7.23.2013

Καταρρέουν οι ΗΠΑ μέσα στον 21ο αιώνα, ανέρχεται η Βραζιλία, λέει ο ειδικός σε ζητήματα επενδύσεων, Τζέιμς Ντέιβιντσον

Δίχως αμφιβολία, η Βραζιλία διέρχεται περίοδο κρίσης ταυτότητας. Καθώς οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται, ο υπόλοιπος κόσμος γίνεται αποδέκτης των μαζικών κοινωνικών αναταραχών που πλήττουν τη χώρα ως συνέπεια της ανισότητας, της διαφθοράς και των αντιπαλοτήτων σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις των προετοιμασιών για τη διοργάνωση του επερχόμενου Παγκόσμιου Κύπελου Ποδοσφαίρου το 2014.

Παρ' όλες αυτές τις αρνητικές εξελίξεις, η Βραζιλία δεν παύει για πολλούς οικονομολόγους να βρίσκεται σε μία μοναδικά αίσια θέση, η οποία υπόσχεται διαρκή ανάπτυξη στα χρόνια που έρχονται.

Στο βιβλίο του με τίτλο Brazil Is The New America, ο ειδικός σε θέματα επενδύσεων αναλυτής και συγγραφέας Τζέιμς Ντέιλ Ντέβιντσον ισχυρίζεται απερίφραστα ότι η Βραζιλία είναι οι μελλοντικές ΗΠΑ του Νέου Κόσμου.

Πιο συγκεκριμένα, ισχυρίζεται πως η Βραζιλία θα ανθίσει, ενώ οι ΗΠΑ θα καταρρεύσουν. Και όλα αυτά θα συμβούν μέσα στον τρέχοντα αιώνα.

Κάποιοι θεωρούν τις απόψεις του ακραίες, ενώ άλλοι, όπως ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτηρίζουν το πόνημα του Ντέιβιντσον ως «το βιβλίο που διαγράφει το μέλλον όλων μας».

Ιδού τα βασικότερα σημεία του βιβλίου, όπως τα συγκέντρωσε και τα παρέθεσε ο οικονομικός ιστότοπος Business Insider:

-Η ανάπτυξη της Βραζιλίας έχει να κάνει με την ανάπτυξη εσόδων, ενώ εκείνη των ΗΠΑ με την πιστωτική επέκταση.

-Από δημογραφική σκοπιά, η Βραζιλία προσφέρεται για αύξηση των ποσοστών κατανάλωσης: το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν έχει τη δυνατότητα να αυξάνεται κατά 2.5% το χρόνο.

-Από ηλικιακή σκοπιά, ο κύκλος της κατανάλωσης είναι ιδιαιτέρως χαμηλός κατά την έναρξή του σε σχέση με εκείνον των ΗΠΑ (τα 28.9 έτη για την πρώτη, τα 36 για τις δεύτερες).

-Τα τελευταία οκτώ χρόνια η Βραζιλία είδε να δημιουργούνται περί τις 15.000.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ το κατά κεφαλή ΑΕΠ έχει σχεδόν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

-Η Βραζιλία διαθέτει απέραντες εκτάσεις γόνιμης γης προς εκμετάλλευση, περί τα 850.000.000 στρέμματα, δηλαδή 2.5 φορές μεγαλύτερη από εκείνη των ΗΠΑ.

-Οι ΗΠΑ είναι καταδικασμένες να χρεοκοπήσουν, αν δεν έχουν χρεοκοπήσει ήδη. Είναι η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία που ένα κράτος χρωστάει τόσα πολλά όσα χρωστάει σήμερα το Θησαυροφυλάκιο των ΗΠΑ.

-Από άποψη ενέργειας, η Βραζιλία γνωρίζει ανάπτυξη σε μία περίοδο που το πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σπανίζουν και γίνονται ολοένα και πιο ακριβά.

-Η Βραζιλία είναι η «Σαουδική Αραβία του Ύδατος»: ο Αμαζόνιος τη φέρνει στις πρώτες θέσεις, καθώς διαθέτει το 20% των παγκόσμιων αποθεμάτων ύδατος.

-Όταν η συζήτηση έρχεται στις νέες πηγές ενέργειας, όπως τα βιοκαύσιμα, η Βραζιλία καταλαμβάνει τις πρώτες θέσεις, με ετήσια παραγωγή 721.400.00 λίτρα βιοντίζελ (μια φυσική και ανανεώσιμη, εναλλακτική λύση καυσίμων για μηχανές ντίζελ, που παράγεται από φυτικά έλαια, συνήθως καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο ή ηλιέλαιο. Δεν περιέχει καθόλου ορυκτέλαιο, είναι μη τοξικό και βιοδιασπώμενο).

Το μόνο που μένει είναι να περιμένουμε μία 50ετία για να δούμε αν οι ενοράσεις του Ντέβιντσον θα επαληθευτούν ή όχι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...