12.05.2011

Παρίσι και Βερολίνο συμφωνούν για τη διαχείριση κρίσεων


Νικολά Σαρκοζί και η Άνγκελα Μέρκελ παρουσίασαν τις γενικές γραμμές της νέας συνθήκης.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σήμερα το μενού για το μεσημεριανό γεύμα εργασίας μεταξύ του Νικολά Σαρκοζί και της Άνγκελα Μέρκελ στο Elysee ήταν η "Υποβολή προτάσεων για την εξασφάλιση του μέλλοντος της Ευρώπης", εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 8 και 9 Δεκεμβρίου. 


Παρίσι και το Βερολίνο έχουν συμφωνήσει σε αρκετά σημεία.
"Προτιμάμε μια νέα συνθήκη με 27 κράτη μέλη, αλλά είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι να είναι 17 τα μέλη, καθώς και τα άλλα κράτη μέλη που επιθυμούν να ενωθούν μαζί μας", δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί. 

Εάν κάποιος δεν μπορεί ή δεν θα ακολουθήσει, είμαστε έτοιμοι να ακολουθήσουν το μονοπάτι της Συνθήκης έως 17 μέλη», τόνισε η κα. Άνγκελα Μέρκελ. «Η γαλλο-γερμανική συμφωνία είναι πιο πλήρης," είπε ο Γάλλος πρόεδρος εκφράζοντας την ικανοποίησή του. Την Τετάρτη θα παρουσιάσουν μια λεπτομερή επιστολή στον Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy.

Μερικοί από τους «τίτλους κεφαλαίων» της γαλλο-γερμανική συνθήκης:

• Όχι στα ευρωομόλογα. Ο Νικολά Σαρκοζί έχει εναρμονιστεί με τη θέση του Βερολίνου, θεωρώντας ότι τα ευρωομόλογα "δεν αποτελούν λύση στην κρίση."

• Αυτόματες κυρώσεις για την παραβίαση του κανόνα του ανώτατου ορίου  ελλείμματος 3% από ένα από τα κράτη μέλη. "Μόνο με ειδική πλειοψηφία θα μπορούσε να αντιταχθεί η κύρωση,«κάτι που είναι αντίθετο με αυτό που συμβαίνει σήμερα», είπε ο Νικολά Σαρκοζί.

• Οι προϋπολογισμοί όλων των κρατών μελών μπορούν να επικυρωθούν ή να ακυρωθούν από τα εθνικά συνταγματικά δικαστήρια. Η συμφωνία "είναι απόλυτα συνεπής με το σεβασμό της κυριαρχίας», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

• Ο ιδιωτικός τομέας δεν θα χάσει τα χρήματα, όπως έγινε στην Ελλάδα. Αυτό "δεν θα συμβεί ξανά», δήλωσε ο Νικολά Σαρκοζί, και η νέα συνθήκη θα ακολουθήσει τη νομολογία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, η οποία αποκλείει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...