12.04.2011

«Μόνο 10 μέρες έμειναν για να σώθει το ευρώ» ξαναχτυπάει μια διακριτή ιστορική ηχώ


Όταν ο επίτροπος Όλι Ρεν, την περασμένη εβδομάδα είπε ότι υπάρχουν «μόνο 10 ημέρες" για να σώθει το ευρώ, και ακόμη και η ίδια η ΕΕ, από την διάλυση, μια ξεχωριστή ιστορική ηχώ έρχεται στο μυαλό, όπως αναφέρει το άρθρο της Daily Telegraph. 

Τον Οκτώβριο του 2009, λίγο πριν από διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, στην Κοπεγχάγη, ο Γκόρντον Μπράουν είπε ότι υπάρχουν «λιγότερες από 50 ημέρες" για να σώσουμε τον πλανήτη από την υπερθέρμανση.

Όπως γνωρίζουμε, ο πλανήτης δεν σώθηκε στην Κοπεγχάγη. Το μεγαλύτερο συνέδριο τελείωσε χωρίς να καθορίζει το διάδοχο του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Πέρυσι, σε μια προσπάθεια για να αναβιώσει αυτό, στο Κανκούν, κατέληξε σε περαιτέρω οικτρή αποτυχία. Τώρα μια τρίτη διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών, που λαμβάνει χώρα στο Durban, φαίνεται ακόμα πιο ελεεινή, και κάθε ελπίδα για το διάδοχο του Κιότο είναι η ολίσθηση προς την λήθη.
Μοιάζει με την ελπίδα της διάσωσης του ευρώ. Το υπόλοιπο των χωρών της ΕΕ βρίσκεται με το βλέμμα στραμμένο προς τη Γερμανία, ως το μόνο μέλος αρκετά πλούσιο για να ρίξει χρήματα στο απύθμενο πηγάδι του χρέους. 
Αλλά Άνγκελα Μέρκελ γνωρίζει ότι, ακόμα κι αν συμφωνηθούν τα αιτήματά, αυτό θα απαιτούσε μια αλλαγή όχι μόνο στη Συνθήκη της ΕΕ, αλλά και στο γερμανικό σύνταγμα. Αυτό δεν θα μπορούσε να συμβεί μέχρι το 2013, και μόνο μετά από δημοψήφισμα που θα μπορούσε κάλλιστα να καταλήξει σε ένα «όχι».


CF

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...