9.10.2013

ΑΣΠΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗ ΜΝΗΜΗ Η ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η σχέση της μεσογειακής διατροφής με τη μνήμη και την υγεία του εγκεφάλου γενικότερα επιβεβαιώθηκε από νέα μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου Έξετερ.

Όπως αναφέρουν στην έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Epidemiology, όσοι καταναλώνουν τροφές που περιλαμβάνονται στη μεσογειακή διατροφή προστατεύουν τον εγκέφαλό τους από τη φθορά και μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουν άνοια.
Ωστόσο, αυτό ισχύει για όσους έχουν εισάγει τη μεσογειακή διατροφή στην καθημερινότητά τους προτού εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα, καθώς διαπιστώθηκε ότι η διατροφή αυτή δεν μπορεί να διορθώσει το πρόβλημα όταν υπάρχει ήδη μια ήπια διαταραχή.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν 23 παλαιότερες μελέτες με θέμα τη μεσογειακή διατροφή, από τις οποίες οι εννέα είχαν δείξει ότι χάρη σ’ αυτήν ενισχύονται οι γνωστικές λειτουργίες και μειώνεται ο κίνδυνος φθοράς της μνήμης και προσβολής από άνοια.
«Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει τροφές που όχι μόνο είναι νόστιμες, αλλά είναι και θρεπτικές», ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, ερευνήτρια Iliana Lourida. «Επιπλέον, η ανάλυσή μας δείχνει ότι βοηθούν τον εγκέφαλο και μειώνουν τον κίνδυνο άνοιας. Παρόλο που αυτό δεν αποτελεί είδηση, η μελέτη μας είναι η πρώτη που ανέλυσε συστηματικά όλα τα προηγούμενα στοιχεία».
Εξάλλου, πρόσφατη μελέτη για τη μεσογειακή διατροφή είχε δείξει ότι το ελαιόλαδο προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ, επειδή περιέχει ελαιοκανθάλη (την ουσία που του δίνει την «ενοχλητική» του γεύση).
Η ουσία αυτή λειτουργεί αναλγητικά όπως η ιμπουπροφένη και παίζει σημαντικό ρόλο στην απομάκρυνση του β-αμυλοειδούς, το οποίο ευθύνεται για τον σχηματισμό πλακών στον εγκέφαλο, οι οποίες προκαλούν τη νόσο.
Πηγή : naftemporiki.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...