11.08.2012

ΟTHERKINS- Oι 'Ανθρωποι Δίχως Ανθρώπινη Ψυχή!


«Είμαι otherkin. Δεν μπορώ να είμαι λιγότερο ειλικρινής με τον εαυτό μου, με τη φύση μου. Δεν ανήκω σε αυτόν τον κόσμο παρόλο που γεννήθηκα εδώ.

Και δεν μπορώ να σας δώσω να το καταλάβετε καλύτερα, γιατί δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψουν αυτήν τη γνώση κι αυτήν τη νοσταλγία, και μόνο αν είστε όπως κι εγώ, μόνο τότε, θα είστε σίγουροι ότι λέω την αλήθεια». 


Αυτά είναι τα λόγια μιας πολύ στενής μου φίλης, η οποία είναι μέλος γνωστής διαδικτυακής κοινότητας otherkins, που μου εκμυστηρεύτηκε τις δικές της απόψεις περί ψυχής και εναλλακτικών πραγματικοτήτων.
Απόψεις οι οποίες τυχαίνει να εκφράζουν περίπου το 30% του πληθυσμού των δυτικών χωρών, δεδομένου ότι τόσο υπολογίζεται το ποσοστό των otherkins που γεννιούνται και ζουν μαζί μας! Τι είναι όμως οι otherkins;
Ενσαρκωμένα Μαγικά Πλάσματα
Otherkins είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν ανθρώπινη ψυχή!
Όπως χαρακτηριστικά γράφει ο Nick Mamatas (Elven Like Me, 2001), πρόκειται για μια κουλτούρα ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι έχουν την ψυχή κάποιου θρυλικού ή μυθολογικού όντος, το οποίο όμως γεννήθηκε σε ανθρώπινο σώμα, και στη δική μας διάσταση.
Πιο απλά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι μαγικά πλάσματα σε «ανθρώπινο καλούπι».
Η ίδια η λέξη otherkin είναι ένας νεολογισμός -παρατηρεί ο Willow Polson στο The Veil's Edge: Exploring The Boundaries of Magic (2003)- που δημιουργήθηκε και χρησιμοποιείται από όσους πιστεύουν ότι είναι ζωόμορφες, εξωγήινες ή εξωδιαστατικές οντότητες, και γενικά μη-ανθρώπινα πλάσματα. Οι otherkins γνωρίζουν πως ορισμένες πτυχές του εαυτού τους δεν είναι ανθρώπινες.
Σύμφωνα πάλι με κάποιες από τις μεγαλύτερες κοινότητες otherkins παγκοσμίως -όπως η διαδικτυακή otherkin.net- είναι άνθρωποι από φυσικής απόψεως, αλλά ουσιαστικά μη-άνθρωποι από άποψη τόσο διανοητική όσο και πνευματική. Κάποιοι μάλιστα χρησιμοποιούν την έννοια της μετενσάρκωσης ως δικαιολογία αυτής της ασυμφωνίας.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή, προσπαθώντας να εξερευνήσουμε αυτήν την παράξενη θεωρία, ισορροπώντας ανάμεσα στην ψυχασθένεια και στην κοσμική αλήθεια...
Πραγματικότητα και Όχι Φαντασία!
Η θεωρία των otherkins δημιουργήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1990 στην Αμερική, και πιο συγκεκριμένα το 1996. Μιλάμε λοιπόν για μια σχετικά καινούρια θεωρία, η οποία όμως κατάφερε και κέρδισε πολλούς υποστηρικτές μέσα σε μια μόλις δεκαετία.
Ίσως ένας από τους λόγους, αυτής της ραγδαίας εξάπλωσης να βρίσκεται στην ομοιότητα της εν λόγω θεωρίας με ορισμένα παιχνίδια ρόλων (mystery τ. 11), καθώς και με γνωστά διηγήματα του φανταστικού.
Μη γελιέστε όμως, τίποτα στη θεωρία αυτή δεν είναι φανταστικό, καθώς, κυριολεκτικά, οι άνθρωποι της υποκουλτούρας των otherkins νιώθουν τον εαυτό τους διαφορετικό!
Γνωρίζουν δηλαδή πως ένα κομμάτι της ψυχής τους είναι κάποιο από τα πλάσματα εκείνα που εμείς τα εντάσσουμε στη μυθολογία. Είναι άνθρωποι και μαζί νεράιδες, βαμπίρ, μονόκεροι, ξωτικά, σάτυροι και άλλα πλάσματα για τα οποία δεν έχουμε καν κάποιο όνομα.
Με το πέρασμα του χρόνου, ο όρος διευρύνθηκε νοηματικά φτάνοντας πλέον σήμερα να περιγράφουμε με την ίδια λέξη όχι μόνο τα μέλη μιας συγκεκριμένης κοινότητας άλλα και έναν αριθμό ξεχωριστών και αναρίθμητων κοινοτήτων, που πρεσβεύουν την ίδια πίστη και διαχωρίζουν τους εαυτούς τους από άλλες βαμπιρικές και θηριανθρωπικές κοινότητες.
Από την πλευρά τους βέβαια οι otherkins υποστηρίζουν ότι υπάρχει ειδοποιός διαφορά ανάμεσα στο να υποδύεσαι ότι δεν είσαι άνθρωπος και στο να το πιστεύεις πραγματικά.
Καλύτερα όμως να βουτήξουμε στην καρδιά του θέματος αφήνοντας τα συμπεράσματα για αργότερα, όταν θα αναδυθούμε ξανά στην επιφάνεια...
Εμπειρίες Αστρικής Προβολής
Οι otherkins είναι άνθρωποι καθημερινοί σαν και εμάς, δίχως όμως να είναι άνθρωποι. Ένα κομμάτι της ψυχής τους ανήκει σε κάποιο μαγικό πλάσμα. Το γεγονός αυτό υπονοεί την ύπαρξη διαφορετικών διαστάσεων από τις οποίες προήλθαν αυτές οι ψυχές.
Διαστάσεις όπου κατοικούν δράκοι, άγγελοι, ξωτικά κι ένα σωρό άλλα πλάσματα που ο ανθρώπινος νους δεν τα γνωρίζει.
Βλέπετε, τα όντα αυτά που γεμίζουν τις σελίδες της λαογραφίας και της κλασικής μυθολογίας δεν ξεπήδησαν απλά από τη φαντασία του ανθρώπου παρά αποτέλεσαν μια εμπνευσμένη γνώση της αλήθειας, αποτυπωμένη με τρόπο τέτοιο που ο ανθρώπινος νους θα μπορούσε να τη συλλάβει μέσα από μύθους και θρύλους.
Οι otherkins πιστεύουν ότι μπορούν να επιστρέψουν έστω και για λίγο σε αυτές τις διαστάσεις, όπου ανήκουν οι ψυχές τους. Αυτό συμβαίνει μέσω της αστρικής προβολής και πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν καταφέρει όχι μόνο να ρίξουν κλεφτές ματιές σ' αυτούς τους άλλους κόσμους, αλλά και να ταξιδέψουν εκεί κατά βούληση.
Ασφαλώς, όλα αυτά μοιάζουν παράξενα, όμως οι περιγραφές των ταξιδιών τους συμπίπτουν συχνά μεταξύ τους ενισχύοντας έτσι τα πιστεύω τους!
Όλοι τους για παράδειγμα ισχυρίζονται ότι υπάρχουν άπειρα πλάσματα, για τη φύση των οποίων δεν έχουμε ιδέα. Μιλούν επίσης και για ένα μεγάλο μαύρο πύργο στον ομφαλό των διαστάσεων, ο οποίος απλώνεται σε μια μικρή πολιτεία και λειτουργεί σαν χαοτικός σκοτεινός μαγνήτης, πόλος των διάφορων σκιωδών πλασμάτων.
Επίσης, ένα κοινό στοιχείο στις εμπειρίες τους είναι η εντύπωση που έχουν πως εκεί πέρα η έννοια του καλού και του κακού δεν υφίσταται όπως την ξέρουμε, ούτε και μπορούμε να την κατανοήσουμε ακριβώς με τις ανθρώπινες αντιληπτικές μας ικανότητες, αλλά πλησιάζει περισσότερο στη θεωρία της σύνθεσης των αντιθέτων...
Τα Είδη των Οtherkins
Παρ' όλο το πλήθος των μαγικών πλασμάτων τα οποία μπορούν να ενσαρκωθούν, τα είδη εκείνα που συναντώνται με μεγαλύτερη συχνότητα σε ανθρώπινα σώματα είναι τα έξης: ξωτικά, νεράιδες, αγγελικές φιγούρες, δαιμονικές οντότητες, μονόκεροι, σάτυροι, δρυίδες, βαμπίρ, λυκάνθρωποι, δράκοι, κένταυροι, νύμφες και μάγισσες.
Όπως είπαμε και παραπάνω, αυτά είναι μόνο λίγα από τα είδη των otherkins και φυσικά κάθε μεγάλη κατηγορία, όπως τα ξωτικά, έχει και τις αμέτρητες υποκατηγορίες της.
Για παράδειγμα, υπάρχουν τα ξωτικά Elenari, που ισχυρίζονται ότι έχουν αναμνήσεις από τις ζωές τους σε διάφορους κόσμους, όπως από τον Sel' Ar, Aelveron, Bright Moon και Alorya.
Επίσης, μερικοί Εlenari -και ειδικά τα μέλη της φυλής Shiri- λένε πως θυμούνται να έχουν ζήσει και στην Faerie, τον κόσμο των νεράιδων.
Η λέξη Elenari προήλθε από τα Ξωτικά (Elvish) του Tolkien και μεταφράζεται ως «ο Ξωτικός λαός των αστεριών».
Αυτό το όνομα υιοθετήθηκε από την ομάδα, παρόλο που δεν σχετίζεται με ονόματα των αναμνήσεών τους. Επιπλέον, οι Elenari πιστεύουν ότι οι πρόγονοί τους δολοφονήθηκαν από μια σκοτεινή δύναμη που ονομάζουν Διαφθορά (Corruption), η οποία έχει περιγραφτεί ως μια καταστροφική δύναμη έξω από τον κόσμο των Elenari.
Έτσι, θεωρούν ότι οι ψυχές των Elenari ενσαρκώθηκαν εδώ είτε για να είναι ασφαλείς από τη Διαφθορά είτε εξορίστηκαν εδώ επειδή μολύνθηκαν από αυτήν. Παρ' όλα αυτά, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις φυσικής εκδήλωσης της Διαφθοράς στο δικό μας κόσμο.
Δεν είναι όμως μόνο τα ξωτικά που χωρίζονται σε διάφορες φυλές. Υπάρχουν επίσης και πολλές φυλές νεράιδων, όπως για παράδειγμα οι Μπάντζι, οι οποίες είναι αιμοβόρα δυστυχισμένα πλάσματα που προμηνύουν τον ερχομό τους με μια ανυπόφορη υπερηχητική κραυγή και συνήθως θέλουν το κακό των αντρών σπρωγμένες από την πίκρα που κρύβουν μέσα τους.
Μια άλλη αμφιλεγόμενη περίπτωση otherkin είναι αυτή της μάγισσας. Οι περισσότερες κοινότητες υποστηρίζουν πως με τη μαγεία μπορούν να ασχοληθούν όλοι οι άνθρωποι, χωρίς αυτό να τους κάνει μάγους ή μάγισσες. Αυτοί όμως που κατέχουν από τη φύση τους μαγικές δυνάμεις είναι πραγματικά otherkins.
'Ανθρωποι & Otherkins: Οι Τρεις Πάγιες Διαφορές
Εκτός από τις μαγικές δυνάμεις, οι διαφορές μεταξύ των otherkins και των ανθρώπων είναι κυρίως πνευματικές, καθώς μιλάμε για μη ανθρώπινα πλάσματα που κατοικούν σε ανθρώπινα σώματα.
Βέβαια, οι διαφορές εξαρτώνται κι από το είδος του otherkin, ουσιαστικά όμως υφίστανται τρεις βασικοί τομείς στους οποίους εντοπίζονται συγκεκριμένες διαφορές:
Η πρώτη σημαντική διαφορά έγκειται στις αναμνήσεις. Βλέπετε, οι otherkins μπορούν και έχουν τις αναμνήσεις από τον αλλόκοσμο στον οποίο κάποτε κατοικούσαν. Μερικές φορές οι μνήμες αυτές είναι «κλειδωμένες», μπορούν να αποκαλυφτούν όμως έπειτα από κατάλληλες ασκήσεις διαλογισμού και μερικά αστρικά ταξίδια.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός πως τα otherkins πάσχουν από το λεγόμενο Σύνδρομο του Ακρωτηριασμού. Τι σημαίνει αυτό;
Έχει παρατηρηθεί σε περιόδους πολέμου, τραυματισμένοι στρατιώτες να αισθάνονται τα άκρα τους ακόμη και όταν αυτά είναι ακρωτηριασμένα. Αντίστοιχα, τα otherkins νιώθουν ακόμη τα φτερά ή την ουρά τους... στοιχειώδεις μνήμες μιας διαφορετικής κατάστασης ύπαρξης.
Βέβαια, ολόκληρη τη φυσική του μορφή ένα otherkin μπορεί να τη δει μονάχα στο αστρικό πεδίο!
Περνάμε τώρα στον τομέα των ενστίκτων: Πολλές φορές η ασυνείδητη μίμηση της προσωπικότητας ενός αλλοκοσμικού είδους -το να αποφεύγει για παράδειγμα να χτυπήσει τους ανθρώπους με τα φτερά του, η σεξουαλική έλξη μόνο για άλλα otherkins ή ακόμα η ασυνείδητη προσπάθεια να εκπνεύσει καυτή ανάσα ή να γρυλίσει κατά τη διάρκεια ενός καβγά- αποτελεί σημάδι που υποδεικνύει την παράξενη φύση των otherkins.
Συνεχίζοντας, θα πρέπει να αναφέρω ότι ο συσχετισμός ανάμεσα στους τρανσέξουαλ και τα otherkins είναι μεγάλος.
Όπως δηλαδή ένας τρανσέξουαλ αισθάνεται ότι έχει γεννηθεί σε λάθος σώμα (αντίθετου φύλου από αυτό που έπρεπε να έχει γεννηθεί), έτσι και κάποιο otherkin αισθάνεται πως έχει γεννηθεί σε άλλο κορμί από αυτό που πραγματικά θα έπρεπε.
Είναι σαν κάποιος να τους έπαιξε ένα κακόγουστο κοσμικό αστείο!
Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει πως όλοι οι otherkins νιώθουν άβολα με το σώμα τους. Οι περισσότεροι μάλιστα προσαρμόζονται πολύ εύκολα με μόνο κοινό κατάλοιπο ένα έντονο αίσθημα νοσταλγίας του πραγματικού τους εαυτού...
Οι Ξεχωριστές Δυνάμεις των Οtherkins
Όντας otherkin, συνειδητοποιεί κανείς ότι έχει ορισμένα ξεχωριστά ταλέντα, ανάλογα με το είδος του, τα οποία τον ξεχωρίζουν.
Οι περισσότεροι otherkins τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη IQ, χρησιμοποιούν περισσότερο μέρος του μυαλού τους απ' ό,τι οι περισσότεροι άνθρωποι, είναι πολύ ικανοί σε συγκεκριμένους τομείς και πολύ αδύναμοι σε άλλους ενώ έχουν βαθύ αίσθημα αντίληψης (ΕQ) και άσβεστη ανάγκη για μάθηση ολοένα και περισσότερων πραγμάτων.
Επίσης οι αισθήσεις τους είναι ιδιαίτερα και αλλόκοτα αυξημένες. Μπορεί να ακούνε φως ή να βλέπουν μυρωδιές. Ακούγεται παράξενο, αλλά έχει παρατηρηθεί σχεδόν καθολικά.
Ταυτόχρονα, λατρεύουν ή μισούν το φως του ήλιου βρίσκοντάς το είτε ιδιαίτερα ευεργετικό είτε εξοντωτικό. Οι ηλεκτρικοί ήχοι συσκευών γίνονται αντιληπτοί με το παραμικρό, όπως και τα πιο ελαφριά αρώματα.
Επιπρόσθετα, πρέπει να τονίσουμε την εμπάθεια και την τηλεπάθεια που εμφανίζεται σαν ελαφρύς πονοκέφαλος καθώς και την ικανότητά τους να μπορούν αμέσως να αναγνωρίζουν αν κάποιος λέει ψέματα ή αλήθεια, όπως και το τι είδους άνθρωπος είναι ή ποιες είναι οι προθέσεις του.
