7.25.2013

Υπεραμύνεται του "έργου" της NSA ο Λευκός Οίκος

Να απορρίψει νομοθετική πρωτοβουλία σύμφωνα με την οποία η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) δεν θα μπορεί πλέον να συλλέγει αρχεία τηλεφωνικών συνδιαλέξεων εντός των ΗΠΑ κάλεσε την Τετάρτη το Κογκρέσο ο Λευκός Οίκος. Ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, Τζέι Κάρνεϊ, έκανε λόγο για κίνηση, η οποία, εάν ευοδωθεί, θα «αποδιαρθρώσει σημαντικά» ένα «ζωτικής σημασίας αντιτρομοκρατικό εργαλείο».

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας, στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, αφιέρωσε ολόκληρη την Τρίτη στην προσπάθεια να πείσει βουλευτές και γερουσιαστές να μην υπερψηφίσουν την σχετική πρόταση.

Πρόκειται για πρόγραμμα του οποίου η ύπαρξη έγινε γνωστή μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν.

Την τροπολογία για το θέμα, η οποία προβλέπει τη διακοπή της χρηματοδότησης του προγράμματος συλλογής πληροφοριών για τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, έχει εισαγάγει ο ρεπουμπλικανός βουλευτής Τζάστιν Άμας σε νομοσχέδιο το οποίο αφορά τις αμυντικές δαπάνες.

Εάν η πρόταση του κ. Άμας γίνει δεκτή, θα χρηματοδοτείται μόνον η παρακολούθηση της κίνησης των συνδιαλέξεων ατόμων τα οποία είναι ύποπτα για τέλεση αδικημάτων.

Η ψηφοφορία για την τροπολογία θα λάβει χώρα εντός της Τετάρτης. Ωστόσο, ακόμη και αν εγκριθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, το μέτρο θεωρείται δύσκολο να λάβει την ισχύ νόμου, αφού οι Δημοκρατικοί του κ. Ομπάμα ελέγχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία.

Δημοκρατικοί βουλευτές όπως ο Τζον Κόνιερς και η Τζάρεντ Πόλις έχουν ταχθεί υπέρ της τροπολογίας. Η σχετική συζήτηση έχει διχάσει και το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...