9.04.2013

ΕΠΕΙΣΕ Ο ΟΜΠΑΜΑ ΤΟ ΚΟΓΚΡΕΣΟ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση κέρδισε πόντους στην εκστρατεία της με στόχο να πείσει το Κογκρέσο ότι πρέπει να γίνει στρατιωτική επέμβαση στη Συρία, επισημαίνοντας την ιρανική απειλή λίγο πριν αρχίσει σήμερα μια συζήτηση για τη Συρία στο γαλλικό κοινοβούλιο.
Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε λίγο πριν αναχωρήσει χθες το βράδυ για τη Σουηδία πως πιστεύει ότι οι αμερικανοί κοινοβουλευτικοί θα ψηφίσουν, ίσως και την ερχόμενη εβδομάδα, μια απόφαση που θα του επιτρέπει να πλήξει το καθεστώς του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων.

Για να ικανοποιηθούν οι πιο απρόθυμοι μεταξύ αυτών, εκπονήθηκε από την αμερικανική Γερουσία μια νέα απόφαση που περιορίζει σε 60 ημέρες τη χρονική διάρκεια οποιασδήποτε επέμβασης στη Συρία, με δυνατότητα παράτασης μέχρι τις 90 ημέρες, και απαγορεύει στον πρόεδρο να αναπτύξει αμερικανούς στρατιώτες "με στόχο επιχειρήσεις μάχης" στη Συρία, μια διατύπωση που δίνει, για παράδειγμα, τη δυνατότητα διεξαγωγής επιχειρήσεων αρωγής προς αμερικανούς πιλότους. Μια επιτροπή της Γερουσίας θα ψηφίσει αυτό το νέο κείμενο σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας).

Η έκβαση των ψηφοφοριών την ερχόμενη εβδομάδα στα δύο σώματα του Κογκρέσου παραμένει εντούτοις αβέβαιη, έστω κι αν ο Μπαράκ Ομπάμα δέχθηκε χθες, Τρίτη, τη σημαντική υποστήριξη του κύριου πολιτικού αντιπάλου του, του ρεπουμπλικανού προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...