Ακόμα, δύνανται να μεταδώσουν μια σκέψη ή ένα συναίσθημα χωρίς να χρειαστεί να μιλήσουν.
Τέλος, οι otherkins βιώνουν βαθύτατα ένα χαρακτηριστικό αίσθημα αποξένωσης από τους υπολοίπους, σαν να βρίσκονται σε μια σαπουνόφουσκα, το οποίο εκδηλώνεται περιέργως μέσα από την τάση τους να προστατεύουν τους ανθρώπους, κάτι που οι ίδιοι οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πολύ έντονα από τη μεριά τους.
Στάδια Αφύπνισης στον Κόσμο των Otherkins
Η Αφύπνιση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται σε ορισμένα πνευματικά μονοπάτια (όπως στο Βουδιστικό Ζεν είναι το Σατόρι) για να δηλώσει κανείς το πέρασμά του σε μια νέα στάση ζωής. Συμβολίζει την εξέλιξη που σημειώνεται καθώς κάποιος μυείται σε αυτό το διαφορετικό μονοπάτι.
Όσον αφορά τώρα τους otherkins, η Αφύπνιση γίνεται όταν αρχίζουν να συνειδητοποιούν τη μη ανθρώπινη φύση τους. Κατά τη διάρκειά της, το otherkin αρχίζει να επανεκτιμά τη ζωή του, η αντίληψή του διευρύνεται και αλλάζει, ενώ η πεποίθηση ότι είναι κάτι «άλλο» ισχυροποιείται.
Για μερικούς είναι μια υπόθεση που διαρκεί όσο και μια στιγμή, κατά την οποία συντελείται ραγδαία αλλαγή στον τρόπο σκέψης, ενώ για την πλειοψηφία τα πρώτα σημάδια που εμφανίζονται σηματοδοτούν μια μακρά περίοδο εξέλιξης και ζύμωσης, όπου η Αφύπνιση πραγματοποιείται σταδιακά.
Ο οποιοσδήποτε μπορεί να αφυπνιστεί, ανεξαρτήτως ηλικίας ή άλλων κοινωνικών χαρακτηριστικών. Μπορεί να είμαι εγώ ή εσείς, ή ο διαβάτης που διασχίζει το δρόμο απέναντί σας αυτήν τη στιγμή.
Πιο συχνά βέβαια, η Αφύπνιση συντελείται μεταξύ των 16 και 25 ετών, ηλικίες κατά τις οποίες ο άνθρωπος διαμορφώνει το χαρακτήρα του.
Η σπίθα της Αφύπνισης μπορεί να ανάψει από μια εσωτερική αναζήτηση, από την ενασχόληση με το διαλογισμό και τη μαγεία, από τη συναναστροφή με άλλους otherkins ή απλώς εξαιτίας της ερεθισμένης φαντασίας που έχει εμποτιστεί με εικόνες από τη λογοτεχνία του φανταστικού ή τα παιχνίδια ρόλων.
Είναι φυσικό ότι μπορεί να προκύψουν διάφορες δυσκολίες και προβλήματα κατά τη διάρκεια αυτής της εξελικτικής διαδικασίας, με πρώτο και καλύτερο την αμφισβήτηση της διανοητικής υγείας του ατόμου από το ίδιο το άτομο.
Το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να ενημερωθεί από το διαδίκτυο και να καταλάβει ότι δεν είναι μόνος ούτε τρελός, αφού η αυτοαμφισβήτηση είναι δείγμα λογικής σκέψης!
Επίσης, κάποιοι ταλαιπωρούνται από απροσδόκητα ένστικτα και αποστροφή για ορισμένες τροφές (συνήθειες που δεν είχαν πριν), ή κεραυνοβολούνται από ενδείξεις των ψυχικών τους δυνάμεων που αναπτύσσονται, όπως προμηνύματα που οδηγούν το άτομο σε σύντομη απώλεια της αίσθησης της πραγματικότητας και του κόσμου γύρω του.
