Φωτογραφία: RIA Novosti
Στις 17 Μαρτίου σε όλο τον κόσμο πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις υπέρ της προστασίας της γροιλανδικής φώκιας. Η ημερομηνία δεν επιλέχτηκε τυχαίως. Σε μερικές ημέρες στον Καναδά ξεκινά η σεζόν κυνηγιού των νεογνών της φώκιας – των ασπρουλιών.
Οι οικολόγοι όλου του κόσμου κάνουν έκκληση να βάλουν την υπογραφή τους στην ειδική αίτηση προς την καναδική κυβέρνηση, για να σταματήσει «η δολοφονία για χάρη της χλιδής».
Εν τω μεταξύ πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ρωσίας, έχουν ήδη αρνηθεί να εισάγουν την γούνα των ασπρουλιών από τον Καναδά.
Το ασπρούλι – είναι το νεογνό της γροιλανδικής φώκιας ηλικίας 10-15 ημερών. Αυτή είναι η περίοδος που το σώμα του καλύπτεται από λεπτή άσπρη γούνα. Τα δέρματα των ασπρουλιών χρησιμοποιούνται για την ραφή, πρώτα από όλα, ζεστών σκούφων. Φέτος η σεζόν κυνηγιού – ή απλούστατα η εξόντωση των ασπρουλιών με άγκιστρα, θα συνεχιστεί στον Καναδά από τις 23 Μαρτίου μέχρι το τέλος Απριλίου. Θα σκοτωθούν περίπου 300 χιλιάδες ζωάκια, και αυτός ο αριθμός δεν αλλάζει εδώ και δεκάδες χρόνια. Οι αρχές του Καναδά τονίζουν, πως το κυνήγι και η πώληση των ασπρουλιών έχουν ζωτική σημασία για τους κατοίκους των ακτών. Όμως όλα αυτά τα επιχειρήματα είναι μυθοπλασία, λέει ο οικολόγος Μαξίμ Ολένιτσεβ:
- Από μόνο του το κυνήγι αυτό δεν δικαιολογείται από οικονομική άποψη, το επιδοτεί η κυβέρνηση. Επιπλέων, η ευρεία κοινή γνώμη είναι με την πλευρά των ανθρώπων που αντιτίθενται της δολοφονίας των ασπρουλιών στον Καναδά.
Σήμερα εναντίον του αλύπητου κυνηγιού ενεργούν οι ΗΠΑ, το Μεξικό και οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτές οι χώρες δεν εισάγουν από τον Καναδά τα δέρματα των σκοτωμένων ασπρουλιών. Η Ρωσία έχει επιβάλει απαγόρευση της εισαγωγής δερμάτων από το 2011. Για την προστασία της γροιλανδικής φώκιας εντάχθηκαν πολλές οργανώσεις, πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα και τα αστέρια της σόου μπίζνες. Οι καναδικές αρχές δηλώνουν, πως όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην αύξηση του πληθυσμού της φώκιας, γεγονός το οποίο θα παραβιάσει το οικοσύστημα. Σχόλιο του οικολόγου Μαξίμ Ολένιτσεβ:
- Σήμερα πάρα πολλά ψάρια αλιεύονται, τα οποία είναι η βασική τροφή της φώκιας. Εάν δεν κάνουν κατάχρηση της αλιείας, οι φώκιες θα έχουν αρκετή τροφή. Επιπλέων, λόγο της παγκόσμιας υπερθέρμανσης οι πάγοι λιώνουν, και ο βιότοπος της φώκιας μειώνεται, και ως εκ τούτου θα μειώνεται και ο πληθυσμός της φώκιας. Η ίδια η φύση θα τα βάλει όλα στην θέση τους.
Και στην Ρωσία κυνηγούσαν τα ασπρούλια – στις περιοχές της Άσπρης και της Κάρσκι θάλασσας. Όμως ο ετήσιος αριθμός δεν συγκρίνεται με αυτό του Καναδά – 30 χιλιάδες ζώα. Το 2009 αυτό το κυνήγι απαγορεύτηκε βάσει του νόμου, μεταξύ άλλων και λόγο της προσπάθειας του Διεθνούς Ταμείου για την Ευημερία των Ζώων (IFAW).
Όμως, παρά της προσπάθειες αυτές, ο κίνδυνος για τον πληθυσμό της φώκιας παραμένει. Η Νορβηγία συνεχίζει να επιδοτεί αυτό το είδος κυνηγιού – τάχα λόγω του ότι οι φώκιες τρώνε πολλά ψάρια των ειδών που αλιείας. Οι καναδοί κυνηγοί εναποθέτουν μεγάλες ελπίδες στην Κίνα. Αυτή η χώρα βιώνει μια πραγματική «έκρηξη γούνας», και οι τοπικές αρχές δεν είναι τόσο αυστηρές στα θέματα οικολογίας.
Πηγή: http://greek.ruvr.ru
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου