8.13.2013

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΟΝΟΜΑ "ΜΕΣΣΙΑΣ" ΑΠΟ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΓΕΝΝΗΣΗΣ

Βρυξέλλες : Δ.Πορφύρης - Π.Σταφυλά
Η δικαστής ανηλίκων του 4ου Δικαστικού Διαμερίσματος του Tennessee, κα Lu Ann Ballew, σε υπόθεση που εξέτασε στις 07/08/13, μετά από προσφυγή των γονέων λόγω ασυμφωνίας για το επώνυμο του παιδιού, έχει προκαλέσει μιντιακό ζήτημα. Αποφάνθηκε ότι και το μικρό όνομα Μεσσίας (Messiah) που είχε επιλέξει η μητέρα για τον 7 μηνών γιό της, όφειλε να αλλάξει σε Martin. Το θέμα απασχολεί έντονα την αμερικανική κοινή γνώμη.
Το σκεπτικό της απόφασης είναι ότι « ο όρος Μεσσίας δεν αφορά όνομα αλλά τίτλο και το μοναδικό πρόσωπο που δικαιούται να τον κατέχει είναι ο Ιησούς Χριστός ». Επίσης η δικαστής τόνισε « ότι σε μια περιοχή κατά πλειοψηφία χριστιανική όπου μεγαλώνει το παιδί (Cocke County), ένα τέτοιο όνομα θα το έθετε στο επίκεντρο αντιπαραθέσεων ».
Η ίδια απόφαση προβλέπει ότι το όνομα Messiah θα μετατραπεί σε Martin και το επώνυμο που ήταν και το θέμα της αντιδικίας των γονιών, θα συμπεριλαμβάνει τόσο το επώνυμο της μητέρας όσο και του πατέρα , δηλαδή Martin DeShawn McCullough.
Ωστόσο η μητέρα έχει ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης η οποία και θα εκδικασθεί στις 17 Σεπτεμβρίου, καθώς θεωρεί ότι είναι η μόνη υπεύθυνη για την ονοματοδοσία παιδιού της.
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Κοινωνικής Ασφάλισης, το όνομα Messiah κατέχει την 4η θέση στη λίστα των δημοφιλέστερων νεοεμφανιζόμενων ονομάτων για το έτος 2012.
Eτυμολογικά,η λέξη « μεσσίας » προέρχεται από το εβραικό mashia’h και το αραμαικό meshi’ha που σημαίνουν ο « έχων το χρίσμα » και αποδίδεται από την ελληνική λέξη Χριστός που επικράτησε στη διεθνή ορολογία ως Christ.Στην Π.Δ. χρησιμοποιείται για τους βασιλείς που χρίονται με λάδι κατά την ενθρόνισή τους αλλά και στους Πατριάρχες όπως στον Αβραάμ.Στην Κ.Δ. ο όρος Μεσσίας ταυτίζεται μόνο με το πρόσωπο του Ιησού: Eυρήκαμεν τον Μεσσίαν(Iω,1 :41) / Οίδα ότι Μεσσίας έρχεται ο λεγόμενος Χριστός (Ιω,4 :25) .

Πηγές : WBIR tv, The Blaze, AP

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...