Όλα αυτά όμως, πρέπει να θυμάστε, είναι φυσιολογικά στο στάδιο της Αφύπνισης και δεν θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία.
Τέλος, δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτούς οι οποίοι γεννιούνται αφυπνισμένοι -συνήθως επειδή μεγαλώνουν σε οικογένεια αφυπνισμένων otherkins- ούτε όμως και αυτούς που παρότι είναι otherkins δεν αφυπνίζονται ποτέ, καθώς η καθημερινότητα σκοτεινιάζει όλο και περισσότερο τον πυρήνα τους, τον οποίο δεν καταφέρνουν ποτέ να αφουγκραστούν.
Εσύ τι Otherkin Είσαι;
Για να ανακαλύψεις το είδος στο οποίο πιθανόν να ανήκεις εν αγνοία σου και εσύ πάνω απ' όλα χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Δεν υπάρχει κάποιος έγκυρος τρόπος να σου υποδείξει κανείς για να μάθεις ούτε υπάρχει κάποιος που μπορεί να σου δώσει πληροφορίες. Αυτό θα το ανακαλύψεις σιγά σιγά, καθοδηγούμενος από τον εαυτό σου και παρατηρώντας τις αλλαγές μέσα σου.
Μερικοί προσπαθούν να καταλάβουν αναλύοντας το γούστο τους μέσα στο σπίτι, αν για παράδειγμα προτιμούν το μέταλλο από το ξύλο, αν αποφεύγουν το ασήμι, αν αγαπούν ή μισούν κάποια χρώματα ή αν εμφανίζουν συγκεκριμένες αλλεργίες ή έχουν κάποιες άλλες, περίεργες βιολογικές αντιδράσεις.
Πολλοί είναι αυτοί που θα ισχυριστούν με μια ματιά ότι ξέρουν σε ποιο είδος ανήκεις, αλλά να είσαι σίγουρος ότι μόνο εσύ μπορείς να γνωρίζεις τον εαυτό σου.
Υπάρχει ακόμα και η περίπτωση να μην ταιριάζεις σε κανένα από τα ήδη γνωστά είδη otherkins, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να σε πανικοβάλλει, γιατί, όπως είπα και πριν, τα πλάσματα των άλλων διαστάσεων είναι αμέτρητα και για τα περισσότερα δεν γνωρίζουμε τίποτα!
Γιατί Βρίσκονται Εδώ;
Θεωρώ ότι συμφωνείτε πως οι otherkins αποτελούν μια πολύ ενδιαφέρουσα και γοητευτική θεωρία. Υπάρχει όμως ένα μεγάλο ερώτημα το οποίο δημιουργείται καθώς εξερευνούμε τον κόσμο τους: Γιατί υπάρχουν οι otherkins; Γιατί πλάσματα άλλων διαστάσεων ενσαρκώθηκαν ως άνθρωποι στη δική μας διάσταση;
Υπάρχουν διάφορες εικασίες που γίνονται από τις κοινότητες των otherkins, θεωρίες στις οποίες θα αναφερθώ παρακάτω με συντομία:
Τα otherkins λοιπόν έρχονται στο δικό μας κόσμο γιατί η Γη και η διάσταση των ανθρώπων αποτελεί για αυτά μια σημαντική και πλούσια εμπειρία.
Μπορεί να ενσαρκώνονται στον πλανήτη μας, γιατί αποτελεί για αυτά ένα είδος κόλασης είτε γιατί εξορίστηκαν εδώ τιμωρημένα για κάτι που διέπραξαν στη δική τους διάσταση.
Ίσως πάλι να βρίσκονται εδώ γιατί αυτό είναι το αρχικό τους σπίτι, η πρώτη τους κατοικία, την οποία εγκατέλειψαν κάποτε για άγνωστους σε εμάς λόγους.
Επίσης μπορεί πολύ απλά να βρίσκονται εδώ εξαιτίας κάποιας προσωπικής τους αναζήτησης ή για να σώσουν τη Γη. Να τη σώσουν όμως από τι;
Κάποιο μέλος της οικολογικής οργάνωσης Greenpeace πρότεινε κάποτε πως τα otherkins βρίσκονται ανάμεσά μας για να υπενθυμίσουν στον άνθρωπο το φυσικό δρόμο που τον έχει λησμονήσει...
