8.10.2013

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ EMAIL ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ Ο ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ...

Το Lavabit, η υπηρεσία email που θεωρείται ότι χρησιμοποιούσε ο Έντουαρντ Σνόουντεν, τερμάτισε απότομα τη λειτουργία της χθες. Το κλείσιμο της υπηρεσίας συνοδεύτηκε από ένα μήνυμα από πλευράς του ιδρυτή της, Λέινταρ Λέβισον, ο οποίος δήλωσε πως αρνείται να γίνει συνεργός «σε εγκλήματα κατά του αμερικανικού λαού».

Το Lavabit ήταν γνωστό για τις προδιαγραφές ασφαλείας του και είχε 350.000 πελάτες, μεταξύ των οποίων θεωρείται ότι βρισκόταν και ο πρώην αναλυτής της NSA. Ο τερματισμός ασφαλείας του έρχεται μετά από την απόρριψη δικαστικής εντολής για συνεργασία με τις αρχές σε θέματα παρακολούθησης των πελατών του. Σύμφωνα με τον Guardian, πρόκειται για την πρώτη περίπτωση εταιρείας η οποία επιλέγει να κλείσει αντί να συμμορφωθεί με κυβερνητικά αιτήματα παρακολούθησης.

«Αναγκάστηκα να πάρω μία δύσκολη απόφαση: να γίνω συνεργός σε εγκλήματα σε βάρος του αμερικανικού λαού ή να αφήσω πίσω μου σχεδόν δέκα χρόνια σκληρής δουλειάς κλείνοντας το Lavabit», έγραψε ο Λέβισον στην ιστοσελίδα της εταιρείας, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση του έχει επιβάλει περιορισμούς έτσι ώστε να μην μπορεί να εξηγήσει τι ακριβώς συνέβη.

«Πιστεύω πως σας αξίζει να ξέρετε τι συμβαίνει- η Πρώτη Τροπολογία υποτίθεται πως μου εγγυάται την ελευθερία λόγου σε τέτοιες περιπτώσεις. Δυστυχώς, το Κογκρέσο έχει περάσει νόμους που διαφωνούν με αυτό. Όπως έχουν τα πράγματα αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να μοιραστώ τις εμπειρίες μου τις τελευταίες έξι εβδομάδες, αν και προέβην σε σχετικό αίτημα δύο φορές».

Στο τέλος του μηνύματός του, ο Λέβισον λέει πως θα καταβάλει προσπάθειες να ξανανοίξει το Lavabit ως αμερικανική εταιρεία, ενώ κλείνει με μία εξαιρετικά «σκοτεινή» δήλωση: «η εμπειρία αυτή με δίδαξε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: χωρίς κάποια ενέργεια του Κογκρέσου ή ισχυρό δικαστικό προηγούμενο, δεν συνιστώ σε κανέναν να εμπιστευτεί τα προσωπικά του δεδομένα σε εταιρεία με φυσικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ».

Το Lavabit δεν είναι το μόνο: το βράδυ της Πέμπτης μία άλλη υπηρεσία ασφαλών online υπηρεσιών, το Silent Circle, ανακοίνωσε πως σταματά τη λειτουργία της ασφαλούς υπηρεσίας email του, Silent Mail. Σε δημοσίευση σε blog η εταιρεία λέει πως, αν και δεν έλαβε σχετική εντολή από τις αρχές, είναι προφανές τι θα συμβεί.

Σε τηλεφωνική συνέντευξή του στους N.Y Times, ο Μάικ Τζάνκε, διευθύνων σύμβουλος του Silent Circle, δήλωσε πως η εταιρεία έχει καταστρέψει τον server της. «Πάει. Δεν επανέρχεται. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει. Θεωρήσαμε πως ήταν καλύτερο να έχουμε διαμαρτυρίες από πελάτες παρά να τον παραδώσουμε» είπε σχετικά. Το Silent Circle, το οποίο λειτουργεί εδώ και κάτι λιγότερο από ένα χρόνο, θα συνεχίσει να παρέχει υπηρεσίες τηλεφωνίας και γραπτών μηνυμάτων, με end-to-end κρυπτογράφηση. Ωστόσο, όπως είπε ο Τζάνκε, τα emails από τη φύση τους είναι ευάλωτα σε κυβερνητική παρακολούθηση.

Πολλές εταιρείες του χώρου της τεχνολογίας έχουν υποβάλει στη Δικαιοσύνη αιτήματα άρσης των περιορισμών που τους έχουν επιβληθεί, έτσι ώστε να μπορέσουν να δημοσιεύσουν τι ακριβώς τους ζητήθηκε από την NSA.

Πηγή : naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...