7.27.2013

Πύλη προς παράλληλα σύμπαντα ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων

Από την kathimerini

Οι θεωρίες περί ύπαρξης παράλληλων συμπάντων ή διαστάσεων είναι από τις πλέον γνωστές υποθέσεις της επιστημονικής φαντασίας (χαρακτηριστικό - και πρόσφατο- παράδειγμα αποτελεί η δημοφιλής τηλεοπτική σειρά Fringe). Ωστόσο, σύμφωνα με τους επιστήμονες του CERN, ενδεχομένως κάποια στιγμή οι θεωρίες αυτές να επαληθευτούν, χάρη στη λειτουργία του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων (Large Hadron Collider - LHC).

«Παράλληλα σύμπαντα, άγνωστες μορφές ύλης, νέες διαστάσεις…δεν είναι πλέον προϊόντα φτηνής επιστημονικής φαντασίας, αλλά...'συμπαγείς' επιστημονικές θεωρίες, τις οποίες οι επιστήμονες προσπαθούν να επαληθεύσουν μέσω της δουλειάς που γίνεται με τον LHC» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Theory Group του διεθνούς ερευνητικού κέντρου.

Καθώς σωματίδια συγκρούονται μεταξύ τους σε μεγάλες ταχύτητες, η αισιοδοξία του προσωπικού του CERN μεγαλώνει, αφήνοντας πίσω την «προβληματική» εκκίνηση του αξίας 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων πειράματος, με τους επιστήμονες να μιλούν πλέον για την επικείμενη έλευση μίας «Νέας Φυσικής».

Στα μέσα του Οκτωβρίου, ο Γενικός Διευθυντής, Ρολφ Χόιερ, ανακοίνωσε πως πρωτόνια συγκρούονταν μεταξύ τους εντός του (27 χιλιομέτρων) «δαχτυλιδιού», σε ρυθμό 5 εκατομμυρίων ανά δευτερόλεπτο- δύο εβδομάδες πιο νωρίς από ό,τι αναμενόταν. Το επόμενο έτος, οι συγκρούσεις θα λαμβάνουν χώρα σε «αστρονομικούς» ρυθμούς, αναδημιουργώντας τις συνθήκες που επικρατούσαν κλάσματα δευτερολέπτου μετά το Big Bang, 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια πριν. Παρά τις έρευνες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, μόνο 4% του σύμπαντός μας είναι «γνωστό» στην ανθρωπότητα, καθώς το υπόλοιπο αποτελείται από «σκοτεινή ύλη» και «σκοτεινή ενέργεια».

Δισεκατομμύρια σωματίδια, τα οποία συμμετέχουν σε συγκρούσεις εντός του Επιταχυντή, παρατηρούνται από τους αισθητήρες του CERN, οι οποίοι στέλνουν τα δεδομένα σε εργαστήρια σε όλο τον κόσμο. Εκεί, επιστήμονες προχωρούν σε αναλύσεις και εκτιμήσεις σχετικά με τα είδη και τα αποτελέσματα των συγκρούσεων.

Οι θεωρητικοί του CERN πιστεύουν ότι αυτές οι έρευνες θα αποκαλύψουν στοιχεία σχετικά με διαστάσεις πέραν μήκους, πλάτους, βάθους και χρόνου, καθώς σωματίδια τόσο υψηλών ενεργειών εικάζεται πως εξαφανίζονται μέσα σε αυτές, πριν επανέλθουν στις προαναφερθείσες γνωστές.

Εντός των αγνώστων διαστάσεων θεωρείται ότι είναι πιθανόν να βρίσκονται παράλληλα σύμπαντα, αλλά σε βαρυτικές συνθήκες που παρεμποδίζουν την «αναπαραγωγή» του φωτός- κάτι που θα έκανε εξαιρετικά δύσκολη την εξερεύνησή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...