8.23.2013

Χιλιάδες e-mail Αμερικανών που δεν είχαν σχέση με τρομοκρατία παρακολουθούσε η NSA

Έως και 56.000 e-mail Αμερικανών πολιτών που δεν είχαν καμία σχέση με τρομοκρατία παρακολουθούσε επί τρία χρόνια η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών στις ΗΠΑ (NSA), σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα.

Ο Τζέιμς Κλάπερ δημοσιοποίησε τρεις δικαστικές εκτιμήσεις, στις οποίες αναφέρεται ότι όταν το 2011 η NSA ανέφερε πως συγκεντρώνει 56.000 ηλεκτρονικές συνομιλίες Αμερικανών που δεν είχαν σχέση με την τρομοκρατία, δικαστήριο διέταξε την υπηρεσία να βρει τρόπους να περιορίσει τι πληροφορίες συγκεντρώνει και για πόσο χρονικό διάστημα τις κρατά.

Η υπερβολική αυτή παρακολούθηση ήταν «η συνέπεια ενός τεχνολογικού προβλήματος και δεν οφείλεται στον υπερβάλλοντα ζήλο της NSA» ισχυρίστηκε αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους και ένα από τα δικαστικά έγγραφα, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση, η NSA αποφάσισε να «διώξει» το υλικό έπειτα από την ανακάλυψη της άσκοπης συλλογής του.

Παράλληλα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Wall Street Journal, το δίκτυο των παρακολουθήσεων ήταν πιο εκτεταμένο από ότι θεωρείτο αρχικά και το σύστημα είχε τη δυνατότητα παρακολούθησης του 75% της κίνησης στο Διαδίκτυο στις ΗΠΑ.

Τα προγράμματα της NSA –με κωδικές ονομασίες Blarney, Fairview, Oakstar, Lithium, Stormbrew– έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί εντός των ΗΠΑ και να υποκλέπτουν τις τηλεφωνικές συνομιλίες που διεξάγονται μέσω Διαδικτύου, υποστήριξαν στην εφημερίδα μη κατονομαζόμενες πηγές από τις μυστικές υπηρεσίες και την κυβέρνηση.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει υποστηρίξει πως το δίκτυο παρακολούθησης έχει συσταθεί για να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με δυνητικές τρομοκρατικές επιθέσεις που θα προέρχονταν από το εξωτερικό, όμως οι πρόσφατες αποκαλύψεις έδειξαν πως υποκλέπτονται από την NSA και οι καθημερινές συνομιλίες που έχουν οι Αμερικανοί, κι όσοι ζουν στις ΗΠΑ.

Πρόσφατα ο Μπαράκ Ομπάμα εξήγγειλε μέτρα που θα διασφαλίσουν περισσότερο διαφανή λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών και την αλλαγή νομοθεσίας σχετικά με τη συλλογή δεδομένων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...