11.29.2013

Σχέδιο ανεξαρτησίας παρουσίασε η Σκωτία

Τη «Λευκή Βίβλο» για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε σήμερα στη Γλασκώβη η κυβέρνηση του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας που έχει ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησίας. Η «Λευκή Βίβλος» είναι ένα έγγραφο με περισσότερες από 200 σελίδες, το οποίο περιλαμβάνει περίπου 650 απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με το τι θα σήμαινε η ανεξαρτησία.

Μάλιστα, εντός του 2014 αναμένεται να διεξαχθεί σχετικό δημοψήφισμα. Στον οδικό χάρτη υπάρχει η βρετανική λίρα, η παραμονή υπό την βασίλισσα όπως και η παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση -με σχηματισμό όμως ανεξάρτητων ενόπλων δυνάμεων και, κυρίως, αυτόνομο φορολογικό σύστημα.

«Ο οδηγός και οι απαντήσεις που προσφέρει θα δείξει με σαφήνεια τη διαφορά που μπορούμε να έχουμε στη Σκωτία, αν οι αποφάσεις για το μέλλον λαμβάνονται από εκείνους που νοιάζονται περισσότερο για τη Σκωτία δηλαδή το λαό της Σκωτίας», δήλωσε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Νικ Στάργκεον που παρουσίασε το κείμενο μαζί με τον πρωθυπουργό Άλεξ Σάλμοντ.

Οι Σκωτσέζοι καλούνται να ψηφίσουν στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014 σε δημοψήφισμα για το αν επιθυμούν να γίνουν ανεξάρτητο κράτος εγκαταλείποντας τα 300 χρόνια της ένωσης με την υπόλοιπη Βρετανία. Εάν οι Σκωτσέζοι ταχθούν υπέρ της ανεξαρτητοποίησης η περιφερειακή κυβέρνηση της Σκωτίας όρισε την 24η του Μάρτη του 2016 ως «Ημέρα της Ανεξαρτησίας».

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, η οποία διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας Sunday Times και του Real Radio Scotland, το 47% των Σκωτσέζων ειναι αντίθετο στην ιδέα της ανεξαρτησίας, ενώ το 38% τάσσεται υπέρ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...