12.07.2012

Προγράμματα ανοιχτού κώδικα που ίσως σας ενδιαφέρουν

Πολλοί απο εμάς χρειαζόμαστε κάποτε κάποια προγράμματα για τη δουλεία μας ή για την προσωπική μας χρήση και συνήθως καταλίγουμε να κοιτάμε κάποιες εφαρμογές απο διάσημες εταιρίες αλλά όταν βλέπουμε την τιμή τους καταλαβένουμε πως θα πρέπει να βάλουμε βαθεία το χέρι στη τσέπη...
Εδώ θα μοιραστούμε κάποια απο τα ελέυθερα λογισμικά ανοιχτού κώδικα που ίσως κάνουν την ζωή σας λίγο πιο εύκολη.



Πρώτα θα δούμε το απαιτούμενο λογισμικό για να χρησιμοποιήσουμε τον υπολογιστή μας, δηλαδή το Λειτουργικό Σύστημα. Εκτός απο Windows, MacOS X, υπάρχουν και άλλα Λειτουργικά Συστήματα ελεύθερα τα οποία διατηρούνται απο κοινώτητες προγραμματιστών και χρηστών.

Λειτουργικά Συστήματα

Linux Ubuntu
Μία απο τις διασημότερες διανομές Linux εύκολη στη χρήση και με άμεση υποστήρηξη απο τη κοινώτητα μέσω forums και IRC. Αξίζει να αναφαιρθεί πως πρέπει να δείτε πρώτα τις διανομές Kubuntu και Xubuntu πρίν διαλέξετε το καταληλότερο γραφικό περιβάλλον για εσάς

Linux Mint
Βασίζετε στο Ubuntu Linux όμως εάν είσασταν χρήστης των Windows, τότε αυτό είναι το λειτουργικό που θα πρέπει να επιλέξετε, αξίζει να αναφερθεί η μοναδική Out of the box εμπιρεία, δηλαδή όλα δουλεύουν και σπάνια χρειάζετε να κάνετε κάτι εσείς (έχει απλά οτι χρείαζετε ο μέσος χρήστης). Τέλος προσωπικά προτείνω το Mint MATE (γραφικό περιβάλλον) έαν έχετε παλιό υπολογιστή.

Fedora
Το Fedora υποστηρίζεται απο την Red Hat εταιρία η οποία διαναίμει το Red Hat Linux Enterprise, είναι μια πολύ καλή επιλογή εάν θέλετε να έχετε πάντα το bleeding edge όσον αφορά τo λογισμικό σας.

OpenSuse
Αυτή η διανομή έχει χαρακτηριστεί σαν την καλύτερη διανομή όσον αφορά την χρήση υπολογιστή σε γραφείο, επιδή είναι μια απο τις πιο διάσημες διανομές υπάρχουν κανάλια και forums υποστήρηξης.

PC-BSD
Το PC-BSD είναι ουσιαστικά FreeBSD μέ KDE και όλα φτιαγμένα απο πρίν ώστε να προσφέρει ευκολία στη χρήση χωρίς να  χρειαστεί ο χρήστης να σπαταλήσει ώρες πάνω στην εγκατάσταση και στην εξατομίκευση εάν το μόνο που χρειάζεται είναι ένα λειτουργικό σύστημα για καθημερινή χρήση.

Λογισμικό Γραφείου

OpenOffice
Το OpenOffice είναι μια πλήρη σουίτα λογισμικού γραφείου, συμβατή με Microsoft Office, αναβαθμήσεις και όλη την λειτουργικότητα του Microsoft Office είναι μια πολύ καλή και δωρεάν λύση.

LibreOffice
Το LibreOffice βασίζεται στο OpenOffice, αυτή η σουίτα έχει παραπάνω δυνατότητες και απο OpenOffice αλλά και απο Microsoft Office. Καθώς είναι απόλυτα συμβατή με τις επεκτάσεις του OpenOffice, δέν θα βρείτε το παραμικρό πρόβλημα για να προσθέσετε ελληνικό λεξικό.

7zip
Όλοι ξέρουμε το WinZip, WinRAR κτλ, το 7zip είναι μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να ανοίγετε συμπιεσμένα αρχεία  .zip, .rar, .iso, .gz, .tar.gz, .rpm και πολλά άλλα, εκτός αυτού όμως σας επιτρέπει να βάζετε κωδικούς ωστέ η πρόσβαση στην αποσυμπίεση των αρχείων να περιορίζεται σε όσους ξέρουν την λέξη κλειδί που έχετε θέσει.

Λογισμικό Πολυμέσων

VLC Player
Αυτός ο media player είναι ελαφρύς προς το σύστημα, παίζει κάθε τύπου αρχεία βίντεο/μουσικής και είναι εύκολος στη χρήση και στην εισαγωγή υποτίτλων

MPC-HC (Media Player Classic Home Cinema)
Ακόμη ένας media player ελαφρύς και ευκολόχρηστος ο οποίος έχει την ίδίες δυνατότητες με τον VLC Player.

GThumb (Linux)
Με το GThumb μπορείτε να δείτε αλλά και να οργανώσετε τις φωτογραφίες σας στον υπολογιστή σας. Εκτός απο αυτά το GThumb έχει κάποιες βασικές επεξεργαστικές δυνατότητες όπως crop, resizing, χρώματα και brightness.

