8.21.2013

Ρωσία: Περιστέρια «ζόμπι» προκαλούν ανησυχία


Προβληματισμένες είναι οι υγειονομικές αρχές της Μόσχας εξαιτίας αναφορών για έναν ασυνήθιστο αριθμό νεκρών περιστεριών κι άλλων εμφανώς άρρωστων που κυκλοφορούν χωρίς να δίνουν σημασία σε περαστικούς και αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι της Μόσχας τα έχουν ονομάσει για αυτό τον λόγο «περιστέρια ζόμπι».

Βίντεο που αναρτήθηκαν στο Ίντερνετ δείχνουν περιστέρια που στρίβουν με αφύσικο τρόπο το λαιμό τους, περπατούν προς τα πίσω και κυκλικά ή στέκονται ακίνητα με το κεφάλι προς το έδαφος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestiya, η εισαγγελική αρχή αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος διέταξε τη διενέργεια έρευνας, φοβούμενη ότι πίσω από το ασυνήθιστο φαινόμενο μπορεί να κρύβεται η «νόσος του Νιουκάστλ», η οποία εκδηλώνεται στα πτηνά, αλλά μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο.
Ωστόσο, έπειτα από αναλύσεις σε νεκρά πτηνά, η κτηνιατρική επιτροπή της Μόσχας απέδωσε το φαινόμενο σε δηλητηρίαση από σαλμονέλα. Όπως ανέφερε στην εφημερίδα μέλος της επιτροπής, ο συνδυασμός υψηλών θερμοκρασιών και άρρωστων πτηνών ενδέχεται να οδήγησε σε έξαρση, όμως η «επιδημία» φαίνεται πως φθάνει στο τέλος της.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών Γκενάντι Ονιστσένκο, ο οποίος χαρακτήρισε τα περιστέρια «από τα πιο βρώμικα και χαζά πτηνά» για να προσθέσει ότι δεν ανησυχεί για τα ίδια ή για την πιθανότητα μετάδοσης οποιασδήποτε ασθένειας από αυτά στον άνθρωπο, προειδοποιώντας βέβαια τους γονείς να προσέξουν να μην έρθουν σε επαφή τα παιδιά με κάποιο άρρωστο πτηνό.
Σημειώνεται ότι ανάλογα περιστατικά έχουν απασχολήσει τη Μόσχα και στο παρελθόν. Το 2010, μαζικοί θάνατοι πτηνών είχαν αποδοθεί στην αιθαλομίχλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...