10.12.2013

ΣΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) θα βραβευθεί με το Νόμπελ Ειρήνης 2013, όπως μετέδωσε η δημόσια νορβηγική τηλεόραση.
Εμπειρογνώμονες του Οργανισμού, ο οποίος εδρεύει στη Χάγη και υποστηρίζεται από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, θα επικεντρωθούν τις επόμενες ημέρες στην εξακρίβωση των πληροφοριών που έχουν καταθέσει οι συριακές αρχές και στη φάση διαμόρφωσης του σχεδίου που θα βοηθήσει τη χώρα να καταστρέψει τις μονάδες κατασκευής χημικών όπλων.
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων ελπίζει ότι η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί έως την 1η Νοεμβρίου. Σύμφωνα με την ρωσο-αμερικανική συμφωνία του περασμένου μήνα, ολόκληρο το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας θα πρέπει να έχει καταστραφεί μέχρι τα μέσα του 2014.
Η επίσημη ανακοίνωση του νικητή του βραβείου, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 1,25 εκατ. δολαρίων, θα γίνει στις 12.00 (ώρα Ελλάδος).
Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου, επέτειο του θανάτου του σουηδού χημικού, μηχανικού και βιομηχάνου Αλφρεντ Νόμπελ, ο οποίος καθιέρωσε την τιμητική αυτή διάκριση.
Ο νορβηγικός δημόσιος τηλεοπτικός σταθμός θεωρείται αξιόπιστος ως προς την ανακοίνωση των ονομάτων των βραβευθέντων. Πέρυσι ανακοίνωσε ότι το βραβείο θα λάβει η Ε.Ε. μία ώρα πριν από την επίσημη ανακοίνωση.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...