GiMP
Το GiMP είναι ένας κλόνος του photoshop που σας επιτρέπει την επεξεργασία φωτογραφιών σε επαγγελματικό επίπεδο. Υπάρχουν πολλά OnLine Howtos και tutorials τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν να γίνετε γνώστης του προγράμματος αυτού.

Blender
Το Blender σας επιτρέπει να κάνετε 3D modeling και animation με κίνηση, effects και άλλα. Είναι σχετικά απλό στην χρήση εάν φυσικά έχετε διαβάσει αρκετά περι αυτού του προγραμματος και ύστερα απο αρκετή εξάσκηση βέβαια.

Διαδυκτιακές Εφαρμογές

Firefox
Ο πιο διάσημος web browser που όλοι ξέρουμε, χάρη στα "πρόσθετά" του αλλά και όσον αφορά την ασφάλεια του είναι μια πολύ καλή επιλογή. Εαν επιθυμήτε όμως 64Bit έκδοση, θα πρέπει να περιμένετε διότι η κοινώτητα του Firefox ανακοίνωσε πρόσφατα πως θά καθυστερήσει γιατί δεν υπάρχουν πολλα "πρόσθετα" που θα δούλεψουν τόσο καλά σε μία 64bit έκδοση του web browser αυτού.

Google Chrome
Βασίζεται στο Chromium project το οποίο είναι ανοικτού κώδικα, είναι γρήγορος αλλά απαιτεί κατα την άποψή μου πολλή μνήμη.

Links2
Το Links2 είναι η καλύτερη επιλογή εάν δεν έχετε γραφικό περιβάλλον στον υπολογιστή σας, εάν χρησιμοποήται linux η BSD μπορείτε να το εγκαταστήσεται και να το τρέξετε απο το "Τερματικό" σας με αυτή την εντολή "sudo links2 -g" (-g θα φορτώσει ένα απλό γραφικό περιβάλλον και έναν κέρσορα για ευκολία κατα την πλοήγηση)

Thunderbird
Το Thunderbird σας επιτρέπει να διαβάζετε το ηλεκτρονικό σας ταχυδρομείο, έχει ισχυρό φίλτρο για να αποφεύγονται τα ανεπυθύμητα μηνύματα και είναι εύκολος στη χρήση.

FileZilla
Το FileZilla προσφέρει 2 εκδόσεις, το Filla Zilla Server και το FileZilla client, έαν θέλετε έναν δυνατό FTP client τοτε δοκιμάστε τον FillaZilla Client, έαν όμως θέλετε να κάνετε έναν FTP Server (σε υπολογιστή που έχει Windows μόνο) γρήγορα και απλά, δοκιμάστε το FileZilla Server.

HexChat
Για όσους θέλουν έναν απολύτως δωρεάν IRC client τότε το HexChat είναι το καταληλότερο, βασίζεται στο XChat το οποίο είναι δωρεάν για Linux αλλά οχι όμως για Windows. Αξίζει να αναφερουμε πως η κοινώτητα των developer ασχολείτε ενεργά με το HexChat και βγάζει συχνά νέες εκδόσεις οι οποίες έχουν επιδιορθωμένα κάποια ελλατώματα αλλά και νέες δυνατότητες/λειτουργίες.

Pidgin
Το Pidgin είναι ένας multi-protocol instant messenger, δηλαδή, εάν χρησιμοποιήτε MSN messenger, Yahoo Messenger, Facebook (chat), IRC, μπορείτε πολύ απλά να προσθέσετε όλους αυτούς τους λογαριασμούς και να έχετε μόνο μια εφαρμογή για όλα αυτά, έτσι θα γλυτώνετε πόρους, δηλαδή μνήμη, λειτουργεία του επεξεργαστή κτλ, αλλά και χώρο στην οθόνη μιας που όλες οι συνομιλίες και τα κανάλια θα εμφανίζονται σε ένα και μόνο παράθυρο το οποίο θα έχει καρτέλες στο πάνω μέρος.

Εικονικές Μηχανές

Oracle VirtualBox
Αυτή η εικονική μηχανή είναι δωρεάν και σας προσφέρει την δυνατότητα να τρέξετε ένα λειτουργικό σύστημα (Guest) μέσα σε ένα άλλο λειτουργικό σύστημα (Host). Η χρησιμότητα είναι η εξής:
εάν τρέχετε Linux ή Windows7, 8, αλλά θέλετε ένα πρόγραμμα που δουλεύει μόνο σε XP, τότε κάνετε κανονικά εγκατάσταση το Windows XP μέσα στην εικονική αυτή μηχανή και έχετε Windows XP ή οτιδήποτε άλλο στην διάθεσή σας.

Λογισμικό Προστασίας

ClamWin Antivirus
Το αντιβιοτικό αυτό είναι εντελώς δωρεάν, εύκολο στη χρήση, έχει συχνές ενημερώσεις και είναι κατάλληλο για παλιά μηχανήματα.

Λογισμικό Συντήρησης

BleachBit
Ένα καλό εργαλείο για να διαγράφετε ανεπιθύμητα και προσωρινά αρχεία από το σύστημα σας, Windows, Linux δεν έχει σημασία καθώς υπάρχει η έκδοση για το εκάστοτε λειτουργικό σύστημα

Constantine

hellaskafeneio.blogspot.gr  Original article 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...