12.10.2011

ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Παρά το τσουχτερό κρύο, πάνω από δέκα χιλιάδες Μοσχοβίτες έχουν, ήδη, λάβει θέσεις «μάχης» για τη «Μητέρα όλων των Διαδηλώσεων» που οργανώνεται σήμερα κατά του Βλάντιμιρ Πούτιν και της ισχνής πλειοψηφίας που συγκέντρωσε μετά τις βουλευτικές εκλογές, των οποίων το...
αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη ρωσική αντιπολίτευση, αλλοιώθηκε από εκτεταμένη νοθεία.
Πάνω από 10.000 διαδηλωτές έχουν συγκεντρωθεί στο κέντρο της Μόσχας για να καταγγείλουν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που κέρδισε το κόμμα του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η πλατεία Μπολοτνάγια, όπου οι αρχές επέτρεψαν μια συγκέντρωση 30.000 ανθρώπων, έχει ήδη γεμίσει σε μεγάλο βαθμό και εκατοντάδες άνθρωποι συνεχίζουν να φθάνουν εκεί για να σχηματίσουν την προγραμματισμένη για σήμερα «Μητέρα όλων των διαδηλώσεων», ενώ πολύ μεγάλες αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στο κέντρο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Το θέμα των ρωσικών εκλογών και του τοπίου που διαμορφώθηκε μετά την «κουρεμένη» νίκη του Πούτιν απασχολεί ιδιαίτερα τον βρετανικό Economist.

«Τα πρώτα ρήγματα εμφανίστηκαν» γράφει στο πρωτοσέλιδό του σχετικά με την «Ρωσία του Πούτιν».

«Μπορεί να πέρασαν 20 χρόνια από την κατάρρευση του συστήματος, όμως οι εκλογές έδειξαν πόσο δύσκολο είναι για τη χώρα να ξεπεράσει το σοβιετικό παρελθόν» σχολιάζει.

«Η αντίδραση των πολιτών σε ένα μάλλον αυταρχικό, μονοπωλιακό καθεστώς είναι κομμάτι της σοβιετικής κληρονομίας που βρίσκει έδαφος στην έλλειψη εναλλακτικών προτάσεων και όχι τόσο στην κοινή επιθυμία για αλλαγή» γράφει το περιοδικό και συνεχίζει:

«Ενώ η ιδεολογία πλέον δεν υπάρχει, όλοι οι μηχανισμοί για τη διατήρηση της εξουσίας είναι στη θέση τους. Οι κεντρικοί θεσμοί, όπως η Αστυνομία, οι δυνάμεις ασφαλείας, τα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης και η Παιδεία χρησιμοποιούνται από γραφειοκράτες που επιθυμούν να κρατήσουν την εξουσία τους.»

Η σοβιετική νοοτροπία αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική από την ιδεολογία. Μέσα στα επόμενα χρόνια, αναφέρει ο Economist, ο Homo sovieticus μεταλλάχθηκε και αναπαράχθηκε, αποκτώντας στην πορεία νέα χαρακτηριστικά, όπως τον κυνισμό και την επιθετικότητα.


Πηγή: http://fimotro.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...