ Βερολίνου και Κολωνίας ή Φρανκφούρτης να ακολουθούν άλλη διαδρομή.

Λίγο νοτιότερα στο Μαγδεμβούργο, πρωτεύουσα της κρατιδίου Σαξονίας-Ανχαλτ, η στάθμη των υδάτων στον Έλβα άρχισε να υποχωρεί στα 7,30 μέτρα από 7,48 που είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό της την Κυριακή. Συνήθως η στάθμη του ποταμού κυμαίνεται στα δύο μέτρα σε αυτή την περιοχή.

Χθες οι αρχές ζήτησαν την απομάκρυνση 23.5000 κατοίκων του Μαγδεμβούργου και των περιχώρων του. Μέχρι τώρα δεν έχει επιτραπεί στους ανθρώπους αυτούς να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

"Η κατάσταση στο Μαγδεμβούργο είναι υπό έλεγχο προς το παρόν, αλλά δεν υπάρχει ακόμη λόγος να αρθεί ο συναγερμός ή να χαλαρώσουν τα μέτρα ασφαλείας", είπε η εκπρόσωπος της επιτροπής διαχείρισης κρίσεων της Σαξονίας-'Ανχαλτ.

Στα περιφερειακά κρατίδια του Βραδεμβούργου και της Κάτω Σαξονίας αναμένεται η στάθμη των υδάτων του ποταμού να φθάσει στο υψηλότερο σημείο τους.

Στο Βίτενμπεργκ του Βραδεμβούργου, η στάθμη των υδάτων του Έλβα έφθασε τα 7,85 μέτρα την Κυριακή, δηλαδή 50 εκατοστά παραπάνω σε σχέση με την τελευταία πλημμύρα-ρεκόρ το 2002. Σε αυτή την αγροτική περιοχή και όχι πυκνοκατοικημένη, οι αρχές αναμένουν η στάθμη των υδάτων να φθάσει τα 8 μέτρα σήμερα και τα 8,20 μέτρα αύριο Τρίτη.

Στην Ουγγαρία, ύστερα από οκτώ ώρες συνεχούς αύξησης της στάθμης των υδάτων στον Δούναβη στη Βουδαπέστη που έφθασε τα 8,89 μέτρα στις 07.00 ώρα Ελλάδος σήμερα και στα 8,88 μέτρα δύο ώρες αργότερα, η στάθμη υποχώρησε αργότερα στα 8,91 μέτρα, με τα φράγματα να αντέχουν τη δριμύτητα του νερού.

Ο δήμος της Βουδαπέστης απαγόρευσε την κυκλοφορία των πεζών στους μεγάλους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, παραλλήλως του Δούναβη, ρυθμίζοντας ορισμένες προσβάσεις στις γέφυρες που ενώνουν τις δύο πλευρές της πόλης, την Βούδα και την Πέστη, ώστε τα επαγγελματικά οχήματα να έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε κεντρικά σημεία.

Ο δήμαρχος Ιστβάν Τάρλος ζήτησε από τους δημότες να μην χρησιμοποιήσουν το αυτοκίνητό τους και από τους κατοίκους της χώρας να αποφύγουν τη μετακίνηση στην πρωτεύουσα με το αυτοκίνητο στο μέτρο του δυνατού, προσθέτοντας ότι τα φράγματα αντέχουν και η κατάσταση εξομαλύνεται.

Οι αυτοκινητοβιομηχανίες κατά μήκος του Δούναβη, της Suzuki στο Έστεργκομ (55 χλμ. βορείως της Βουδαπέστης) και της Audi στο Γκιορ (110 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας) αναμένεται να σταματήσουν σήμερα την παραγωγή, όχι λόγω τυχόν ζημιών που υπέστησαν, αλλά γιατί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να φθάσουν στη δουλειά τους, καθώς πολλοί δρόμοι της περιοχής είναι κλειστεί.

Οι αρχές στρέφουν την προσοχή τους από το βορρά στις περιοχές που βρίσκονται νοτίως της πρωτεύουσας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, τονίζοντας ότι η Βουδαπέστη θα είναι εκτός κινδύνου την Τετάρτη και εκφράζοντας ικανοποίηση που δεν υπήρξαν νεκροί ή τραυματίες λόγω των πλημμυρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...