12.01.2011

Είναι αυτό το τέλος των χρημάτων;


Όπως διαβάζουμε στη Guardian, σύντομα τα μετρητά θα ανήκουν. Από την επόμενη χρονιά, οι Λονδρέζοι θα είναι σε θέση να χρησιμοποιούν τις κάρτες Visa τους  περνώντας τα από οθόνες στα λεωφορεία και σε σταθμούς του μετρό, προκειμένου να πληρώσουν για τις μετακινήσεις τους.
Τα χρήματα σε εικονικά στροφή! Όλο και περισσότερες από τις συναλλαγές μας είναι ψηφιακές ούτως ή άλλως. Αλλά σύντομα, ακόμη και  για τα οποία θεωρούμε ότι είναι απαραίτητα τα μετρητά - τα άτομα με χαμηλή αξία συναλλαγών που αποτελούν περίπου το 65% κατ 'όγκο (αλλά πολύ λιγότερο σε αξία) των συναλλαγών στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο  θα μεταβούν στην ψηφιακή εποχή.
Μερικοί ρώτησαν τι γίνεται με τα χρήματα για το κολατσιό στο σχολείο; Τι γίνεται με την πληρωμή του οικοδόμου που έκανε κάποιες εργασίες για το σπίτι κάποιου; Τι θα γίνει με τις συναλλαγές στις οποίες δεν πληρώνουμε  απαραίτητα σε ένα κατάστημα; Τι γίνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις; 
Εν όψει της θύελλας των μέσων μαζικής ενημέρωσης, το Συμβούλιο Πληρωμών του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε, λέγοντας ότι οι επιταγές θα μπορούσαν να μείνουν.

Αλλά κρυφά, οι ειδικοί αναμένουν ότι και οι επιταγές θα εξαφανιστούν ούτως ή άλλως. 


Κατά πάσα πιθανότητα σε ένα χρονικό διάστημα των 7 ετών, κανείς δεν θα αναζητήσει ένα κομμάτι χαρτί στο οποίο να μουτζουρώσει το όνομά του. Όλοι θα έχουν κάποιο M-Pesa - το σύστημα που θα τους επιτρέψει να πληρώσουν για παράδειγμα τον οικοδόμο ή για τα σχολικά γεύματα.
Ακούγεται φουτουριστικό, αλλά όπως αναφέρει το άρθρο, κάτι τέτοιο συνέβη στην Αφρική από το 2003. Ονομάζεται M-PESA και χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Διεθνών Χρηματοδοτήσεων και Ανάπτυξης. Το σύστημα αυτό επιτρέπει στους χρήστες να μεταφέρουν πιστώσεις στα κινητό τηλέφωνα, με τα οποία στη συνέχεια μπορούν να πληρώσουν σε διάφορα καταστήματα.  
Ήδη, μία από τις πρώτες πράξεις της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας ήταν να ανακοινώσει τη μείωση του ανώτατου ορίου για τις συναλλαγές τοις μετρητοίς σε € 300. Η Γαλλία κάνει το ίδιο, ωθώντας το προς τα κάτω σε € 1.500. 
 (μετάφραση ενός αποσπάσματος του άρθρου της Guardian)
Διαβάζοντας το άρθρο σκέφτηκα ότι για μας τους Έλληνες δεν χρειάζεται το M-PESA, εφόσον τα χρήματά μας μπήκαν σε μια πρέσα και μειώνονται μέρα με τη μέρα. Όσο για το χρήμα στη σημερινή του μορφή για μας ήδη αποτελεί μια εικόνα στο μυαλό μας.
CF 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...