Σε κάθε σχεδόν περίπτωση, παρατηρούμε ότι τα otherkins παρουσιάζονται ως πλάσματα ανώτερα και πιο σοφά από τον άνθρωπο.
Βλέπουμε πως κάποιες φορές παίρνουν ακόμα και τη μορφή σωτήρα, σε κάποιες άλλες η Γη αποτελεί το καθαρτήριό τους, ενώ σε δυο περιπτώσεις αγγίζουν ακόμα και τη θεωρία του Κοσμικού Αστείου (mystery τ. 17), όπου η Γη θεωρείται απλώς ένας τόπος εκμετάλλευσης.
Πάνω από όλα όμως, μέσα από αυτές τις εξηγήσεις αναδύεται έντονα το ανθρωποκεντρικό στοιχείο, που αποδεικνύει σαφέστατα ότι ο άνθρωπος σκέφτεται για τον άνθρωπο και είναι ανίκανος να διαμορφώσει κάποια περαιτέρω αντίληψη του Κόσμου!
Το γεγονός ότι συνήθως οι otherkins εμφανίζονται ως όντα που είτε βοηθούν τον άνθρωπο είτε είναι απλώς φιλικά διακείμενα απέναντί του δείχνει τη βαθιά κρίση αμφισβήτησης που περνά η ανθρωπότητα ως προς τον εαυτό της.
Είναι σαν να αναζητά κάποιον από μηχανής θεό που θα τη βγάλει από το οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο που συναντά μπροστά της.
Οι Αντιδράσεις των Σκεπτικιστών
Είναι αλήθεια πως η κοσμοαντίληψη των otherkins υπερβαίνει την «κανονικότητα» του πραγματικού. Οι περισσότεροι άλλωστε που δεν μετέχουν στην κουλτούρα των otherkins αποδοκιμάζουν την όλη θεωρία χλευάζοντάς την.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της έντονης κριτικής που πραγματοποίησε το κολέγιο Wooster σε ετήσιο σεμινάριό του το φθινόπωρο του 2002, με τίτλο Nonsense on America: The Lure of the Irrational!
Επαγγελματίες ψυχίατροι πάλι, που έχουν εξετάσει περιπτώσεις όπου ένα άτομο ισχυρίζεται πως μπορεί να μεταμορφωθεί σε ζώο ή ότι κατά κάποιο τρόπο δεν είναι άνθρωπος, έχουν διαγνώσει κλινική λυκανθρωπία ή κάποιου άλλου είδους ψυχική διαταραχή, όπως σχιζοφρένεια, ή διαταραχή πολλαπλής προσωπικότητας (Garlipp P. Lycanthropy-Psychopathologica and Psychodynamical Αspects, 2004).
Οι κοινότητες των otherkins από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για κανένα είδος ψυχοπαθολογίας υπερασπιζόμενες το βασικό διαγνωστικό κριτήριο της ψυχιατρικής, που λέει πως εφόσον ένα άτομο μπορεί και συνεχίζει την ζωή του, πηγαίνει στη δουλειά του, εκτελεί σωστά τις υποχρεώσεις του και έχει υγιή κοινωνική ζωή, τότε δεν αποτελεί περίπτωση ψυχικής ασθένειας παρ' όλες τις αλλόκοτες πεποιθήσεις που μπορεί να έχει.
Μάλιστα, οι otherkins ισχυρίζονται πως όχι μόνο η διαφορετικότητά τους δεν τους εμποδίζει να ζουν, αλλά βελτιώνει την ποιότητα της ζωής τους. Δεν αποκλείουν βέβαια τις περιπτώσεις ανθρώπων που, ενώ χρήζουν ψυχιατρικής βοήθειας, επιμένουν ότι είναι otherkins, δίχως φυσικά να είναι.
Ωστόσο, καμιά επίσημη ιατρική μελέτη δεν έχει διεξαχθεί πάνω στο φαινόμενο otherkin ώστε να εκτιμηθούν σωστά οι δύο αντίπαλες μεριές, οπότε μέχρι τότε τα συμπεράσματα εξαρτώνται από την κρίση και την εμπιστοσύνη ( ; ) σας στο ανθρώπινο είδος...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...