2.18.2013

Απαλλάσσονται από το τεκμήριο διαβίωσης 18άρηδες και άνεργοι


Να μην ισχύει τεκμήριο διαβίωσης και να μην επιβάλλεται φόρος εισοδήματος στους 18άρηδες που θα πρέπει από φέτος «δια νόμου» να υποβάλουν δήλωση φόρου εισοδήματος, χωρίς να έχουν καν δικά τους εισοδήματα ή περιουσιακά στοιχεία, προβλέπει νομοθετική διάταξη που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ετοιμάσει και προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Με το νέο φορολογικό νόμο, όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που ζουν στη χώρα μας θα πρέπει να υποβάλουν φορολογική δήλωση, έστω και «μηδενική», αν π.χ. δεν εργάζονται και δεν έχουν εισοδήματα.
Με την τροπολογία που προωθείται όμως, οι γονείς τους θα τους μπορούν να τους δηλώνουν κανονικά σαν προστατευόμενα μέλη στη δική τους δήλωση και έτσι για τα παιδιά δεν θα ισχύει το ατομικό τεκμήριο διαβίωσης για τον υπολογισμό φορολογητέου εισοδήματος. Ανάλογη διάταξη εξετάζεται και για τους μακροχρόνια άνεργους, εφόσον τελούν υπό τη φροντίδα συγγενών τους, αλλά ενδεχομένως να επεκταθεί και σε όλους, ασχέτως οικογενειακής κατάστασης.
Με βάση σημερινά δεδομένα, 18άρηδες και μακροχρόνια άνεργοι θα έπρεπε να φορολογούνται με ατομικό τεκμαρτό εισόδημα τουλάχιστον 3.000 ευρώ (για τους άγαμους) και να φορολογούνται από το πρώτο ευρώ. Με το ίδιο σύστημα, καλούνται να συλλέγουν και αποδείξεις δαπανών ίσες με το 25% του ατομικού (τεμαρτού) εισοδήματος. Βάσει του τεκμηρίου διαβίωσης και για εισόδημα 3.000 ευρώ, ένας άγαμος νέος θα πρέπει να καταθέσει και αποδείξεις 750 ευρώ (3.000 Χ 25% = 750). ....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...