8.15.2013

ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΑΝΑΓΚΗΣ Η ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Στα πρόθυρα εμφυλίου βυθίζεται ώρα με την ώρα η Αίγυπτος. Αφορμή στάθηκε η επιχείρηση εκκαθάρισης, τα χαράματα της Τετάρτης, των πλατειών Ραμπάα αλ-Ανταουίγια και Νάχντα από τους υποστηρικτές του Μόρσι που επί 6 εβδομάδες είχαν κατασκηνώσει εκεί ζητώντας την επανόρθωση του εκτοπισθέντος προέδρου, η οποία κατέληξε σε αιματοχυσία και σφοδρές συγκρούσεις σώμα με σώμα στο Κάιρο και άλλες πόλεις της χώρας.
Οι πληροφορίες για τον πραγματικό αριθμό των νεκρών παραμένουν συγκεχυμένες.
Τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters ανέφερε ότι οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τουλάχιστον 29 διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ένα 12χρονο παιδί.
Ολοι τους, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έφεραν τραύματα από σφαίρες, στο κεφάλι.
Το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο αυτοψία δημοσιογράφου του σε τρία αυτοσχέδια νεκροτομεία, ομιλεί για τουλάχιστον 124 νεκρούς, οπαδούς του ανατραπέντος Μόρσι.

Σε νεότερη ανακοίνωση (17:06) σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας ο αριθμός των νεκρών είχε φθάσει τους 95.
Διαδηλωτές κάνουν λόγο για περισσότερους από 2.200 νεκρούς και 10.000 τραυματίες, αριθμοί οι οποίοι είναι αδύνατο να επιβεβαιωθούν από ανεξάρτητες πηγές.
Φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες και επιχειρώντας πίσω από τεθωρακισμένα οχήματα οι άνδρες της αιγυπτιακής αστυνομίας επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των οπαδών του Μόρσι.
Ενας 39χρονος δάσκαλος περιγράφει τη στιγμή της επιχείρησης:
«Μας όρμησαν στις 7.00 το πρωί. Ελικόπτερα από τον αέρα και μπουλντόζες στο έδαφος. Πέταξαν δακρυγόνα ανάμεσα στα μικρά παιδιά. Και συνέχισαν να πυροβολούν ακόμη κι όταν τους εκλιπαρούσαμε να σταματήσουν».
Στους δρόμους γύρω από την πλατεία Ραμπάα αλ-Ανταουί (βορειανατολικό Κάιρο) ξέσπασαν μέσα σε λίγα λεπτά, συγκρούσεις, οι οποίες εξαπλώθηκαν, τάχιστα στις πόλεις Μίνγια και Ασσιούτ στα βόρεια της χώρας.
Επτά ώρες μετά την αρχική επιχείρηση, εκατοντάδες διαδηλωτές και αντιδιαδηλωτές εξακολουθούσαν να στήνουν μπλόκα στους δρόμους.
Στις 5.00 το απόγευμα η προεδρία της Αιγύπτου κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία θα ισχύσει για ένα μήνα.
Η προεδρία διέταξε επίσης τον στρατό της χώρας να βοηθήσει τις δυνάμεις του υπουργείου Εσωτερικών να επιβάλουν την τάξη.
Νεκρή η ανήλικη κόρη του Μπελτάγκι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...