6.19.2013

''Η ΤΟΞΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ''...

Για την «τοξική κληρονομιά» της ελληνικής κρίσης κάνει λόγο ο γνωστός αρθρογράφος της οικονομικής εφημερίδας, Financial Times, Μάρτιν Γούλφ, υποστηρίζοντας πως η χώρα μας ήταν εκείνη που έδωσε μορφή στην απάντηση των Ευρωπαίων στην κρίση..
Σε νέο του άρθρο στους FT, ο Γούλφ υποστηρίζει ότι η Ελλάδα υπέστη μια μεγάλη συμφορά και η υπόλοιπη Ευρωζώνη, υπό το φόβο ότι κινδυνεύει να πάθει ό,τι έπαθε η Ελλάδα, δηλαδή στράφηκε στη λιτότητα.

«Πριν από 2.500 χρόνια η Ελλάδα διαμόρφωσε τη δυτική σκέψη. Πρόσφατα, διαμόρφωσε τον τρόπο αντίδρασης στη χρηματοοικονομική κρίση. Η Ελλάδα υπέστη μία καταστροφή και ο συνεπακόλουθος φόβος άλλων χωρών ότι θα ακολουθήσουν, δικαιολόγησε τη λιτότητα. Το αποτέλεσμα ήταν μία αναιμική ανάκαμψη από την ύφεση της κρίσης, κυρίως στην ευρωζώνη και τη Βρετανία. Η Ελλάδα, δυστυχώς, αντιμετώπισε την λάθος κρίση στη λάθος στιγμή», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ουσιαστικά, ο Μάρτιν Γούλφ, κάνει λόγο για μια θλιβερή ιστορία υποστηρίζει ότι η ελληνική κρίση αποδείχθηκε μια τριπλή συμφορά: Συμφορά για τους Έλληνες, συμφορά για την κοινή γνώμη στην Ευρωζώνη, συμφορά για τη δημοσιονομική πολιτική σε ολόκληρο τον κόσμο. 

Όπως γράφει, οι αποτυχίες που καταγράφηκαν από το Μάιο του 2010, όταν και συμφωνήθηκε το πρόγραμμα της Ελλάδας, είναι πολλές, ανάμεσα στις οποίες το ότι η αξιοπιστία έναντι των αγορών δεν αποκαταστάθηκε, ότι το τραπεζικό σύστημα έχασε το 30% των καταθέσεών του, ότι η οικονομία βυθίστηκε σε πολύ βαθύτερη ύφεση από ότι αναμενόταν με εξαιρετικά υψηλή ανεργία.

Ο γνωστός αρθρογράφος αναφέρεται ακόμη στην κατακόρυφη συρρίκνωση του ελληνικού ΑΕΠ και τη ραγδαία άνοδο των ποσοστών ανεργίας στη χώρα μας.

«Παρά το PSI+ πριν από έναν χρόνο, το ελληνικό χρέος παραμένει ακόμη εξαιρετικά υψηλό, γεγονός που καθιστά ολοένα και πιο αβέβαιο τον χρόνο επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές και πιο δύσκολη την ανάκτηση της οικονομικής της υγείας», υποστηρίζει ο Γούλφ και προσθέτει ότι μια νέα, βαθύτερη μείωση του ελληνικού χρέους είναι αναγκαία.
Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...